''Slučaj'' Darko Lazović: Kako, zašto...?!

Ko je nindža, a ko...?! Postoji u beogradskom slengu ta vulgarna maksima: "Ili si nindža, ili si...". Nehotično, ali vrlo temeljno, znajući šta radi, prvi je počeo da je parafrazira bivši predsednik Crvene zvezdeVladan Lukić, zatim ju je eksploatisao trener košarkaša Partizana Duško Vujošević, a izmenjenu verziju će, izgleda, da doktorira aktuelno rukovodstvo srpskog šampiona. 

Fudbal 19.02.2015 | 00:00
''Slučaj'' Darko Lazović: Kako, zašto...?!

Eho njihove zlokobne rečenice "Ili igraš za džabe, ili si izdajnik" odzvanja u ušima svakog profesionalca.

Bio je, u ona najsrećnija vremena, ultimatumu podvrgnut i jedan od najboljih strelaca u istoriji Crvene zvezde Darko Pančev kada se premišljao da li da produži ugovor, ali niko i nikad nije imao ispred sebe izbor bez izbora kao igrač sa najdužim stažom u Ljutice Bogdana Darko Lazović.

Vest o tome kako će morati da oprosti veći deo dugovanja (trenutno su ona 550.000 evra) ili u suprotnom neće moći da igra do odlaska u Đenovu izvrnula je na postavu aktuelni trenutak Crvene zvezde, lansirala pitanje o tome da li u kancelarijama stadiona Rajko Mitić sede obični ucenjivači ili fudbalski rukovodioci. Ima igrača, s kojima jeLazović prošle sezone delio svlačionicu, zagovornika mišljenja da je potencijalni reprezentativac Srbije u razgovorima s brojnim rukovodstvima morao da bude čvršći, agresivniji, i da u tom slučaju ne bi došao u ovako tešku situaciju u kojoj je od zlatne koke kluba transformisan u nepoželjno trinaesto prase! Ispada da je Lazovićev najveći usud nešto što bi po zdravim životnim rezonima trebalo da mu predstavlja ozbiljnu vrlinu. Detetu iz fine čačanske porodice, gimnazijalcu iz istog grada, u genetskom kodu nije zapisano da izigrava agresivnog šumadijskog gedžu koji će se na frku i galamu boriti za svoja prava.

Pitoma narav ražalovanog kapitena dala je legitimitet brojnim rukovodstvima da pomisle kako će dogovor sa Darkom Lazovićem uvek biti lak, da on neće nikada biti „prosta“ duša koja će se polakomiti zbog šake šušteće monete. Sve dok granica bola nije probijena... „Slučaj Lazović“ ne bi bio toliko strašan, ali će vrlo verovatno da proizvede domino efekat u svlačionici Crvene zvezde. Kakva se to poruka šalje supertalentovanim klincima, i da li im se preko leđa Darka Lazovića poručuje da će morati da se ponašaju po definisanim pravilima („ne pitajte za pare i zaboravite na dugove“) ili vas u suprotnom neće biti?

Šest sezona u Crvenoj zvezdi Darka Lazovića pamtićemo najviše po dve zaista velike utakmice, daleko manje od onoga što je nagoveštavao njegov potencijal. Po onoj protiv Partizana u revanš meču polufinala Kupa Srbije i onoj u Bordou, kada je pomerio leđne pršljenove skupo plaćenom brazilskom štoperu Marijanu. Ipak, van terena je dao mnogo više, pre svega, zato što nije bio rušilački faktor.

Stegao je zube kada su bivši predsednik i potpredsednik „iskulirali“ njegov zahtev da mu daju bar neki novac, jer se ženi. Stegao je zube i onog trenutka kada je produžio ugovor s crveno-belima, nadajući se da će klub zaraditi pristojno obeštećenje. Stegao je zube i kada su ga stanodavci u Rimu izbacivali iz smeštaja posle operacije kolena kod doktora Marijana jer Crvena zvezda nije platila kiriju. Oterao je bivšeg menadžera kada ge je ubeđivao da još pre nekoliko godina tuži Zvezdu i kao slobodan igrač ode u Bazel. Ako generalni direktor kluba Zvezdan Terzićnije znao navedene podatke, morao je dobrano da se raspita kako bi pripremljen ušao u razgovore sa Darkom Lazovićem...

Ovako, ispada da je Robert Prosinečki u istom trenutku i fudbalski otac i fudbalska maćeha rođenom Čačaninu. Odlukom da mu ukaže šansu u zimu 2010. godine, ispostaviće se sada, Veliki Žuti je napravio ozbiljan životni problem Darku Lazoviću. Prvo je stopirao njegov siguran odlazak na pozajmicu u Grashopers, a potom je leta 2012. godine teatralno, tokom priprema u Sloveniji, pričao kako će da skoči kroz terasu hotela ako klub proda Lazovića Red Bul Salcburgu za 4.500.000 evra. Teško je pretpostaviti kako bi se odvijala karijera krilnog igrača da je u tom trenutku nemaštinu Marakane zamenio bogatim austrijskim klubom. Sigurno je samo da bi bio lišen jakog aktuelnog stresa, ucenjivačke ponude od koje nema ko da ga odbrani. Bivši kapiten, uticajni čovek koji je stalno drugovao s Lazovićem, Nenad Milijaš više nije u klubu, nema ni Nikole Mijailovića, uvek spremnog da se bori za Lazovićeva prava.

Ovu neravnopravu bitku Lazović će morati da vodi sam, moraće i da pokaže da je karakterno očvrsnuo i na taj način demonstrira da ga ne prati epitet koji je zadobio onog dana kada je zadužio opremu Crvene zvezde.

"Znaš kada sam došao u Beograd, sačekale su me priče da je Lazović ovakav i onakav, da je jednostavno pi....ca, da sklanja noge. Ja to nisam primetio. Video sam samo odličnog igrača sa velikim talentom", rekao je svojevremeno Robert Prosinečki.

Reči legendarnog hrvatskog reprezentativca kao da je čuo i aktuleni trener Nenad Lalatović. Prema svedočenjima očevidaca mladi stručnjak se nervozno šeta odajama hotela Kalista pokušavajući da utiče na rukovodstvo kluba da sklopi bilo kakav dogovor sa Lazovićem. Njegova ideja (navodno se i Darko slaže) jeste da krilni fudbaler ovih šest meseci odigra za džabe, a da mu klub kasnije isplati dugovanja.

Odgovora sa druge strane nema. Uprava bi da se Lazović oprosti i sa dobrim delom „glavnice“ od 550.000 evra?! Pokušavaju li to Zvezdan Terzić i njegovi najbliži saradnici da iseku granu na kojoj Lalatović sedi?

Jer Lazoviću je ako ništa drugo zagarantovan ugovor sa Đenovom od juna. Tada će, sasvim sigurno, zaboraviti da mu je traka u Crvenoj zvezdi skinuta preko medija, pa i to da kao muž i otac maloletnog deteta nije dobio nikakv finansijski benefit za šest sezona igranja u najvećem srpskom klubu.

Pa vi vidite da li je on nindža ili... Ili je neko drugi zaslužio da se nađe u nastavku rečenice?

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zv

18.02.2015 23:13

Ljudi rade dzabe...ovaj igra za dzabe a posto je bezobrazan sad nece ni da igra:)

ODGOVORITE