Шкрбић посјетио градилиште

Бивши министар здравља РС Ранко Шкрбић надгледа послове реконструкције Клиничког центра на Паприковцу, иако је формално напустио здравство у марту 2013.

Република Српска 18.02.2015 | 20:19
Шкрбић посјетио градилиште

Ово је доказ да је он и даље сива еминенција здравственог система РС којег је довео на ивицу пропасти током два министарска мандата

Ранко Шкрбић је посљедњих дана чест гост Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука на Паприковцу. Извори портала Истинито наводе да он има и своје канцеларије на четвртом спрату УБ КЦ, на којем је смјештена и Клиника за гинекологију и акушерство.

ШТА АМБАСАДОР БиХ У БЕОГРАДУ ТРАЖИ НА ПАПРИКОВЦУ?

Човјек којег бије глас да је сахранио здравство Републике Српске, виђен је у уторак, 17. фебруара како обилази градилиште Јужног крила Клиничког центра , које је у завршној фази. Прије неколико дана допремљен је дио опреме за Јужно крило, коју према званичним информацијама, чине савремени уређаји за дијагностику.

-Инсталирање уређаја биће у складу са предвиђеним процедурама, а у скорије вријеме очекује се и њихово пуштање у рад. Између осталог, данас су допремљени уређаји за дијагностику малигних обољења – СПЕЦТ/ЦТ, ПЕТ/ЦТ и дигитални мамограф, саопштено је 16. фебруара из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Управо набавка ове опреме преко аустријске компаније „Вамед" сматра се посљедњим великим послом у којем је учествовао Ранко Шкрбић, уз благослов предсједника РС Милорада Додика. Према сазнањима које је новинар-истраживач Слободан Васковић 30. септембра прошле године објавио на свом блогу, у овом послу Шкрбић и Додик биће „добри" око 30 милиона КМ.

Ранко Шкрбић након састанка излази из контејнера на градилишту Јужног крила УБ-КЦ на Паприковцу

Шкрбић, као сазнајемо, не само што узурпира просторије УБ-КЦ за само њему знане потребе, већ и надгледа овај посао, што потврђују и фотографије које су начињене на градилишту. Кратко се задржао на састанку у једном од контејнера, а потом се удаљио у свом новом Хјундаију.

Занимљиво је да је истовремено градилиште посјетио и бивши предсједник Народне скупштине РС, СДС-овац Душан Стојичић, иначе један од челних људи фирме „Геофон" из Теслића, која је вјероватно и један од подизвођача на овом пројекту.

Стојичићев „Геофон" обавља услуге у домену техничке заштите (видеонадзор, алармни-противпровални системи, ватродојава, контрола приступа), али и друге услуге у области електричних, телефонских и рачунарских система.

Душан Стојичић испред контејнера на градилишту УБ-КЦ на Паприковцу, неколико минута након Шкрбића

ЗАШТО ЈЕ МИНИСТРУ БОГДАНИЋУ ДРХТАЛА РУКА?

У јеку кампање уочи општих избора у РС и БиХ, у Бањалуци је 30. септембра потписан уговор о реконструкцији и опремању централног медицинског блока и изградњу новог, сјеверног крила Универзитетске болнице-Клинички центар Бањалука. Потписали су га министар здравља РС Драган Богданић и директор компаније "Вамед Јоинт Вентуре" из Беча, Герхард Рајтер.

Новинари који су присуствовали потписивању уговора тврде да се рука министра Драгана Богданића тресла и да није био посебно рјечит, иако се ради о великој инвестицији у здравству РС. Али, зато је био рјечит Милорад Додик.

-Обавили смо тендерску процедуру на коју се јавило неколико реномираних фирми. Европска инвестициона банка одобрила је дугорочни и повољан кредит, те дала сагласност на избор извођача радова и партнера, рекао је Додик.

Уговор са Вамедом потписан је у присуству предсједника РС Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић

Наиме, завршетком пројеката изградње и опремања Јужног крила и реконструкције и опремања Централног медицинског блока, као и изградње новог објекта Сјеверног крила УБ КЦ Бањалука, Република Српска ће коначно добити један комплетан и савремено опремљен здравствени центар.
Зашто се онда министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић није радовао овом подухвату!?
Једноставно, он је жртвено јаре у овој причи и свјестан је на који начин је дошло до реализације овог пројекта вриједног готово 84 милиона ЕУР.

Компанија "Вамед" унапријед је била фаворизована и, према изворима из Министарства здравља, неколико мјесеци прије расписивања међународног тендера знала је све његове услове. Посао је морао да припадне Аустријанцима јер су тако договорили Милорад Додик и Ранко Шкрбић.

Међутим, понуда „Вамеда" је изразито неповољна јер ће омогућити извлачење значајног дијела новца из овог пројекта, захваљујући одредбама уговора у којима се прецизно не дефинишу многе ставке.

Такође, извори тврде да иза аустријске компаније стоји високи функционер СНСД, Драган Пајић, који је власник дијела капитала „Вамеда" . Пајић је бивши градоначелник Брчког. Смијењен је 2011. године и против њега је подигнута оптужница због злоупотребе положаја.

Осим тога, већински власник „Вамеда" је компанија „Фрезенијус" која одавно ради у Републици Српској захваљујући добрим односима челних људи те кућче са бившим министром здравља РС Ранком Шкрбићем.

ФРЕЗЕНИЈУС ПОНОВО ЈАШЕ

Добро упућени тврде да је у посљедњих неколико година „Фрезенијус" из Републике Српске однио најмање 170 милиона марака кроз услуге дијализирања бубрежних болесника по високим цијенама.

По сличном моделу, кроз надуване цијене опреме, и кроз реконструкцију и опремање УБ КЦ Бањалука рачуна се да ће бити извучено око 30 милиона марака, за колико је, према процјенама, овај уговор „надуван".

Иако власт тврди да је овај пројекат повољан јер неће бити финансиран средствима здравственог система РС, већ из кредитних средстава, то не умањује размјере још једне пљачке која је направљена у режији бившег министра здравља РС Ранка Шкрбића.

Вриједност уговора о реконструкцији и опремању УБ-КЦ Бањалука је 83.990.000 евра без ПДВ-а, а финансирање је обезбиједила Влада РС из кредита Европске инвестиционе банке.

У ту сврху подигнут је кредит у износу од 100 милиона ЕУР за изградњу болнице у Бијељини и реконструкцију и опремање Клиничког центра у Бањалуци, за који је сагласност дала и Народна скупштина у јуну 2011 године.

 

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Радник

18.02.2015 12:24

Треба и њих блокирати ко наше фабрика па да буду без плате и наплатити од имовине, од њих има ста а нас могу банке само убити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

18.02.2015 12:34

Досао цовјек да се послузи као у мини маркет јер као амбасадор нема неких пара на располагању а у здравству има а и види да кумови полако присвајају РС,па казе цовјек дај да се и ја овријем јос мало посто це пара нестати брзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

18.02.2015 12:34

Не браним снсд , цак ста висе у опозиционој сам странци,ал Скрбиц је проф на факуктету, предмет фарнакологија, канцеларије на 4 ГАК-а су завод за фармакологију, које јест отео,ал су под управим Медицинскиг факуктета бл, такодје, сад је фебруар, а самим тим и рокоци,па је професор на испиту (ту испитује), и доатупан је студентима, мозда је из знатизеље мало вирнуо,јер воли,да се пита,ал ко то сад зан?'?!?!? Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.02.2015 13:23

Досао на испите па посјетио градилисте!? Провидан си превисе.Само не могу вас ботове СНСД-да схватим да сте бас толико болесни па цак и да када несто не одбрањиво браните поцињете реценицу "нисам цлан ни једне партије,али..." Страсно!

Name

дејан

18.02.2015 12:38

Логично кад га је сахранио додје с времена на вријеме, запали свијећу донесе цвијеће...пуно му је значило за живота...толико га је бар задужило,има и он срце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

18.02.2015 12:47

Ја сам недавно с њим исао лифтом на цетврти спрат клиницкога центра, е сад засто је он исао процијенимо сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

18.02.2015 12:47

Ма дајте,то су све клевете. (П.С.Морам тако написати да ме не ухапсе по основу новог закона о ЈРМ.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

18.02.2015 12:48

Убица се увијек враћа на мјесто убиства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

18.02.2015 13:05

ДОДИК,СКРБИЦ,ТЕГЕЛТИЈА,СТАНКОВИЦ,КАЈА,БУДА СТАНКОВИЦ,КОВАЦЕВИЦ И ЈОС ПАР КУМИЦА КОНТРОЛИСУ СВЕ У РС ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василиј

18.02.2015 13:06

Ето тако је почело са убијањем здравства,сада још да га сахранимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

18.02.2015 13:34

Иванић треба у Предсједништву БиХ да предложи да се овај човјек повуче са амбасадорског мјеста у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојо

18.02.2015 13:36

Нови хјундаји, коцкаста френка,цвике, жесток момак, милиони, џет-сет...то је то. Свјетска фаца. Он и његови се овдје ионако неће лијечити. Народ је за њих марва коју ће свјесно превремено оболијевати, кроз коју ће се протурати тоне лијекова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

леукемија 18.02.2015

18.02.2015 13:51

Јаког вам градилишта од када је ограђено само видим три радника ходају око контејнера као у зоолошком врту јер сваки дан идем на терапије. Или их има или нема ја морам доћи. Пацијенти горе причају паре су опрали давно сад циједе али слабо цури .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

18.02.2015 14:02

Није Хундаи него лола вози Инфинити, премијум марка дзипа..у БЛ их има само један или два комада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

18.02.2015 14:05

Ста мислите засто је понио оволику торбу... Само ми није јасно засто није повео и сецуритy са собом јер сигурно није празна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крим Дрекавац

18.02.2015 14:09

Пресло је све границе.Пар додикових људи контролисе све у РС.Питам се када це опозиција кренути у праву битку.Знаци изнсите сваки дан милион пута све познате и непознате афере.Кад вец ми не смијемо пријавити,јер пребисе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.02.2015 14:18

КАКВО НАМ ЈЕ ЗДРАВСТВО УБРЗО НЕЋЕ БИТИ МЈЕСТА ЗА САХРАЊИВАЊЕ УМРЛИХ. СПАЉИВАWЕ ЈЕ СУПРОТНО ХРИШЋАНИКИМ ПРАВОСЛАВНИМ ОБИЧАЈИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.02.2015 14:27

Паприковац је Шкрбићева приватна клиника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

18.02.2015 14:30

Није тачно да је за изградњу болнице у Бијељини подигнут кредит. Ријеч о донацији од Европске комисије, тачније Инвестиционог фонда за Западни Балкан. Донација је износила 100 милиона ЕУР. То се може провјерити на званичном сајту фонда. Од наведеног износа је украдено више од двије трећине. Примјера ради у Њемачкој је за исти износ изграђена поликлиника пет пута веће површине од болнице у Бијељини. У причи око бијељенске болнице главну ријеч води аустријска фирма Вамед док је главни извођач радова фирма "шпорет смедеревац" познатија као Слобопром. Поменута фирма не посједује чак ни колица и лопату. О мјешалици да не причамо. Треба још поменути да је на бијељенској болници само на пословима воде и гријања украдено пола милиона марака кроз надувану фактуру. И да глупост буде већа, умјесто да ураде топлотну пумпу, болница се грије на плин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

18.02.2015 15:13

Ови стварно нису нормални,па докле више пљачкати народ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

18.02.2015 15:15

Како вас није срамота. Па универзитетска болница у БЛ је најсавременија на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

18.02.2015 16:08

Мики иди па се лијечи у њој.

Name

ми сами

18.02.2015 15:34

Повратак на мјесто злоцина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

18.02.2015 16:04

Хоцу свој део, нецете да ме преварите ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

18.02.2015 16:12

Мислим да је досао на преглед јер код нас се долазе лијецити са свих страна?! Срамота, туга и јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

18.02.2015 16:30

Мислим да је вријеме да Скрбиц замјени амбасадора у Судану или Либији или Ираку . И то без права напустања резиденције и дрзаве гдје це бити именован до истека мандата . А онда га вратити у РС и БиХ и узети му пасос па га судски процесуирати и провјерити сву имовину и поријекло исте . Нелегално и не зарадјено одузети а њега на робију ..ИВАНИЦ И САВЕЗ ЗА ПРОМИЈЕНЕ ДА ТО РАЗМОТРЕ НА САСТАНЦИМА И ИСПОСТУЈУ НАС КОЈИ СМО ГЛАСАЛИ СА ЊИХ ЈЕР ИДУЦИ ПУТ НЕЦЕМО АКО НАС НЕ БУДУ УВАЗАВАЛИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги приједор

18.02.2015 16:58

ШКРБИЋА ТРЕБА ПРВО ОПОЗВАТИ ИЗ БЕОГРАДА,ПА ОНДА ПОДИГНУТИ ОПТУЖНИЦУ ,ПА АКО НЕЋЕ ТУЖИЛАШТВО ,ОНДА НАРОД ФИНО НА УЛИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фацт

19.02.2015 19:40

Ускоро ће приватизација Завода јавно здравство Реп.Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фацт

19.02.2015 19:47

Како он може бити РЕДОВНИ професор на факултету када је РЕДОВНИ амбасадор БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

20.02.2015 08:29

Наравно да обилази када је у његовом власниству

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

20.02.2015 09:35

ГДЈЕ ЈЕ САДА ЛУКАЦ ДА УХВАТИ ОВОГА КРИМИНАЛЦА КОЈИ СЕ ВРАТИО НА МЈЕСТО ЗЛОЦИНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.02.2015 11:46

Ма гарант лажете, није било ништа о томе на дневнику РТРСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццццццц

20.02.2015 20:20

Може његова екселенција да ради и на три мјеста, њега у БГ 'покрива' син Шпиранов. И савјетује још..

ОДГОВОРИТЕ