Profesori na ispitu

Unija studenata RS založila se da bude utvrđeno koliko vremena profesori provode na fakultetima, da li su dovoljno dostupni studentima, te broj onih koji predaju više predmeta, budući da jedan predavač ne može biti stručan za više predmeta.

Republika Srpska 20.02.2015 | 11:28
Profesori na ispitu

Studenti su izradili prijedlog kriterijuma za rangiranje visokoškolskih ustanova i danas će ga uputiti na adresu predsjednika RS Milorada Dodika i ministra prosvjete i kulture Dane Maleševića. U Studentskoj uniji ističu da su prijedloge bazirali na analizi kriterijuma koji se koriste kod Šangajske, Lajdenske i Verometriks liste fakulteta. Oni poručuju da prilikom rangiranja fakulteta treba, između ostalog, utvrditi i broj zaposlenih koji su osvojili međunarodne nagrade.

- Treba precizirati koje se nagrade boduju, da se ne bi dogodilo da se pod međunarodnom nagradom podrazumijeva kad neki privatni fakultet u Srbiji nagradi profesora sa privatnog fakulteta u RS - upozoravaju iz Unije studenata.

Dodali su da bi jedan od kriterijuma za rangiranje fakulteta trebalo da bude i broj radova objavljenih u naučnim časopisima i citiranih naučnih radova profesora, ali i koliko su nagrada osvojili studenti.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović se nada da će rangiranje početi već iduće akademske godine.

- Ako se to ne desi, studenti neće kriti svoje nezadovoljstvo. Očekujemo i promjenu Zakona o zapošljavanju, da bi prednost dobili studenti sa bolje rangiranih fakulteta - istakao je Obradović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da će radna grupa za reformu obrazovanja razmatrati pitanje rangiranja fakulteta. Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić ističe da rangiranje fakulteta nije loše, ali da ipak postoje mnogo efikasniji metodi za unapređenje visokog školstva.

- Da bi se uradilo rangiranje morate imati određen broj fakulteta i isti broj studijskih programa, što mi nemamo. Srbija je pokušala da to uradi, ali je na kraju odustala - kazao je Grujić i dodao da je bolje rješenje relicenciranje visokoškolskih ustanova.
Dodik

Milorad Dodik je izjavio da su Srpskoj potrebne reforme u oblasti obrazovanja, posebno kada je riječ o sertifikaciji i rangiranju fakulteta. On je istakao da postoje javni fakulteti koji su održali kvalitet nastave, ali da je prisutna i ekspanzija fakulteta koji nemaju potreban kvalitet, a imaju iste uslove.

- Obavićemo rangiranje fakulteta i oni koji budu više rangirani imaće prednost - kazao je Dodik.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxx

20.02.2015 12:42

Znači i fakulteti će da se boduju po stranačkoj pripadnosti. Svaki "profesor" koji se aktivno bavi politikom i nije profesor. Nešta pati.

ODGOVORITE