Rekorderi po izostancima sa nastave

Učenici Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" iz Bileće drže neslavan rekord po broju izostanaka sa nastave u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Republičkog pedagoškog zavoda.

Republika Srpska 19.02.2015 | 10:03
Rekorderi po izostancima sa nastave

U školskoj 2013/2014. godini 584 učenika iz ove obrazovne ustanove napravilo je ukupno 62.531 izostanak, što kada se podijeli predstavlja 107,7 izostanaka po učeniku, a što je daleko iznad republičkog prosjeka.

Na drugom mjestu su učenici Srednjoškolskog centra u Palama, a prate ih učenici Srednjoškolskog centra u Nevesinju, gdje jedan učenik u prosjeku u školskoj godini ne prisustvuje na skoro 90 časova.

Direktori ove tri ustanove kažu kako se situacija popravlja, te kako će se rezultati najbolje vidjeti na kraju školske 2014/2015. godine.

Zdravka Milićević, direktor SŠC "Golub Kureš" iz Bileće, kaže kako je u prvom polugodištu školske 2014/2015. godine u ovoj ustanovi zabilježeno 21.356 izostanaka, ili 39,92 po učeniku, što je daleko ispod brojki od prošle godine.

Kako je rekla, do napretka je došlo nakon što su sprovedene preporuke i mjere upućene od Republičkog pedagoškog zavoda.

"Mjere daju rezultate. Pojačan je nadzor nad pravdanjem izostanaka, škole su napravile interni pravilnik kojeg se svi pridržavaju, radi se sa učenicima i roditeljima, a često se o ovome  diskutuje na sjednicama nastavničkog vijeća", kazala nam je ona.

Dragomir Jovanović, direktor Srednjoškolskog centra u Palama, kaže kako je samo u ovom polugodištu broj izostanaka smanjen za 11.000, da su razlozi za 75.507 izostanaka različiti te da ih treba gledati iz nekoliko uglova.

"Imamo problema sa prevozom, gdje dolazi do izostanaka učenika koji putuju. Dio djece ima pravo na slave, a jedan dio je vezan za vrhunski sport i kulturne manifestacije gdje su učenici uključeni. Kad se sve to sabere, oko sedam odsto djece bježi, a tu se primjenjuje pravilnik o vaspitno-disciplinskim mjerama.

Kako je kazao, u većini slučajeva izostanci su pokriveni uvjerenjima ljekara i pravdanjem samih roditelja, koji su solidarni sa djecom, pa škola tu ne može ništa.

Vukan Bratić, direktor Srednjoškolskog centar "Aleksa Šantić" iz Nevesinja, kaže kako se situacija drastično popravila, te kako najviše izostanaka u školi prave učenici iz mašinske struke. 

"Svaki mjesec Zavodu šaljemo izvještaj, a preuzeli smo interne mjere. Ako učenik napravi 50 i više izostanaka, roditelj više ne može sam pravdati izostanke kod razrednika, nego mora zasjedati komisija", kaže Bratić.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je kako mjere predviđaju da izostanci budu analizirani na sjednicama nastavničkih vijeća, a da odjeljenja sa najmanje izostanaka budu pohvaljena i nagrađena.

"Ako se utvrdi da učenici često izostaju, u pisanoj formi se moraju obavijestiti roditelji. Pedagog i psiholog moraju održati sastanke sa roditeljima da im skrenu pažnju na izostanke, a od roditelja se traži da donose pravdanje od ljekara, a ne da to radi učenik, te  da se po mogućnosti provjeri njihova vjerodostojnost", kazao nam je on.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

19.02.2015 11:01

PLATU SU PROFESORI PRIMALI REDOVNO I U PUNOM IZNOSU.

ODGOVORITE
Name

Bileca

19.02.2015 16:08

Mogu vam reci da većina ucenika koja upise fakultet iz ove škole, zavrsava ga u roku, ovo nije mjerilo znanja!!!

ODGOVORITE