Дуг пут до ниже стопе ПДВ-а у БиХ

У случају да се иницијатива Владе Републике Српске о увођењу диференциране стопе ПДВ-а усвоји у институцијама БиХ, биће потребно најмање 18 мјесеци како би се могло почети са примјеном различитих стопа пореза на додатну вриједност.

Босна и Херцеговина 19.02.2015 | 09:29
Дуг пут до ниже стопе ПДВ-а у БиХ

Овај рок наведен је у Студији о импликацијама диференцираних стопа ПДВ-а у БиХ коју је прије више од три године урадило Одјељење за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Крајње је вријеме да се мијења систем индиректног опорезивања и уведе диференцирана стопа ПДВ-а. Било би погубно да стопа остане на овом нивоу или се повећа када су у питању основне животне намирнице, опрема за бебе, медицинске услуге и лијекови", рекао је Дуљко Хасић, економски аналитичар.

С друге стране, анализа УИО, која се добрим дијелом ослања на студију коју је за потребе Европске комисије још 2007. године радио Институт из Копенхагена о систему ПДВ-а у цијелој ЕУ, говори да је "нето ефекат диференциране стопе негативан те да су снижене стопе и нулта стопа ПДВ-а најнеефикаснији начин да се помогне сиромашним кућанствима".

Влада Републике Српске  упутиће Управном одбору Управе за индиректно опорезивање иницијативу за увођење диференциране стопе ПДВ-а, а како незванично сазнајемо у приједлогу који је још у форми размишљања Влада РС тражиће повећање стопе ПДВ-а на 20 или 22 одсто, а да на основне животне намирнице, беби опрему, итд, ПДВ буде 50 одсто мањи, односно 10 или 11 одсто.

"Било би погубно подизање стопе ПДВ-а без увођења снижене стопе. У том случају мислим да би дошло до великих социјалних немира", рекао је Хасић.

Искуства из ЕУ говоре да снижење пореских стопа отвара врата преварама и кадровски оптерећује компаније и привреду.

"Повећање стопе ПДВ-а изазива већи пораст цијена него што износи само повећање стопе, док код смањења ПДВ-а продајне цијене се не смањују за износ укинутог ПДВ-а", наводи се у анализи.

Иначе, у свим земљама ЕУ се примјењују диференциране стопе ПДВ-а, али су константна спорења да ли треба ићи у правцу јединствене стопе о којој се све гласније прича. Јединствену стопу послије 2017. године планира да уведе Швајцарска, а Данска на тај начин већ опорезује грађане. ПДВ стопа од 17 одсто која се примјењује у БиХ међу мањима је у Европи, гдје је највише земаља у категорији од 22-25 одсто пореза на додатну вриједност.

Истраживање Европске комисије из 2007. о диференцираним стопама ПДВ-а своди се на закључак да је смањење стопе ПДВ-а расипање ограничених средстава буџета који се могу много ефикасније користити кроз субвенције и циљане трансфере.

Управа за индиректно опорезивање дотакла се и својих капацитета у случају да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а, па тако закључује да би било потребно запослити најмање додатних 110 радника који би годишње коштали најмање 2,6 милиона КМ. Уз ову процјену, за набавку компјутерске опреме било би потребно најмање 200.000 КМ, с тим да би било неопходно обезбиједити и преко 500 метара квадратних канцеларијског простора.

Према "прелиминарним и непоузданим" процјенама, које су рађене са сниженом стопом ПДВ-а од осам одсто на основне животне намирнице, беби опрему, сјемена за пољопривреду, ортопедска помагала, књиге и издавачку дјелатност, буџет БиХ годишње би изгубио преко 700 милиона КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејанпд

19.02.2015 09:10

Овде видимо откуд Влади одједном та идеја, имајући у виду да је ПДП то предлагао бар 3 пута уназад 4-5 година и није имао подршку ни у РС,а кад је прошло у РС онда људи у УИО то одбију,а знамо да су то људи из владајуцих странака,па је све јасно. Јасно је и засто та тема, циљ је повећање ПДВ-а,а не смањење,али уз уводјење диф.стопе до маx.50% ниже од основне,то значи да ће предложити на 50-так артикала диф.стопу,а све остало дићи на 25%, тако цете имати код 99,8% роба и услуга 25%,те на тај начин добити реалан раст од око 6% ПДВ стопе. Још је један разлог,мóжда и главни да се одговорност пребаци на опозицију у РС,јер знају да овакав предлог неце проци,а реклама је на уводјењу диф.стопе.

ОДГОВОРИТЕ