Znate li u kojih 13 reprezentacija su igrali srpski fudbaleri?!

Nenad Erić upisao debitantski nastup za nacionalni tim Kazahstana, što nam je povod da se podsetimo za koje zemlje su sve igrali naši fudbaleri.

Fudbal 20.02.2015 | 14:20
Znate li u kojih 13 reprezentacija su igrali srpski fudbaleri?!

Kazahstan je postao 13. reprezentacija za koju je debitovao fudbaler rođen u Srbiji. Iskusni golman Nenad Erić koji brani boje kazahstanske Astane zaigrao je za nacionalni tim ove bivše sovjetske republike u prijateljskom meču protiv Moldavije.

On je 2010. došao u Kazahstan kada je potpisao za Kairat, a posle jedne sezone se preselio u Astanu gde je ostavio odličan utisak i zaslužio poziv selektora Jurija Kranožana. Erić je branio za Kazahstan u prijateljskom meču odirganom juče, a najavljeno je da će biti i na Krasnožanovom spisku za kvalifikacioni duel protiv Islanda narednog meseca.

Erićevim debijem za Kazahstance, dobili smo i 13. različitu reprezentaciju za koju su zaigrali fudbaleri rođeni na prostoru Srbije. Mnogo je onih na „-ić“ koji su branili boje tuđih nacionalnih timova, veliki je broj i fudbalera srpskog porekla ili Srba rođenih u zemljama bivše Jugoslavije koji su sreću pronašli u drugim reprezentacijama. Red je da se prisetimo 12 selekcija za koje su ranije igrali fudbaleri rođeni u Srbiji. Ako smo nekoga prekočili, slobodno nam u komentarima pošaljite imena fudbalera koje smo zaboravili...

AUSTRIJA

Za Austriju je igralo mnogo fudbalera sa ovih prostora i porekla sa ovih prostora. Danas boje austrijske selekcije brane Zlatko Junuzović, Marko Aranutović, Aleksandar Dragović... Ali, niko od njih nije rođen u Srbiji. Prvi Srbin koji je debitovao za Austrijance je bio Goran Kartalija, nekadašnji fudbaler Vojvodine koji je 1997. godine zaigrao za selekciju ove zemlje.

AZERBEJDŽAN

Nekadašnji napadač Železnika, Branimir Subašić je na mala vrata napustio predgrađe Beograda 2002. godine i igrao za belgijske, francuske, ukrajinske i ruske klubove, pre nego što je 2005. došao u azerbejdžanski Nefči. U Azerbejdžanu se odomaćio i 2007. godine počeo da igra za reprezentaciju ove zemlje. Do sada je sakupio 40 nastupa i postigao sedam golova. Azerbejdžanski pasoš mu je omogućio i da u Turskoj igra kao domaći fudbaler s obzirom na pravila koja važe za azerbejdžanske fudbalere u ovoj državi.

MALTA

Kada je 1994. godine napustio OFK Beograd na mala vrata, Nenad Veselji verovatno nije ni razmišljao o reprezentativnoj karijeri. Ali, prelaskom na Maltu su mu se otvorila i ta vrata. Veselji je tokom 10 godina igranja na Malti branio boje skoro svih poznatijih klubova sa ovog ostrva, a upisao je i sedam mečeva za tamošnju reprezentaciju.

UKRAJINA

Marko Dević je još jedan primer fudbalera koji je iz Beograda otišao na mala vrata, a napravio je karijeru za poštovanje. Momak sa Zvezdare je u Ukrajini postao toliko cenjen da je dobio i poziv njihove reprezentacije. Igrama u Volinu i Metalistu u kojem važi za živu legendu se preporučio tadašnjem selektoru Mihaljičenku i debitovao je za Ukrajinu 2008. godine, a bio je i deo nacionalnog tima kada je Ukrajina pre tri godine organizovala EP zajedno sa Poljskom.

BUGARSKA

Prvi Srbin koji je zaigrao za Bugarsku je bio Dragoljub Simonović 1998. godine, ali se njegova reprezentativna karijera završila sa tim debitanstkim nastupom. Međutim, posle njega je došla generacija u kojoj su trojica Srba imali zapažene uloge i pomogli su Bugarima da se 2004. dokopaju plasman na EP u Portugal. Nevesinjac iz Republike Srpske, Predrag Pažin je za Bugare odigrao 32 utakmice. U isto vreme su igrala i dvojica bivših fudbalera Vojvodine: Zlatomir Zagorčić je upisao 23 meča za Bugare, a Zoran Janković je odigrao 30 utakmica i postigao dva gola. Kasnije je za Bugarsku debitovao i Beograđanin, Ivan Čvorović.

MAĐARSKA

U prošlosti je bilo fudbalera koji su rođeni na teritoriji Srbije, a da su reprezentativnu karijeru gradili u Mađarskoj. Međutim, uglavnom je reč o etničkim Mađarima iz Vojvodine koji su se odlučili za zemlju svojih predaka. Takav je slučaj bio sa Žomborom Kerekešom koji je rođen u Senti, a igrao je za Bečej i Spartak, pre nego što se preselio u Mađarsku gde je 2004. debitovao za nacionalni tim. Prvi Srbin koji je postao reprezentativac Mađarske je bio defanzivac Predrag Bošnjak koji je prošle godine debitovao za Mađare, a ubrzo posle njega dres mađarskog nacionalnog tima je obukao i napadač Nemanja Nikolić.

KIPAR

Siniša Gogić je 1989. došao na Kipar iz beogradskog Rada i izrastao u legendu tamošnjeg fudbala igrajući za APOEL i Anortozis. Za to vreme je dobio i kiparsko državljanstvo, pa je od 1994. do 1999. godine branio boje njihovog nacionalnog tima i za to vreme upisao 37 utakmica i osam golova.

KANADA

S obzirom na broj naših iseljenika u Kanadi, nije čudo kada neki igrač srpskog porekla obuče dres reprezentacije ove zemlje. Prvi igrač rođen u Srbiji koji je zaigrao za Kanadu je bio Milovan „Majk“ Bakić. Nekadašnji omladinac Partizana je emigrirao 1972. godine u Kanadu i zaigrao za tamošnje Bele orlove. Igrao je i u američkoj NASL ligi kada su deo ovog takmičenja bili Pele, Best, Euzebio i Krojf. Za Kanadu je debitovao 1977. godine i odigrao četiri meča. Posle njega, za Kanadu je zaograo i Momčilo „Majk“ Stojanović. Nekadašnji napadač kragujevačkog Radničkog i Vardara je 1974. dopšao u Kanadu i potpisao za Bele orlove, a za selekciju Kande je prvi meč odigrao 1980. godine.

SAD

Srbin je živa legenda i fudbalske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. Nekadašnji prvotimac Crvene zvezde, Predrag Preki Radosavljević je šest godina nosio dres američkog nacionalnog tima. Pre njega je za Amerikance 1973. godine debitovao bišpi fudbaler partizana, Ilija Milić.

SINGAPUR

Istorija singapurske reprezentacije pišu i dvojica fudbalera sa ovih prostora. Novopazarac Fahrudin Mustafić je početkom ovog milenijuma došao u Singapur na nagovor zemljaka Seada Muratovića koji je već igrao u Singapuru. Mustafić je postao živa legenda Tampins Roversa i singapurske reprezentacije za koju je odigrao 79 mečeva. Jedan od najboljih igrača u istoriji singapurskog fudbala je Aleksandar Đurić, Srbin rođen u Doboju. On je za singapurski nacionalni tim odigrao 53 meča i dao 24 gola.

AUSTRALIJA

Kao i u slučaju Kanade ili SAD, prosto je nemoguće da Srbi nisu igrali i za Australiju u kojoj je veliki broj emigranata sa ovih prostora. Prvi Srbin koji je zaigrao za Australiju je bio Dragan „Dag“ Utješenović. Nekadašnji napadač OFK Beograda 1969. godine došao u Australiju, a tri godine kasnije je debitovao za tamošnju reprezentaciju i u naredne četiri godine odigrao 61 meč za Kengure. Kasnije je za Australiju zaigrao i Milan Ivanović, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde koji je čak igrao i u onim čuvenim mečevima protiv Milana. On je 1989. došao u Australiju, a već 1991. je dobio poziv u reprezentaciju za koju je upisao 59 utakmica.

EL SALVADOR

Možda i najzanimljivija priča Srba koji su igrali za druge reprezentacije je priča Vladana Vićevića. Fudbaler rođen u Užicu se 1995. godine iz Slobode otisnuo na drugi kraj sveta kada je potpisao za salvadrosku Agilu. Posle samo godinu dana, srpski defanzivac je dobio i poziv da debituje za reprezentaciju El Salvadora. Tokom 1997. i 1998. godine, odigrao je čak 20 utakmica za reprezentaciju ove centralno-američke zemlje u kojoj danas radi kao trener.

Komentari / 0

Ostavite komentar