Рекордери по изостанцима са наставе

Ученици Средњошколског центра "Голуб Куреш" из Билеће држе неславан рекорд по броју изостанака са наставе у Републици Српској, показују подаци Републичког педагошког завода.

Република Српска 19.02.2015 | 10:03
Рекордери по изостанцима са наставе

У школској 2013/2014. години 584 ученика из ове образовне установе направило је укупно 62.531 изостанак, што када се подијели представља 107,7 изостанака по ученику, а што је далеко изнад републичког просјека.

На другом мјесту су ученици Средњошколског центра у Палама, а прате их ученици Средњошколског центра у Невесињу, гдје један ученик у просјеку у школској години не присуствује на скоро 90 часова.

Директори ове три установе кажу како се ситуација поправља, те како ће се резултати најбоље видјети на крају школске 2014/2015. године.

Здравка Милићевић, директор СШЦ "Голуб Куреш" из Билеће, каже како је у првом полугодишту школске 2014/2015. године у овој установи забиљежено 21.356 изостанака, или 39,92 по ученику, што је далеко испод бројки од прошле године.

Како је рекла, до напретка је дошло након што су спроведене препоруке и мјере упућене од Републичког педагошког завода.

"Мјере дају резултате. Појачан је надзор над правдањем изостанака, школе су направиле интерни правилник којег се сви придржавају, ради се са ученицима и родитељима, а често се о овоме  дискутује на сједницама наставничког вијећа", казала нам је она.

Драгомир Јовановић, директор Средњошколског центра у Палама, каже како је само у овом полугодишту број изостанака смањен за 11.000, да су разлози за 75.507 изостанака различити те да их треба гледати из неколико углова.

"Имамо проблема са превозом, гдје долази до изостанака ученика који путују. Дио дјеце има право на славе, а један дио је везан за врхунски спорт и културне манифестације гдје су ученици укључени. Кад се све то сабере, око седам одсто дјеце бјежи, а ту се примјењује правилник о васпитно-дисциплинским мјерама.

Како је казао, у већини случајева изостанци су покривени увјерењима љекара и правдањем самих родитеља, који су солидарни са дјецом, па школа ту не може ништа.

Вукан Братић, директор Средњошколског центар "Алекса Шантић" из Невесиња, каже како се ситуација драстично поправила, те како највише изостанака у школи праве ученици из машинске струке. 

"Сваки мјесец Заводу шаљемо извјештај, а преузели смо интерне мјере. Ако ученик направи 50 и више изостанака, родитељ више не може сам правдати изостанке код разредника, него мора засједати комисија", каже Братић.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, казао је како мјере предвиђају да изостанци буду анализирани на сједницама наставничких вијећа, а да одјељења са најмање изостанака буду похваљена и награђена.

"Ако се утврди да ученици често изостају, у писаној форми се морају обавијестити родитељи. Педагог и психолог морају одржати састанке са родитељима да им скрену пажњу на изостанке, а од родитеља се тражи да доносе правдање од љекара, а не да то ради ученик, те  да се по могућности провјери њихова вјеродостојност", казао нам је он.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

19.02.2015 11:01

ПЛАТУ СУ ПРОФЕСОРИ ПРИМАЛИ РЕДОВНО И У ПУНОМ ИЗНОСУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билеца

19.02.2015 16:08

Могу вам реци да већина уценика која уписе факултет из ове школе, заврсава га у року, ово није мјерило знања!!!

ОДГОВОРИТЕ