Полупразна Скендерија чека боље дане

Близу 115 радника КЈП Центар Скендерија ступило је данас у једночасовни штрајк упозорења којим су хтјели скренути пажњу на то да ово предузеће пропада, те да плате и друге обавезе према радницима касне. Управа предузећа није испоштовала захтјеве радника од 5. фебруара и уколико то не учине, не искључује се могућност ступања у генерални штрајк.

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 17:22
Полупразна Скендерија чека боље дане

"Упутили смо захтјев да се сачини документ о исплати дуговања, што до данас није ријешено. Оправдања директора су да Скендерија тренутно нема средстава за исплату дуговања. Ми смо предузеће које се само финансира. Живимо од услуге. Проблеми су настали много раније и на то смо указивали, чак је синдикат водио неке преговоре с Министарством привреде и Владом КС, али договори које смо тада постигли су остали само слово на папиру", рекао је Салем Алибеговић, предсједник Синдиката ЈКП Скендерија.

Од Управе, Надзорног одбора и Скупштине ЈКП Скендерија траже да се одмах исплати топли оброк за октобар 2014. године, јер им је исплаћена само плата, а да се преостале обавезе измире од 1. марта ове године.

"Захтијевамо од садашње и будуће Владе КС и Управе предузећа да се активно укључе у рјешавање ових проблема. Крајње је вријеме да се покаже добра воља КС и да се у будућности створи добар и позитиван амбијент за пословање једног великог комплекса који пуно значи граду Сарајеву", рекао је Бего Гљива, члан Синдиката ЈКП Скендерија.

У току једночасовног штрајка дошло је до вербалног сукоба између групе радника и министра привреде КС Емира Хреновице.

Радници су се обратили министру ријечима: "Ви сте министар, ви треба да управљате нашом фирмом, као и наш директор, јер ми смо јавно предузеће."

Хреновица је на ово упутио радницима критику, казавши им да су годину дана били мирни, примали плате, а сад је "мало запело" и одмах иду у штрајк.

Један од радника видно изнервиран почео је да виче на министра. "Запело!? "Директор је мом дјетету гурнуо руку у уста и узео му хљеб из уста. И ви кажете - мало запело. Ето, ми смо криви, није крив ни директор, ни влада", галамио је огорчени радник.

На све ово Хреновица се обратио новинарима рекавши да не може да да изјаву "јер ће га радници убити", оптуживши раднике да су они ти који су палили аустроугарску зграду (мисли на протесте од 7. фебруара и паљевину зграде Кантона Сарајево).

"Изгорјела је аустроугарска зграда и сад се све понавља", рекао је Хреновица.

Истакао је да он у КЈП "Скендерија" још не види велике проблеме, те да би менаџмент требало да одговара због кашњења плата.

 

Коментари / 0

Оставите коментар