Тако то раде Румуни! А Срби...?! Еее!

Стеауа која то није, Клуж од милионера до просјака! Пред наставак шампионата у Румунији о нагомиланим проблемима говори Бранко Граховац.

Фудбал 20.02.2015 | 18:00
Тако то раде Румуни! А Срби...?! Еее!

Утакмицама Виторул - Јаши и Петролул - Брашов у петак се наставља фудбалски шампионат Румуније. Упркос паузи у првенству, узбуђења није мањкало пошто је Клуж, клуб који је од 2007. три пута освајао титулу, драстично кажњен одузимањем бодова због неизмирених дуговања према играчима. О судбини екипе која је важила за једну од стабилнијих у Румунији и очекивањима у наставку шампионата за МОЗЗАРТ Спорт причао је искусни голман Јашија Бранко Граховац.

"Десила се једна нечувена ствар. Ја сам био запрепашћен када сам чуо да су Клужу одузета чак 24 бода, тако да је са другог места пао на последње. Невероватно је шта се радило у клубовима као што су Крајова, Темишвар, Униреа… Последњи пример је Петролул који је доживео судбину моје бивше екипе Оцелула и ушао у стечај. Нађене су малверзације од 15.000.000 евра, па су ухапшени спортски директор и још две особе. С обзиром на то да је клуб због дугова морао да уђе у стечајни поступак, неће имати права да игра у Европи", говори Граховац за МОЗЗАРТ Спорт и посебно се осврће на случај Клужа.

"Што се Клужа тиче, то је скандал невиђених размера. У питању је фудбалски гигант, са инфраструктуром, стадионом, помоћним теренима, који је у последњих седам, осам година инкасирао преко 100.000.000 евра играњем у Лиги шампиона и продајом фудбалера. Клуж је био најпознатији по томе што је куповао играче за 50.000, 100.000 евра, а продавао их за 5.000.000 или 6.000.000. Сада има дуг од 20.000.000 евра. Где су нестале те паре, не знам, али је и Клуж у стечајном поступку. Тренутно у лиги имамо седам или осам клубова који су инсолвентни".

Како је румунска јавност реаговала? Овде би био земљотрес да се бивши шампион тако казни.

"Код нас би избио грађански рат, али овде Савез ради стриктно по правилима. Нема одступања, било да су у питању великани или неки мањи клуб. Кажњена би била и Стеауа да јој се слично догоди. Једно није баш најјасније како су одлучили да им одузму баш 24 бода. Ја мислим да је ово јединствени случај у Европи, да је нека екипа остала без толико бодова, а да није избачена у нижи ранг такмичења. Нисам пратио трансфере Клужа током овог прелазног рока, али је екипа била сјајна. Но, тешко ће успети да се извуче јер испада шест клубова".

Може ли ико да стигне Стеауу?

"Тешко јер је задржала играчки кадар. Истина, пре неки дан је нападач Клаудију Кешеру отишао у Ал Гарафу за 2.800.000 евра, али остали су и даље ту. Многи су мислили да ће Стеауа упасти у проблеме после хапшења Ђиђија Бекалија, али не зависи тај клуб само од једног човека. То је разрађен систем и новац који је инкасиран од Лиге шампиона и трансфера је на клупском рачуну и нико не може да га присвоји".

Шта је било са спором који је против шампиона водила војска?

"Неко се од војних генерала досетио да може да наплати од клуба, па је тужио Стеауу због имена и грба. Бесмислица. Када клубу узмеш то двоје, то више није тај клуб. У време спора играли смо са њима и на семафору је стајало ’домаћин’, а њима су на дресовима била прелепљена сва обележја клуба. По мени, та утакмица је била нерегуларна јер нисмо дошли у Букурешт да играмо са неким ’домаћином’ него са шампионом. Спор је војска добила, па су им једно време били суспендовани име и грб, али привремено, да би могли да играју у Европи. Грб је сада промењен и нема никакве везе са претходним, али је име остало. Вероватно је клуб платио нешто војсци".

Ко се у прелазном року појачао, а ко је слабији?

"Као што рекох, нисам пратио шта је радио Клуж. Петролул је задржао играче и упркос стечају има сјајну екипу. Ми смо довели дефанзивца Бојана Марковића, нападача Бојана Голубовића и везисту из Бразила Фабија. Сада смо комплетирали екипу и надам се бољим резултатима. Оцелул је довео шест, седам одличних играча, у Рапид је дошло неколико бивших прволигашких фудбалера из Шпаније, док је Чахлаул имао неколико одлазака који нису надомештени. У сваком случају биће жестока борба за опстанак. Нама је важно да добро стартујемо и због бодова и због самопоуздања, а верујем да се до последњег кола неће знати ко испада, а ко остаје".

ГРЕЈАЧИ ПОД ОБАВЕЗНО

Какво је време у Румунији? Неће бити одлагања у последњи час као неких ранијих година?

"Не верујем. Гледао сам дугорочну прогнозу јер не подносим зиму. Чак и да буде мањег снега неће бити проблема, јер од прошле године сви терени у Румунији имају грејаче. Управо су та ранија одлагања и померања распореда и довела до тога да сви клубови морају да их уграде испод терена. Клуб који их нема не може да игра у Првој лиги".

Коментари / 0

Оставите коментар