Професори на испиту

Унија студената РС заложила се да буде утврђено колико времена професори проводе на факултетима, да ли су довољно доступни студентима, те број оних који предају више предмета, будући да један предавач не може бити стручан за више предмета.

Република Српска 20.02.2015 | 11:28
Професори на испиту

Студенти су израдили приједлог критеријума за рангирање високошколских установа и данас ће га упутити на адресу предсједника РС Милорада Додика и министра просвјете и културе Дане Малешевића. У Студентској унији истичу да су приједлоге базирали на анализи критеријума који се користе код Шангајске, Лајденске и Верометрикс листе факултета. Они поручују да приликом рангирања факултета треба, између осталог, утврдити и број запослених који су освојили међународне награде.

- Треба прецизирати које се награде бодују, да се не би догодило да се под међународном наградом подразумијева кад неки приватни факултет у Србији награди професора са приватног факултета у РС - упозоравају из Уније студената.

Додали су да би један од критеријума за рангирање факултета требало да буде и број радова објављених у научним часописима и цитираних научних радова професора, али и колико су награда освојили студенти.

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић се нада да ће рангирање почети већ идуће академске године.

- Ако се то не деси, студенти неће крити своје незадовољство. Очекујемо и промјену Закона о запошљавању, да би предност добили студенти са боље рангираних факултета - истакао је Обрадовић.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да ће радна група за реформу образовања разматрати питање рангирања факултета. Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истиче да рангирање факултета није лоше, али да ипак постоје много ефикаснији методи за унапређење високог школства.

- Да би се урадило рангирање морате имати одређен број факултета и исти број студијских програма, што ми немамо. Србија је покушала да то уради, али је на крају одустала - казао је Грујић и додао да је боље рјешење релиценцирање високошколских установа.
Додик

Милорад Додик је изјавио да су Српској потребне реформе у области образовања, посебно када је ријеч о сертификацији и рангирању факултета. Он је истакао да постоје јавни факултети који су одржали квалитет наставе, али да је присутна и експанзија факултета који немају потребан квалитет, а имају исте услове.

- Обавићемо рангирање факултета и они који буду више рангирани имаће предност - казао је Додик.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

20.02.2015 12:42

Значи и факултети ће да се бодују по страначкој припадности. Сваки "професор" који се активно бави политиком и није професор. Нешта пати.

ОДГОВОРИТЕ