Први свједок Тужилаштва БиХ био у рату у Сирији

Седин Хусеиновић, први свједок Тужилаштва БиХ на суђењу Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, рекао је да је у Сирији био ангажован као логистичка подршка припадницима војне јединице у којој је било око 20 људи поријеклом из БиХ, од којих су шесторица погинула.

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 18:27
Први свједок Тужилаштва БиХ био у рату у Сирији

Хусеиновић је рекао да је са супругом отишао у Сирију "вјерујући у боље услове живота и да је држава уређена по шеријату", али да су затекли потпуно другачију слику стања у предграђу Халепа гдје су се смјестили.

Он је пред Судом БиХ рекао да је неколико пута слушао Боснићеве проповиједи, али да у њима није било позивања на тероризам. Хусеиновић је рекао да је у месџиду Исламске заједнице у Аеродромском насељу у Сарајеву неколико пута видио оптуженог, али да га није лично познавао.

"Слушао сам његове хутбе. Тада у том периоду није било сукоба у Ираку и у том месџиду гдје је долазио Боснић није се причало о стању о Сирији, нити је било приче о одласку држављана БиХ у Сирију", навео је Хусеиновић.

Свједок је рекао да је два пута одлазио у Сирију, али да га није нико у БиХ припремао и финансирао за одлазак.

Хусеиновић је рекао да је први пут 2012. године у Сирији боравио скоро два мјесеца, када је самоиницијативно закључио да као муслиман-сунит треба да помогне сиријском народу, а други пут, око годину дана послије, када је издата фетва Вијећа исламских учењака у којој се наводи да је дужност муслимана-сунита да иде у џихад у Сирију.

"Нисам био наоружан нити сам учествовао у борбама. Са супругом и Елвисом Бурзићем и његовом породицом отишао сам други пут у Сирију вјерујући у боље услове живота, да нема дискриминације, да је држава уређена по шеријату, међутим затекли смо потпуно другачију слику стања у предграђу Халепа гдје смо се смјестили", навео је он.

Свједок је рекао да је био ангажован као логистичка подршка припадницима војне јединице у којој је било око 20 људи поријеклом из БиХ, али да нико од њих није прошао обуку за терористичка дејства.
Хусеиновић је потврдио да су из те јединице погинули Рамо Пазара, Един Касуповић, Мевлудин Цицвара, Исмир Мишировић, Елмин Ковач и Емрах Фојница.

"Мој мотив је био да помогнем сиријском народу у борби против режима, након што сам видио слике убијања и силовања сиријских цивила", навео је Хусеиновић.

Боснићев бранилац Адил Лозо рекао је одбрана сматра да је свједок дао тачан и искрен исказ.
Наставак суђења је заказан за 25. фебруар у 13.00 часова када је најављено саслушање двојице свједока Тужилаштва БиХ.

Боснић је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Тужилаштво га терети да је током 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Коментари / 0

Оставите коментар