Факултети морају доказати квалитет

Унија студената Републике Српске упутила је ресорном министарству сет приједлога који се односе на рангирање високошколских установа, са чијом би се примјеном створила јасна слика о квалитету образовања на сваком факултету.

Република Српска 19.02.2015 | 21:50
Факултети морају доказати квалитет

Студенти очекују да се ове мјере уврсте и имплементирају у петогодишњу стратегију образовања, као и да буду основ будућих најављених реформи у образовном систему.

Када је оцјена квалитета образовања у питању, из Уније студената РС предлажу да се она базира на броју стално запосленог кадра, броју сати које професори проводе на факултету, броју професора који предају више од једног предмета, анализи обавезне литературе и броју сати практичног рада.

"Један професор не може да буде експерт за више научних области, а није ријеткост да један предаје на више факултета. Пракса један професор - један предмет требало би да доноси највише бодова. Највећа слабост наших факултета је недостатак практичне наставе која је често сведена на пуку формалност", један је од закључака у овим приједлозима.

За оцјену квалитета факултета они траже да се у обзир узме број професора који су докторирали на врхунским факултетима, те број научноистраживачких пројеката на којима је факултет учествовао.

Предложени су и критеријуми за оцјену научноистраживачког рада, а према њима приликом рангирања треба видјети колико је запослених освојило међународне награде и број објављених радова у научним часописима.

Предраг Говедарица, потпредсједник Уније студената РС, сматра како би се на овај начин допринијело промјени стања у високом образовању, за које је оцијенио да иде у амбис.

"Прије свега очекујемо да се рангирање факултета уврсти у Стратегију образовања за период 2015-2020. године. Морају да се дефинишу двојни радни односи професора јер је немогуће да они предају на пет или десет факултета или неколико јавних универзитета, као и да приватни факултети буду оцијењени. Морамо кренути од свих канцерогених дијелова у ланцу високог образовања", казао је он.

Каже како Унија студената РС још није добила повратну информацију од стране ресорног министарства када је затражена реакција за два приватна факултета у Брчко дистрикту.

Радослав Грујић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву и предсједник Савјета за развој високог образовања, сматра како постоје много ефикасније методе од оне коју предлажу студенти.

"Суштина је пооштравање критеријума за оснивање и рад високошколских установа, што је савјет и предложио да уђе у нову стратегију. Шанса је у релиценцирању. Они који су добили дозволу за рад сваке четири године морају поново да добију дозволу за рад и да иду на тестирање и провјеру. Уколико не испуне услове могу добити забрану и то нико не може избјећи", каже Грујић. Како је рекао, рангирањем се не може забранити рад и у свијету је засновано на добровољној бази, а да би се извршило мора да постоји одређен број истих факултета и студијских програма, што у РС није случај.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дивља јабука

19.02.2015 22:11

Власт је морала уредити високо школство. А није, него је увела неред у високо школство. Сада студенти траже ред. Ех, драги моји студенти, прво морате сви изаћи на изборе и изгласати себи нову власт, а ове отјерати. Па тек онда очекивати неки ред. Исто тако морате код својих кућа убиједити чланове фамилије да изадју наизборе и отјерају ове који нису ни за шта и с којима неће никада бити никаквог реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

20.02.2015 06:05

За дивља јабука! Засто тако нереално коментарисес када су 2001 године доњели законе и допустили приватним сколским установама да буду равноправни са дрзавним универзитетима иако ни 10 дио нису испуњавали критеријуме! Дали су им тада таква права и теско је то сада одузети, једино је остало рангирање по квалитетету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.02.2015 09:21

Ако је неко 2001 године донио закон да високошколска установа може бити и у власништву приватних лица то не значи да је неко то касније морао злоупотријебити. Експанзија тог бизниса је почела са СНСДом. Хаос је почео управо 2006 године! У свему. СНСД и коалициони партнери су у свему увели неред и негативну селекцију. Ти приватни колеџи су зло! Велико зло. Многи млади људи су убиједјени да имају некакво знање а немају уствари ништа што је искористиво. Многи од њих не знају разлику измедју нпр масе и тежине, да не говорим о другим стварима. Могу бити једино конобари, секретарице, уваљувати су у којекакве невладине организације, у Владина министарства и јавна предузећа. Могу бити и новинари. Зато што папир све трпи.

Name

марко

20.02.2015 17:23

За дивља јабука! Ја стварно не знам ко је неред увео ал знам када сам ја уписао дрзавни факултет 2002. године маса мојих сколских су уписали приватне факултете и заврсавали су их не уцеци ниста и не идуци на њих, то знам из искуства зато сто сам се друзио са њима! Једноставно уплате годину и појаве се понекад на испиту и то је то!

ОДГОВОРИТЕ