Гориво поскупљује од 5 до 10 фенинга

Није требало пуно времена да се власници пумпи у БиХ прилагоде новонасталој ситуацији благог скока цијена сирове нафте.

Босна и Херцеговина 19.02.2015 | 19:20
Гориво поскупљује од 5 до 10 фенинга

Чекали смо неколико мјесеци да се на пумпама у Федерацији БиХ цијене горива почну снижавати, а у јеку драстичног глобалног појефтињења цијена барела нафте. То ипак није био случај када су цијене почеле расти.

Подсјећамо, након драматично ниских цијена од око 45 долара по барелу, са 17. фебруаром цијене барела попеле су се на 62 долара.

"Већ у прошли петак дошли су први захтјеви за повећање цијена на пумпама у Федерацији БиХ", потврђено је за Клиx.ба из Министарства трговине ФБиХ.

Захтјеви у петак условили су поскупљење у понедјељак, а увелико пристижу и нови захтјеви за корекције цијена од пет до 10 фенинга по литру.

Како нам је потврђено у Министарству трговине, тачније у Сектору за цијене и анализу тржишта, данашњи захтјеви надаље ће довести до нових поскупљења током ове и почетком наредне седмице.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мисо

19.02.2015 18:47

Гориво поскупљује, а РАФИНЕРИЈЕ ДИКТИРАЈУ ЦИЈЕНЕ НОРМАЛНО ЈЕ ДА СВАКЕ СЕДМИЦЕ ПОСКУПЉУЈЕ АКО РАСТЕ НА БЕРЗИ ПУМПАСИ САМО ТО ПРЕНОСЕ НА КУПЦЕ САМО НЕМОЈТЕ ПИТАТИ ВОИЈНОВИЦА ДА ЛУПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

19.02.2015 19:46

Супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

19.02.2015 21:43

Информација је погресна, цијена јесте била близу 45 долара, али америцке лаке нафте, не и "брента", који није падао испод 51 долара за барел. Погледајте извјестаје о цијенама сирове нафте, код нас увијек се спомињу двије цијене америцка, која је најјефтинија и "брент" или берза у Лондону која је у последње вријеме око 20% скупља, али никад мање од 10% у корист америцке, па кад писете о анализи цијена, за најнизу узмете америцку, а за данасњу цијену лондонску, па Вам додје да је поскупјела за готово 40% у 10 дана, сто није тацно. Раст лондонске је око 20%, а америцке око 4% у односу на најнизу цијену ове године сто је најнизе и у последњих бар 5 година. Наравно, онима који дизу цијене овакав нацин рацунања одговара, испада да је поскупила процентуално толико да могу одмах заокрузит на двије марке, мада би радије на три, ако це је неко куповати. Реално, све преко 1.6КМ за безоловни и 1.65 за дизел еуро 5 је екстрапрофит...некога...овце смо, мозе им се...

ОДГОВОРИТЕ