Новинари у Брчком би могли добити статус службеног лица?

У законском акту потребно је дефинисати ко је новинар, да ли су то и они који пишу за разне портале, запитао се градоначелник Брчког Анто Домић.

Босна и Херцеговина 19.02.2015 | 17:10
Новинари у Брчком би могли добити статус службеног лица?

Новинари локалних јавних гласила и дописништава информативних кућа са сједиштем у Брчком данас су се на састанку са градоначелником Брчког Антом Домићем, шефом Полиције Гораном Писићем и представницима брчанског правосуђа договорили да се приступи изради законског акта о информисању у дистрикту, који би био правна основа и за заштиту од физичке угрожености, којој су све чешће изложени.

Донесен је закључак да смјернице за израду нацрта закона припреми радна група, коју ће да чини неколико службеника локалне администрације и представници новинарске професије.

Представници јавних гласила су током разговора захтијевали да се новинари на радним задацима третирају као службена лица, како се не би дешавали случајеви попут покушаја физичког обрачуна и вербалног шовинистичког напада на екипу БН телевизије, који је третиран само као прекршај нарушавања јавног реда и мира, за шта је виновник кажњен са само 100 КМ.

Шеф Полиције дистрикта Брчко Горан Писић упознао је новинаре да је покренута дисциплинска одговорност против двојице службеника који нису ништа предузели да заштите екипу БН телевизије када је нападнута приликом обављања радних задатака, што је оцијенио као недопустив пропуст.

"Новинарима треба омогућити да несметано раде свој посао како би објективно информисали јавност, предочавајући јој тачне и истините податке и чињенице. У законском акту који ће бити сачињен потребно је дефинисати и то ко је новинар. Да ли су то и они који пишу за разне портале?", упитао је градоначелник Домић.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар