Novinari u Brčkom bi mogli dobiti status službenog lica?

U zakonskom aktu potrebno je definisati ko je novinar, da li su to i oni koji pišu za razne portale, zapitao se gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Bosna i Hercegovina 19.02.2015 | 17:10
Novinari u Brčkom bi mogli dobiti status službenog lica?

Novinari lokalnih javnih glasila i dopisništava informativnih kuća sa sjedištem u Brčkom danas su se na sastanku sa gradonačelnikom Brčkog Antom Domićem, šefom Policije Goranom Pisićem i predstavnicima brčanskog pravosuđa dogovorili da se pristupi izradi zakonskog akta o informisanju u distriktu, koji bi bio pravna osnova i za zaštitu od fizičke ugroženosti, kojoj su sve češće izloženi.

Donesen je zaključak da smjernice za izradu nacrta zakona pripremi radna grupa, koju će da čini nekoliko službenika lokalne administracije i predstavnici novinarske profesije.

Predstavnici javnih glasila su tokom razgovora zahtijevali da se novinari na radnim zadacima tretiraju kao službena lica, kako se ne bi dešavali slučajevi poput pokušaja fizičkog obračuna i verbalnog šovinističkog napada na ekipu BN televizije, koji je tretiran samo kao prekršaj narušavanja javnog reda i mira, za šta je vinovnik kažnjen sa samo 100 KM.

Šef Policije distrikta Brčko Goran Pisić upoznao je novinare da je pokrenuta disciplinska odgovornost protiv dvojice službenika koji nisu ništa preduzeli da zaštite ekipu BN televizije kada je napadnuta prilikom obavljanja radnih zadataka, što je ocijenio kao nedopustiv propust.

"Novinarima treba omogućiti da nesmetano rade svoj posao kako bi objektivno informisali javnost, predočavajući joj tačne i istinite podatke i činjenice. U zakonskom aktu koji će biti sačinjen potrebno je definisati i to ko je novinar. Da li su to i oni koji pišu za razne portale?", upitao je gradonačelnik Domić.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar