Poluprazna Skenderija čeka bolje dane

Blizu 115 radnika KJP Centar Skenderija stupilo je danas u jednočasovni štrajk upozorenja kojim su htjeli skrenuti pažnju na to da ovo preduzeće propada, te da plate i druge obaveze prema radnicima kasne. Uprava preduzeća nije ispoštovala zahtjeve radnika od 5. februara i ukoliko to ne učine, ne isključuje se mogućnost stupanja u generalni štrajk.

Bosna i Hercegovina 18.02.2015 | 17:22
Poluprazna Skenderija čeka bolje dane

"Uputili smo zahtjev da se sačini dokument o isplati dugovanja, što do danas nije riješeno. Opravdanja direktora su da Skenderija trenutno nema sredstava za isplatu dugovanja. Mi smo preduzeće koje se samo finansira. Živimo od usluge. Problemi su nastali mnogo ranije i na to smo ukazivali, čak je sindikat vodio neke pregovore s Ministarstvom privrede i Vladom KS, ali dogovori koje smo tada postigli su ostali samo slovo na papiru", rekao je Salem Alibegović, predsjednik Sindikata JKP Skenderija.

Od Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine JKP Skenderija traže da se odmah isplati topli obrok za oktobar 2014. godine, jer im je isplaćena samo plata, a da se preostale obaveze izmire od 1. marta ove godine.

"Zahtijevamo od sadašnje i buduće Vlade KS i Uprave preduzeća da se aktivno uključe u rješavanje ovih problema. Krajnje je vrijeme da se pokaže dobra volja KS i da se u budućnosti stvori dobar i pozitivan ambijent za poslovanje jednog velikog kompleksa koji puno znači gradu Sarajevu", rekao je Bego Gljiva, član Sindikata JKP Skenderija.

U toku jednočasovnog štrajka došlo je do verbalnog sukoba između grupe radnika i ministra privrede KS Emira Hrenovice.

Radnici su se obratili ministru riječima: "Vi ste ministar, vi treba da upravljate našom firmom, kao i naš direktor, jer mi smo javno preduzeće."

Hrenovica je na ovo uputio radnicima kritiku, kazavši im da su godinu dana bili mirni, primali plate, a sad je "malo zapelo" i odmah idu u štrajk.

Jedan od radnika vidno iznerviran počeo je da viče na ministra. "Zapelo!? "Direktor je mom djetetu gurnuo ruku u usta i uzeo mu hljeb iz usta. I vi kažete - malo zapelo. Eto, mi smo krivi, nije kriv ni direktor, ni vlada", galamio je ogorčeni radnik.

Na sve ovo Hrenovica se obratio novinarima rekavši da ne može da da izjavu "jer će ga radnici ubiti", optuživši radnike da su oni ti koji su palili austrougarsku zgradu (misli na proteste od 7. februara i paljevinu zgrade Kantona Sarajevo).

"Izgorjela je austrougarska zgrada i sad se sve ponavlja", rekao je Hrenovica.

Istakao je da on u KJP "Skenderija" još ne vidi velike probleme, te da bi menadžment trebalo da odgovara zbog kašnjenja plata.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar