''Случај'' Дарко Лазовић: Како, зашто...?!

Ко је нинџа, а ко...?! Постоји у београдском сленгу та вулгарна максима: "Или си нинџа, или си...". Нехотично, али врло темељно, знајући шта ради, први је почео да је парафразира бивши председник Црвене звездеВладан Лукић, затим ју је експлоатисао тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић, а измењену верзију ће, изгледа, да докторира актуелно руководство српског шампиона. 

Фудбал 19.02.2015 | 00:00
''Случај'' Дарко Лазовић: Како, зашто...?!

Ехо њихове злокобне реченице "Или играш за џабе, или си издајник" одзвања у ушима сваког професионалца.

Био је, у она најсрећнија времена, ултиматуму подвргнут и један од најбољих стрелаца у историји Црвене звезде Дарко Панчев када се премишљао да ли да продужи уговор, али нико и никад није имао испред себе избор без избора као играч са најдужим стажом у Љутице Богдана Дарко Лазовић.

Вест о томе како ће морати да опрости већи део дуговања (тренутно су она 550.000 евра) или у супротном неће моћи да игра до одласка у Ђенову изврнула је на поставу актуелни тренутак Црвене звезде, лансирала питање о томе да ли у канцеларијама стадиона Рајко Митић седе обични уцењивачи или фудбалски руководиоци. Има играча, с којима јеЛазовић прошле сезоне делио свлачионицу, заговорника мишљења да је потенцијални репрезентативац Србије у разговорима с бројним руководствима морао да буде чвршћи, агресивнији, и да у том случају не би дошао у овако тешку ситуацију у којој је од златне коке клуба трансформисан у непожељно тринаесто прасе! Испада да је Лазовићев највећи усуд нешто што би по здравим животним резонима требало да му представља озбиљну врлину. Детету из фине чачанске породице, гимназијалцу из истог града, у генетском коду није записано да изиграва агресивног шумадијског геџу који ће се на фрку и галаму борити за своја права.

Питома нарав ражалованог капитена дала је легитимитет бројним руководствима да помисле како ће договор са Дарком Лазовићем увек бити лак, да он неће никада бити „проста“ душа која ће се полакомити због шаке шуштеће монете. Све док граница бола није пробијена... „Случај Лазовић“ не би био толико страшан, али ће врло вероватно да произведе домино ефекат у свлачионици Црвене звезде. Каква се то порука шаље суперталентованим клинцима, и да ли им се преко леђа Дарка Лазовића поручује да ће морати да се понашају по дефинисаним правилима („не питајте за паре и заборавите на дугове“) или вас у супротном неће бити?

Шест сезона у Црвеној звезди Дарка Лазовића памтићемо највише по две заиста велике утакмице, далеко мање од онога што је наговештавао његов потенцијал. По оној против Партизана у реванш мечу полуфинала Купа Србије и оној у Бордоу, када је померио леђне пршљенове скупо плаћеном бразилском штоперу Маријану. Ипак, ван терена је дао много више, пре свега, зато што није био рушилачки фактор.

Стегао је зубе када су бивши председник и потпредседник „искулирали“ његов захтев да му дају бар неки новац, јер се жени. Стегао је зубе и оног тренутка када је продужио уговор с црвено-белима, надајући се да ће клуб зарадити пристојно обештећење. Стегао је зубе и када су га станодавци у Риму избацивали из смештаја после операције колена код доктора Маријана јер Црвена звезда није платила кирију. Отерао је бившег менаџера када ге је убеђивао да још пре неколико година тужи Звезду и као слободан играч оде у Базел. Ако генерални директор клуба Звездан Терзићније знао наведене податке, морао је добрано да се распита како би припремљен ушао у разговоре са Дарком Лазовићем...

Овако, испада да је Роберт Просинечки у истом тренутку и фудбалски отац и фудбалска маћеха рођеном Чачанину. Одлуком да му укаже шансу у зиму 2010. године, испоставиће се сада, Велики Жути је направио озбиљан животни проблем Дарку Лазовићу. Прво је стопирао његов сигуран одлазак на позајмицу у Грасхоперс, а потом је лета 2012. године театрално, током припрема у Словенији, причао како ће да скочи кроз терасу хотела ако клуб прода Лазовића Ред Бул Салцбургу за 4.500.000 евра. Тешко је претпоставити како би се одвијала каријера крилног играча да је у том тренутку немаштину Маракане заменио богатим аустријским клубом. Сигурно је само да би био лишен јаког актуелног стреса, уцењивачке понуде од које нема ко да га одбрани. Бивши капитен, утицајни човек који је стално друговао с Лазовићем, Ненад Милијаш више није у клубу, нема ни Николе Мијаиловића, увек спремног да се бори за Лазовићева права.

Ову неравноправу битку Лазовић ће морати да води сам, мораће и да покаже да је карактерно очврснуо и на тај начин демонстрира да га не прати епитет који је задобио оног дана када је задужио опрему Црвене звезде.

"Знаш када сам дошао у Београд, сачекале су ме приче да је Лазовић овакав и онакав, да је једноставно пи....ца, да склања ноге. Ја то нисам приметио. Видео сам само одличног играча са великим талентом", рекао је својевремено Роберт Просинечки.

Речи легендарног хрватског репрезентативца као да је чуо и актулени тренер Ненад Лалатовић. Према сведочењима очевидаца млади стручњак се нервозно шета одајама хотела Калиста покушавајући да утиче на руководство клуба да склопи било какав договор са Лазовићем. Његова идеја (наводно се и Дарко слаже) јесте да крилни фудбалер ових шест месеци одигра за џабе, а да му клуб касније исплати дуговања.

Одговора са друге стране нема. Управа би да се Лазовић опрости и са добрим делом „главнице“ од 550.000 евра?! Покушавају ли то Звездан Терзић и његови најближи сарадници да исеку грану на којој Лалатовић седи?

Јер Лазовићу је ако ништа друго загарантован уговор са Ђеновом од јуна. Тада ће, сасвим сигурно, заборавити да му је трака у Црвеној звезди скинута преко медија, па и то да као муж и отац малолетног детета није добио никакв финансијски бенефит за шест сезона играња у највећем српском клубу.

Па ви видите да ли је он нинџа или... Или је неко други заслужио да се нађе у наставку реченице?

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зв

18.02.2015 23:13

Људи раде дзабе...овај игра за дзабе а посто је безобразан сад неце ни да игра:)

ОДГОВОРИТЕ