Мрави киселином стерилизују своје "домове"

Мрави имају врло изражен осјећај за хигијену, а у мравињацима имају мјеста која користе као заходе, закључили су научници са универзитета у Регенсбургу.

Занимљивости 18.02.2015 | 17:04
Мрави киселином стерилизују своје "домове"

Зоолози су током истраживања, чији су резултати објављени у часопису "ПЛОС ОНЕ", мраве смјестили у бијеле мравињаке израђене од гипса и давали су им црвено или плаво обојену зашећерену воду.

Убрзо након што су мрави конзумирали воду, у угловима су настајала црвена и плава мјеста с излучевинама, што значи да су их мрави циљано користили као тоалет.

"За мраве, који попут људи живе у густо насељеним заједницама, хигијена представља велики проблем", рекао је водитељ истраживања Томер Цзацзкес.

"Стога чисте мравињак, а смеће, укључујући и стрвине, одмах уклањају из настамбе", тврди научник.

Зоолози нису успјели пронаћи одговор на питање зашто црни мрави (Ласиус нигер) не излазе из мравињака како би вршили нужду.

"То је за нас загонетка", рекао је Цзацзкес. "Посебице због чињенице да неке врсте мрави чак стерилизирају своје настамбе киселином", како би их одржали савршено чистима".

Животиње које живе у великим скупинама различито поступају с излучевинама. Пчеле примјерице врше нужду за вријеме лета, а то чине чак и врло младе пчеле које иначе не напуштају кошницу.

Зоолози претпостављају да фекалије имају сврху у свакодневици мрава.
"Неки кукци служе се фекалијама као оружјем за одбрану, као грађевним материјалом, неки њима обиљежавају путеве или се њима служе као гнојивом ... могуће је међутим да се мравима једноставно не да излазити изван мравињака како би вршили нужду", рекао је Цзацзкес

Коментари / 0

Оставите коментар