Gorivo poskupljuje od 5 do 10 feninga

Nije trebalo puno vremena da se vlasnici pumpi u BiH prilagode novonastaloj situaciji blagog skoka cijena sirove nafte.

Bosna i Hercegovina 19.02.2015 | 19:20
Gorivo poskupljuje od 5 do 10 feninga

Čekali smo nekoliko mjeseci da se na pumpama u Federaciji BiH cijene goriva počnu snižavati, a u jeku drastičnog globalnog pojeftinjenja cijena barela nafte. To ipak nije bio slučaj kada su cijene počele rasti.

Podsjećamo, nakon dramatično niskih cijena od oko 45 dolara po barelu, sa 17. februarom cijene barela popele su se na 62 dolara.

"Već u prošli petak došli su prvi zahtjevi za povećanje cijena na pumpama u Federaciji BiH", potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva trgovine FBiH.

Zahtjevi u petak uslovili su poskupljenje u ponedjeljak, a uveliko pristižu i novi zahtjevi za korekcije cijena od pet do 10 feninga po litru.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu trgovine, tačnije u Sektoru za cijene i analizu tržišta, današnji zahtjevi nadalje će dovesti do novih poskupljenja tokom ove i početkom naredne sedmice.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Miso

19.02.2015 18:47

Gorivo poskupljuje, a RAFINERIJE DIKTIRAJU CIJENE NORMALNO JE DA SVAKE SEDMICE POSKUPLJUJE AKO RASTE NA BERZI PUMPASI SAMO TO PRENOSE NA KUPCE SAMO NEMOJTE PITATI VOIJNOVICA DA LUPA.

ODGOVORITE
Name

aaa

19.02.2015 19:46

Super

ODGOVORITE
Name

dejanpd

19.02.2015 21:43

Informacija je pogresna, cijena jeste bila blizu 45 dolara, ali americke lake nafte, ne i "brenta", koji nije padao ispod 51 dolara za barel. Pogledajte izvjestaje o cijenama sirove nafte, kod nas uvijek se spominju dvije cijene americka, koja je najjeftinija i "brent" ili berza u Londonu koja je u poslednje vrijeme oko 20% skuplja, ali nikad manje od 10% u korist americke, pa kad pisete o analizi cijena, za najnizu uzmete americku, a za danasnju cijenu londonsku, pa Vam dodje da je poskupjela za gotovo 40% u 10 dana, sto nije tacno. Rast londonske je oko 20%, a americke oko 4% u odnosu na najnizu cijenu ove godine sto je najnize i u poslednjih bar 5 godina. Naravno, onima koji dizu cijene ovakav nacin racunanja odgovara, ispada da je poskupila procentualno toliko da mogu odmah zaokruzit na dvije marke, mada bi radije na tri, ako ce je neko kupovati. Realno, sve preko 1.6KM za bezolovni i 1.65 za dizel euro 5 je ekstraprofit...nekoga...ovce smo, moze im se...

ODGOVORITE