Tako to rade Rumuni! A Srbi...?! Eee!

Steaua koja to nije, Kluž od milionera do prosjaka! Pred nastavak šampionata u Rumuniji o nagomilanim problemima govori Branko Grahovac.

Fudbal 20.02.2015 | 18:00
Tako to rade Rumuni! A Srbi...?! Eee!

Utakmicama Vitorul - Jaši i Petrolul - Brašov u petak se nastavlja fudbalski šampionat Rumunije. Uprkos pauzi u prvenstvu, uzbuđenja nije manjkalo pošto je Kluž, klub koji je od 2007. tri puta osvajao titulu, drastično kažnjen oduzimanjem bodova zbog neizmirenih dugovanja prema igračima. O sudbini ekipe koja je važila za jednu od stabilnijih u Rumuniji i očekivanjima u nastavku šampionata za MOZZART Sport pričao je iskusni golman Jašija Branko Grahovac.

"Desila se jedna nečuvena stvar. Ja sam bio zaprepašćen kada sam čuo da su Klužu oduzeta čak 24 boda, tako da je sa drugog mesta pao na poslednje. Neverovatno je šta se radilo u klubovima kao što su Krajova, Temišvar, Unirea… Poslednji primer je Petrolul koji je doživeo sudbinu moje bivše ekipe Ocelula i ušao u stečaj. Nađene su malverzacije od 15.000.000 evra, pa su uhapšeni sportski direktor i još dve osobe. S obzirom na to da je klub zbog dugova morao da uđe u stečajni postupak, neće imati prava da igra u Evropi", govori Grahovac za MOZZART Sport i posebno se osvrće na slučaj Kluža.

"Što se Kluža tiče, to je skandal neviđenih razmera. U pitanju je fudbalski gigant, sa infrastrukturom, stadionom, pomoćnim terenima, koji je u poslednjih sedam, osam godina inkasirao preko 100.000.000 evra igranjem u Ligi šampiona i prodajom fudbalera. Kluž je bio najpoznatiji po tome što je kupovao igrače za 50.000, 100.000 evra, a prodavao ih za 5.000.000 ili 6.000.000. Sada ima dug od 20.000.000 evra. Gde su nestale te pare, ne znam, ali je i Kluž u stečajnom postupku. Trenutno u ligi imamo sedam ili osam klubova koji su insolventni".

Kako je rumunska javnost reagovala? Ovde bi bio zemljotres da se bivši šampion tako kazni.

"Kod nas bi izbio građanski rat, ali ovde Savez radi striktno po pravilima. Nema odstupanja, bilo da su u pitanju velikani ili neki manji klub. Kažnjena bi bila i Steaua da joj se slično dogodi. Jedno nije baš najjasnije kako su odlučili da im oduzmu baš 24 boda. Ja mislim da je ovo jedinstveni slučaj u Evropi, da je neka ekipa ostala bez toliko bodova, a da nije izbačena u niži rang takmičenja. Nisam pratio transfere Kluža tokom ovog prelaznog roka, ali je ekipa bila sjajna. No, teško će uspeti da se izvuče jer ispada šest klubova".

Može li iko da stigne Steauu?

"Teško jer je zadržala igrački kadar. Istina, pre neki dan je napadač Klaudiju Kešeru otišao u Al Garafu za 2.800.000 evra, ali ostali su i dalje tu. Mnogi su mislili da će Steaua upasti u probleme posle hapšenja Điđija Bekalija, ali ne zavisi taj klub samo od jednog čoveka. To je razrađen sistem i novac koji je inkasiran od Lige šampiona i transfera je na klupskom računu i niko ne može da ga prisvoji".

Šta je bilo sa sporom koji je protiv šampiona vodila vojska?

"Neko se od vojnih generala dosetio da može da naplati od kluba, pa je tužio Steauu zbog imena i grba. Besmislica. Kada klubu uzmeš to dvoje, to više nije taj klub. U vreme spora igrali smo sa njima i na semaforu je stajalo ’domaćin’, a njima su na dresovima bila prelepljena sva obeležja kluba. Po meni, ta utakmica je bila neregularna jer nismo došli u Bukurešt da igramo sa nekim ’domaćinom’ nego sa šampionom. Spor je vojska dobila, pa su im jedno vreme bili suspendovani ime i grb, ali privremeno, da bi mogli da igraju u Evropi. Grb je sada promenjen i nema nikakve veze sa prethodnim, ali je ime ostalo. Verovatno je klub platio nešto vojsci".

Ko se u prelaznom roku pojačao, a ko je slabiji?

"Kao što rekoh, nisam pratio šta je radio Kluž. Petrolul je zadržao igrače i uprkos stečaju ima sjajnu ekipu. Mi smo doveli defanzivca Bojana Markovića, napadača Bojana Golubovića i vezistu iz Brazila Fabija. Sada smo kompletirali ekipu i nadam se boljim rezultatima. Ocelul je doveo šest, sedam odličnih igrača, u Rapid je došlo nekoliko bivših prvoligaških fudbalera iz Španije, dok je Čahlaul imao nekoliko odlazaka koji nisu nadomešteni. U svakom slučaju biće žestoka borba za opstanak. Nama je važno da dobro startujemo i zbog bodova i zbog samopouzdanja, a verujem da se do poslednjeg kola neće znati ko ispada, a ko ostaje".

GREJAČI POD OBAVEZNO

Kakvo je vreme u Rumuniji? Neće biti odlaganja u poslednji čas kao nekih ranijih godina?

"Ne verujem. Gledao sam dugoročnu prognozu jer ne podnosim zimu. Čak i da bude manjeg snega neće biti problema, jer od prošle godine svi tereni u Rumuniji imaju grejače. Upravo su ta ranija odlaganja i pomeranja rasporeda i dovela do toga da svi klubovi moraju da ih ugrade ispod terena. Klub koji ih nema ne može da igra u Prvoj ligi".

Komentari / 0

Ostavite komentar