Краде се као да ће "судњи дан"

Европа одахнула, а Могеринијева поново мирније спава након што је Народна скупштина Републике Српске једногласно усвојила ону чувену изјаву о изјави да ћемо изјавити да смо изјављени опредељено на европском путу.

Република Српска 20.02.2015 | 13:14
Краде се као да ће "судњи дан"

На Сретење Колинда положила заклетву, а Тома поделио  брат брату једно тону одликовања. Колинду и Тому сада дели Братство и  Јединство. Некад тако звали онај ауто-пут. Да ли се од братства иде ка јединству или обратно, можда би Вучић могао рећи.

Наша браћа "Блуес" су свако својом маршрутом и свако својим колима, али су на слици уредно заједно и сва тројица иза тамних наочала. Мићко је са Мићкиницом био на пријему код Томе. Још увек није државник, ни довољно осведочени Хрват, упркос другу му Драгану, а ни естрадна звезда да би био позван на инаугурацију.

Имамо председавајућег Савета министара, а огласили се и Смараоци да то не ваља и траже званично 30 посто функција у партији. Ни мање ни више. Знају како се убацује нека врста ентитетског гласања у страначке редове.

Иначе, краде се и даље као пред судњи дан, а најављују реформе на свим ентитетским фронтовима. Дакле, све у свему, стање редовно, да не кажем уобичајено.

Чека се Споразум о развоју и запошљавању, који чека изабраног главног консултанта на 150 радних дана, а онда сви чекамо да тај окупља на дискусију, писање, предлагање и све остало што иде у то више од пола године хонорара, без припрема.

У то ће и јесен, ако не буде врућег пролећа и лета. Дланом о длан, још једна година проведена у чекању да се изроди нешто из везе страних и домаћих  консултаната, с једне стране, и наших дужносника, с друге, на излетима  што у природи, што у хотелима на урбаним локацијама.

Не буде ли каквих  немира и неког нестрпљења, које би шокирало све, наредних пар година ћемо се узмотавати, смотавати и замотавати (другим речима: усаглашавати и дискутовати) о још једним историјским реформама, које су готово идентичне оном пакету Педија Ешдауна Јобс анд Јустице (посао и правда), с
тим да је он отишао, кућу на Јабланичком продао, а ми до данас без посла и правде.

Наравно, сад већ видим намрштена лица европских званичника, уколико им неко пренесе мој скептицизам, са оном чувеном да сам ја реметилачки  фактор.

Драги моји Европљани, сјајно што постоји сламка спаса у виду британско-немачке иницијативе, само је мој скептицизам искуствено  утемељен на избору консултанта за овај Споразум.

Знате ви, а јако добро знам и ја, да је ЕУ из Брисела упутила позив консултантским кућама које има на својој листи и дала им тај тзв. ТоР (Термс оф Референцес,пројектни задатак). Што лепши ЦВ саставиш, боље прођеш.

Такође, знате ви, једнако као што знам ја, да оно што пише у ЦВ и особа на коју се односи немају ама никакве везе. Јер, консултантска кућа одмах наложи потенцијалном кандидату да свој ЦВ прилагоди захтевима, што ће рећи да га ушминка.

Један од разлога зашто нам је овако како је управо је и то нашминкавање након којег добијемо неког Франкенштајна, све се прогласи успешно завршеним, а ми се годинама бавимо последицама тог успеха.

Ево, да причамо мало о томе шта су најуспешније реформе и колико их уопште има. Реформа јавне управе? Правосуђа? Она годинама најављивана оне-стоп-схоп и то онлине, у коју је скршено пара и пара, а никада прорадила?

Реформа високог образовања? Да не набрајам, јер докачићу се приватизације и консултаната, па одосмо у три не европске, већ светске лепе материне.

Јер, то што ће се зачети између стручњака ушминканих биографија (тзв. таилоринг или таилор-маде, израђено по мери) и наших домаћих експерата у власти, врло лако може да се баци и ликом и делом на ове побројане побачај-реформе.

Све ће то, наиме, на крају и пред посланике, од којих већина ни не прочита дневни ред, а камоли шта друго. Видели смо да тешко читају и написане говоре.

Где им је база и шта су им обећали, више се ни не сећају. За изборе посете родно село, јер стан или кућа је у Бањој Луци/Сарајеву/Мостару, а међу гласаче се силази само кад странка организује какву трибину око јагњића пред изборе.

Зато би добро било да док тај консултант зарађује дневнице, у процедуру прво иде закон неки којим би се обавезали посланици да три дана у седмици макар примају на разговор људе из базе.

Сећају се неки како су постојале посланичке канцеларије у неким општинама, па и дан за пријем. Више ни табле не стоје, а камоли посланици. Коме ће то људи изложити проблем, предлог или замолити да се у оном јадном сату на почетку сваког заседања чује преко посланика и њихов гласић?

Дакле, ентитетски, државни, кантонални посланици, плус одборници три дана у седмици по општинама своје гласачке јединице и међу људе, па једном месечно тематска скупштина само са предлозима и питањима са терена.Зато их народ и плаћа, уосталом, без обзира на политичку опцију.

Верујем некако да би се овај Споразум о расту и запошљавању брже реализовао кад би мало угрејало око стражњице народних трибуна, а и убрзање би се постигло на том европском путу. Да не бисмо заиста све у у конститутивним тројкама у три европске материне, с тим да овога пута  консултант неће бити поштеђен. Обећавам!

Извор: Магазин "Дани"

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

стојко

20.02.2015 11:17

Господзо Ценић ви сте ипак једина особа која види све, штета што нисте једна и једина предсједница у овој покраденој држави. Меркелова јој није равна. Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈКОВАН

20.02.2015 11:19

Паметна, поштена, без длаке на језику, а нема ни ораха у џепу, није повезана нити са једном афером.......... е зато нам није подобна........ али нека доћи ће и њених / мојих пет минута..............

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈК

20.02.2015 11:21

свака ти је златна

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОЛИМ ВАС ОБЈАВИТЕ

20.02.2015 11:23

Ма ти си једна и једина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макси

20.02.2015 11:25

И ви сте некад били у власти па ста уради добро за напацени народ напацене Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сод

20.02.2015 14:48

Како мозес да писес о зени и о њеним дјелима када и не знас?! Је ли довољно да казем,док је она била предсједник Владе, да ни предсједник а камо ли министар није могао да арци дрзавни новац?

Name

Мики

20.02.2015 11:43

Господја Ценић заслужује место у Влади СЗП .Образована и поштена жена .Колико знам у Федерацији су је ангажовали у наменској индустрији која има значајан раст производње

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

20.02.2015 11:46

ЕУ се нада да се наши политичери боје суда части, а код нас ни суда, а још по најмање части. Што би наш народ реко "ђон-образ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиви камен

20.02.2015 16:16

Судњи дан ће врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зими

20.02.2015 16:35

За предсједника бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.02.2015 20:45

За Макси. Стварно лупас као Максим по дивизији.ту нема паметовања.Видјела господја са ким има посла и рекла цао БАНДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

20.02.2015 20:51

Најефикаснији у провођењу реформи, танзимата како се тада звало, на овом подручју својевремено је био Омер паша Латас, алиас Михаило Мићо Латас. А зна се и како. Ништа без сабље, канџије, коца и конопца..

ОДГОВОРИТЕ