Видео сјећања: Стеауа и Звезда, једини шампиони ван Запада!

Настављена је Лига шампиона, најважније, најскупље, нај, нај такмичење. Питање свих питања које се поставља је наравно добро познато. Ко ће бити првак Европе? Може ли Реал одбранити титулу?

Фудбал 19.02.2015 | 14:00
Видео сјећања: Стеауа и Звезда, једини шампиони ван Запада!

Међутим, оно што је посебно занимљиво када се погледа листа са именима клубова који су освајали ЛШ, односно некадашњи Куп шампиона, јесте податак да су само два клуба ван Западне Европе отишла до краја. То су Стеауа Букурешт и Црвена Звезда. Први су то направили 1986. године, Звезда пет година касније. Прије и послије нико, с тим да је Стеауа 1989. године играла финале. Ево прилике да се подсјетимо како је изгледао пут до титуле и једних и других.

Стеауа Букурешт 1985-1986
То је била сезона када је у Купу шампиона наступила екипа Сарајева. Фински Кусиси је био бољи у двије утакмице. Сезона након трагедије на Хејселу. То су времена када су у Купу шампиона играли само прваци, те сезоне великани попут Барселоне, Јувентуса, Бајерна, Порта, Ајакса. Јувентус је бранио титулу, па је играла и Верона. Енглески клубови су били суспендовани.

Стеауа је у првом колу играла против данског Вејлеа. Укупних 5:2 показује какав је био однос снага на терену у двије утакмице. Већих проблема Стеауа није имала ни против Хонведа (укупно 4:2). Жријеб је и даље наставио мазити првака Румуније. Порто и Ајакс су већ били елиминисани, у четвртфиналу је Лакатуша и друштво чекао баш Кусиси. Финци су након Сарајева избацили и Зенит, па су чак успјели у првој утакмици одбранити нулу. Сензација је била на помолу, али је четири минута прије краја реванш утакмице Пицурка одвео првака Румуније у полуфинале.

Пицурка је наставио давати голове и у полуфиналу. Андерлехту је било мало 1:0 из прве утакмице, у Букурешту су страдали 0:3. У финалу је Румуне чекала Барселона која је претходно елиминисала Порто, Јувентус и Гетеборг на пенале након што су надокнадили три гола заостатка.

Финале се играло у Севилли 7. маја. Тери Венејблс је водио Каталонце, играли су Шустер, Арчибалд, Алонсо...
Стеауа је имала Белодедића, Пицурку, Лакатуша, али и голмана Хелмута Дукадама. Хелмут је за сва времена ушао у историју, одбранивши сва четири пенала. Алексанко, Педраса и Алонсо су шутирали у једну страну, Маркос у другу, али није помогло.

Црвена Звезда 1990-1991
Црвеној Звезди се након година пропуштених прилика, неуспјеха, отворило у сезони 1990-1991. Џајић и Цветковић су сложили најбољу могућу екипу, Љупко Петровић је био тренер. Након мучења у првој утакмици првог кола против Грасхопера, ствари су се од реванша почеле слагати.

Прво побједа 4:1 у Швајцарској, па 3:0 против Ренџерса на Маракани, баш као и против Динама из Дрездена. На другој страни жријеба су се обрачунавали Реал, Милан, Марсељ. Полуфинале доноси сада већ легендарне дуеле са Бајерном. Побједа у Минхену и драматична завршница на Маракани. Аутогол Аугенталера је одвео Звезду у Бари. Са Папаном, Пелеом, Болијем, Аморосом, Водлом француски Марсељ је био чак и благи фаворит.

Међутим, Љупко Петровић није рискирао. Не претјерано лијепа утакмица одлази у продужетке, на крају и пенали. Стојановић скида први Аморосу, до краја нема промашаја. Посљедњи шутира Панчев и Звезда постаје првак Европе. Стадион Свети Никола у Барију је свједочио највећем успјеху тада још увијек југословенског фудбала. Свој велики допринос освајању титуле дао је и бивши играч Жељезничара Рефик Шабанаџовић.

 

Коментари / 0

Оставите коментар