Знате ли у којих 13 репрезентација су играли српски фудбалери?!

Ненад Ерић уписао дебитантски наступ за национални тим Казахстана, што нам је повод да се подсетимо за које земље су све играли наши фудбалери.

Фудбал 20.02.2015 | 14:20
Знате ли у којих 13 репрезентација су играли српски фудбалери?!

Казахстан је постао 13. репрезентација за коју је дебитовао фудбалер рођен у Србији. Искусни голман Ненад Ерић који брани боје казахстанске Астане заиграо је за национални тим ове бивше совјетске републике у пријатељском мечу против Молдавије.

Он је 2010. дошао у Казахстан када је потписао за Каират, а после једне сезоне се преселио у Астану где је оставио одличан утисак и заслужио позив селектора Јурија Краножана. Ерић је бранио за Казахстан у пријатељском мечу одирганом јуче, а најављено је да ће бити и на Красножановом списку за квалификациони дуел против Исланда наредног месеца.

Ерићевим дебијем за Казахстанце, добили смо и 13. различиту репрезентацију за коју су заиграли фудбалери рођени на простору Србије. Много је оних на „-ић“ који су бранили боје туђих националних тимова, велики је број и фудбалера српског порекла или Срба рођених у земљама бивше Југославије који су срећу пронашли у другим репрезентацијама. Ред је да се присетимо 12 селекција за које су раније играли фудбалери рођени у Србији. Ако смо некога прекочили, слободно нам у коментарима пошаљите имена фудбалера које смо заборавили...

АУСТРИЈА

За Аустрију је играло много фудбалера са ових простора и порекла са ових простора. Данас боје аустријске селекције бране Златко Јунузовић, Марко Аранутовић, Александар Драговић... Али, нико од њих није рођен у Србији. Први Србин који је дебитовао за Аустријанце је био Горан Карталија, некадашњи фудбалер Војводине који је 1997. године заиграо за селекцију ове земље.

АЗЕРБЕЈЏАН

Некадашњи нападач Железника, Бранимир Субашић је на мала врата напустио предграђе Београда 2002. године и играо за белгијске, француске, украјинске и руске клубове, пре него што је 2005. дошао у азербејџански Нефчи. У Азербејџану се одомаћио и 2007. године почео да игра за репрезентацију ове земље. До сада је сакупио 40 наступа и постигао седам голова. Азербејџански пасош му је омогућио и да у Турској игра као домаћи фудбалер с обзиром на правила која важе за азербејџанске фудбалере у овој држави.

МАЛТА

Када је 1994. године напустио ОФК Београд на мала врата, Ненад Весељи вероватно није ни размишљао о репрезентативној каријери. Али, преласком на Малту су му се отворила и та врата. Весељи је током 10 година играња на Малти бранио боје скоро свих познатијих клубова са овог острва, а уписао је и седам мечева за тамошњу репрезентацију.

УКРАЈИНА

Марко Девић је још један пример фудбалера који је из Београда отишао на мала врата, а направио је каријеру за поштовање. Момак са Звездаре је у Украјини постао толико цењен да је добио и позив њихове репрезентације. Играма у Волину и Металисту у којем важи за живу легенду се препоручио тадашњем селектору Михаљиченку и дебитовао је за Украјину 2008. године, а био је и део националног тима када је Украјина пре три године организовала ЕП заједно са Пољском.

БУГАРСКА

Први Србин који је заиграо за Бугарску је био Драгољуб Симоновић 1998. године, али се његова репрезентативна каријера завршила са тим дебитанстким наступом. Међутим, после њега је дошла генерација у којој су тројица Срба имали запажене улоге и помогли су Бугарима да се 2004. докопају пласман на ЕП у Португал. Невесињац из Републике Српске, Предраг Пажин је за Бугаре одиграо 32 утакмице. У исто време су играла и двојица бивших фудбалера Војводине: Златомир Загорчић је уписао 23 меча за Бугаре, а Зоран Јанковић је одиграо 30 утакмица и постигао два гола. Касније је за Бугарску дебитовао и Београђанин, Иван Чворовић.

МАЂАРСКА

У прошлости је било фудбалера који су рођени на територији Србије, а да су репрезентативну каријеру градили у Мађарској. Међутим, углавном је реч о етничким Мађарима из Војводине који су се одлучили за земљу својих предака. Такав је случај био са Жомбором Керекешом који је рођен у Сенти, а играо је за Бечеј и Спартак, пре него што се преселио у Мађарску где је 2004. дебитовао за национални тим. Први Србин који је постао репрезентативац Мађарске је био дефанзивац Предраг Бошњак који је прошле године дебитовао за Мађаре, а убрзо после њега дрес мађарског националног тима је обукао и нападач Немања Николић.

КИПАР

Синиша Гогић је 1989. дошао на Кипар из београдског Рада и израстао у легенду тамошњег фудбала играјући за АПОЕЛ и Анортозис. За то време је добио и кипарско држављанство, па је од 1994. до 1999. године бранио боје њиховог националног тима и за то време уписао 37 утакмица и осам голова.

КАНАДА

С обзиром на број наших исељеника у Канади, није чудо када неки играч српског порекла обуче дрес репрезентације ове земље. Први играч рођен у Србији који је заиграо за Канаду је био Милован „Мајк“ Бакић. Некадашњи омладинац Партизана је емигрирао 1972. године у Канаду и заиграо за тамошње Беле орлове. Играо је и у америчкој НАСЛ лиги када су део овог такмичења били Пеле, Бест, Еузебио и Кројф. За Канаду је дебитовао 1977. године и одиграо четири меча. После њега, за Канаду је заограо и Момчило „Мајк“ Стојановић. Некадашњи нападач крагујевачког Радничког и Вардара је 1974. допшао у Канаду и потписао за Беле орлове, а за селекцију Канде је први меч одиграо 1980. године.

САД

Србин је жива легенда и фудбалске репрезентације Сједињених Америчких Држава. Некадашњи првотимац Црвене звезде, Предраг Преки Радосављевић је шест година носио дрес америчког националног тима. Пре њега је за Американце 1973. године дебитовао бишпи фудбалер партизана, Илија Милић.

СИНГАПУР

Историја сингапурске репрезентације пишу и двојица фудбалера са ових простора. Новопазарац Фахрудин Мустафић је почетком овог миленијума дошао у Сингапур на наговор земљака Сеада Муратовића који је већ играо у Сингапуру. Мустафић је постао жива легенда Тампинс Роверса и сингапурске репрезентације за коју је одиграо 79 мечева. Један од најбољих играча у историји сингапурског фудбала је Александар Ђурић, Србин рођен у Добоју. Он је за сингапурски национални тим одиграо 53 меча и дао 24 гола.

АУСТРАЛИЈА

Као и у случају Канаде или САД, просто је немогуће да Срби нису играли и за Аустралију у којој је велики број емиграната са ових простора. Први Србин који је заиграо за Аустралију је био Драган „Даг“ Утјешеновић. Некадашњи нападач ОФК Београда 1969. године дошао у Аустралију, а три године касније је дебитовао за тамошњу репрезентацију и у наредне четири године одиграо 61 меч за Кенгуре. Касније је за Аустралију заиграо и Милан Ивановић, некадашњи фудбалер Црвене звезде који је чак играо и у оним чувеним мечевима против Милана. Он је 1989. дошао у Аустралију, а већ 1991. је добио позив у репрезентацију за коју је уписао 59 утакмица.

ЕЛ САЛВАДОР

Можда и најзанимљивија прича Срба који су играли за друге репрезентације је прича Владана Вићевића. Фудбалер рођен у Ужицу се 1995. године из Слободе отиснуо на други крај света када је потписао за салвадроску Агилу. После само годину дана, српски дефанзивац је добио и позив да дебитује за репрезентацију Ел Салвадора. Током 1997. и 1998. године, одиграо је чак 20 утакмица за репрезентацију ове централно-америчке земље у којој данас ради као тренер.

Коментари / 0

Оставите коментар