Школарци на удару вирусне упале плућа

Број обољелих од грипа и вирусне упале плућа у БиХ тренутно је на врхунцу, а посебно су угрожена дјеца предшколског и школског узраста, кажу у здравственим установама широм БиХ.

Република Српска 20.02.2015 | 12:27
Школарци на удару вирусне упале плућа

Посебан проблем представља такозвана атипична или вирисна упала плућа, која се манифестује тежим симптомима и од које оболијевају најчешће дјеца.

Арман Шаркић, портпарол ЈУ Дом здравља Кантона Сарајево, казао је да према тренутним подацима може рећи да је број обољелих изнад просјека и да је ситуација постала посебно озбиљна када је почело друго полугодиште.

"Има доста случајева атипичне упале плућа, која је вирусна и која се преноси ваздухом с особе на особу, за разлику од обичне упале, која није преносна. Највише обољелих је међу дјецом предшколског и школског узраста", рекао је Шаркић, додајући да је тешко говорити о некој превентиви јер се школа једноставно не може избјегавати, а највише обољелих су управо школарци.

Он је појаснио да су симптоми код атипичне упале плућа суви кашаљ који траје дуже и да се ова упала плућа може утврдити само радиолошким налазом, док се класична упала плућа може регистровати прегледом са слушалицама код љекара.

"Повећан је и број обољелих од ове типичне упале плућа, коју изазива бактерија и прате је кашаљ са секретом, висока температура, грозница, те болови у грудном кошу. Код дјеце и старијих се јавља отежано дисање, али то је ипак лакши облик", навео је Шаркић.

Дијана Ожеговић, портпарол Дома здравља Бањалука, потврдила је да је повећан број пацијената с вирозама, прехладама и респираторним инфекцијама.

Из Института за заштиту здравља саопштено је да су у овој години у РС регистрована укупно 63 пацијената с упалом плућа.

Када је у питању грип, тренутно је у РС регистровано укупно 2.356 случајева акутне респираторне инфекције, а обољења сличних грипи 934.

"Од почетка сезоне, од октобра, до данас, у свим домовима здравља Републике Српске укупно је регистровано 33.905 случајева акутних респираторних инфекција и 11.464 обољења сличних грипи", кажу у Институту.

Кажу да је тренутно грипа у врхунцу и да се до краја фебруара очекује постепено опадање  активности овог вируса.

"Број обољелих је највиши у регијама Бањалука, Зворник и Требиње, док је најнижи на регији Бијељина, која је досад пријавила само 10 оваквих случајева. Већина обољелих је предшколског узраста", навела је Нина Родић-Вукмир, епидемиолог у Институту.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар