Video sjećanja: Steaua i Zvezda, jedini šampioni van Zapada!

Nastavljena je Liga šampiona, najvažnije, najskuplje, naj, naj takmičenje. Pitanje svih pitanja koje se postavlja je naravno dobro poznato. Ko će biti prvak Evrope? Može li Real odbraniti titulu?

Fudbal 19.02.2015 | 14:00
Video sjećanja: Steaua i Zvezda, jedini šampioni van Zapada!

Međutim, ono što je posebno zanimljivo kada se pogleda lista sa imenima klubova koji su osvajali LŠ, odnosno nekadašnji Kup šampiona, jeste podatak da su samo dva kluba van Zapadne Evrope otišla do kraja. To su Steaua Bukurešt i Crvena Zvezda. Prvi su to napravili 1986. godine, Zvezda pet godina kasnije. Prije i poslije niko, s tim da je Steaua 1989. godine igrala finale. Evo prilike da se podsjetimo kako je izgledao put do titule i jednih i drugih.

Steaua Bukurešt 1985-1986
To je bila sezona kada je u Kupu šampiona nastupila ekipa Sarajeva. Finski Kusisi je bio bolji u dvije utakmice. Sezona nakon tragedije na Hejselu. To su vremena kada su u Kupu šampiona igrali samo prvaci, te sezone velikani poput Barselone, Juventusa, Bajerna, Porta, Ajaksa. Juventus je branio titulu, pa je igrala i Verona. Engleski klubovi su bili suspendovani.

Steaua je u prvom kolu igrala protiv danskog Vejlea. Ukupnih 5:2 pokazuje kakav je bio odnos snaga na terenu u dvije utakmice. Većih problema Steaua nije imala ni protiv Honveda (ukupno 4:2). Žrijeb je i dalje nastavio maziti prvaka Rumunije. Porto i Ajaks su već bili eliminisani, u četvrtfinalu je Lakatuša i društvo čekao baš Kusisi. Finci su nakon Sarajeva izbacili i Zenit, pa su čak uspjeli u prvoj utakmici odbraniti nulu. Senzacija je bila na pomolu, ali je četiri minuta prije kraja revanš utakmice Picurka odveo prvaka Rumunije u polufinale.

Picurka je nastavio davati golove i u polufinalu. Anderlehtu je bilo malo 1:0 iz prve utakmice, u Bukureštu su stradali 0:3. U finalu je Rumune čekala Barselona koja je prethodno eliminisala Porto, Juventus i Geteborg na penale nakon što su nadoknadili tri gola zaostatka.

Finale se igralo u Sevilli 7. maja. Teri Venejbls je vodio Katalonce, igrali su Šuster, Arčibald, Alonso...
Steaua je imala Belodedića, Picurku, Lakatuša, ali i golmana Helmuta Dukadama. Helmut je za sva vremena ušao u istoriju, odbranivši sva četiri penala. Aleksanko, Pedrasa i Alonso su šutirali u jednu stranu, Markos u drugu, ali nije pomoglo.

Crvena Zvezda 1990-1991
Crvenoj Zvezdi se nakon godina propuštenih prilika, neuspjeha, otvorilo u sezoni 1990-1991. Džajić i Cvetković su složili najbolju moguću ekipu, Ljupko Petrović je bio trener. Nakon mučenja u prvoj utakmici prvog kola protiv Grashopera, stvari su se od revanša počele slagati.

Prvo pobjeda 4:1 u Švajcarskoj, pa 3:0 protiv Rendžersa na Marakani, baš kao i protiv Dinama iz Drezdena. Na drugoj strani žrijeba su se obračunavali Real, Milan, Marselj. Polufinale donosi sada već legendarne duele sa Bajernom. Pobjeda u Minhenu i dramatična završnica na Marakani. Autogol Augentalera je odveo Zvezdu u Bari. Sa Papanom, Peleom, Bolijem, Amorosom, Vodlom francuski Marselj je bio čak i blagi favorit.

Međutim, Ljupko Petrović nije riskirao. Ne pretjerano lijepa utakmica odlazi u produžetke, na kraju i penali. Stojanović skida prvi Amorosu, do kraja nema promašaja. Posljednji šutira Pančev i Zvezda postaje prvak Evrope. Stadion Sveti Nikola u Bariju je svjedočio najvećem uspjehu tada još uvijek jugoslovenskog fudbala. Svoj veliki doprinos osvajanju titule dao je i bivši igrač Željezničara Refik Šabanadžović.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar