Одржана комеморација Фрањи Михалићу

Комеморација поводом смрти прослављеног маратонца Фрање Михалића одрзана је у среду у Скупштни града.

Остали спортови 18.02.2015 | 13:40
Одржана комеморација Фрањи Михалићу

Комеморацији су присуствовали чланови његове породице и многобројни поштоваоци југословенске атлетске легенде.

Михалић је преминуо у суботу, у 95. години на Војно-медицинској академији у Београду.

У име Атлетског клуба Партизан, чији је Михалић био члан током читаве каријере, опростио се новинар и публициста Владета Недељковић.

"Када је Михалић у Мелбурну 1956. године освојио сребрну олимпијску медаљу, у 'Спорту' и 'Борби’ је тада написано да је медаљу освојио узоран спортиста, велики радник и искрен пријатељ. То су особине које су га до краја живота красиле", рекао је Недељковић.

Он је подсетио да је Михалић током каријере, осим сребра на Играма у маратону, пет пута оптрчао земљину куглу, прешавши око 165.000 километара, као и да је 26 пута обарао рекорде, побеђивао у Москви, Бостону, Сао Паулу, Бриселу и да је укупно освојио "пун сандук медаља" – 650.

"Није престајао да трчи ни када су му уградили вештачко колено. Атлетика је била његов живот до краја", додао је Недељковић.

Генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић нагласио је да му је Михалић био узор током атлетске каријере.

"Миха ми је био трећи тренер. Оставио је дубок траг, не само у мојој каријери. Читаве генерације спортиста извео је на прави пут, не само као тренер, већ и саветима и узорним начином живота, пошто није ни пио, ни пушио", рекао је Бранковић и поручио да је отишла последња зива олимпијска медаља коју смо имали у атлетици.

Од Михалића су се опростили и некадашњи југословенски стонотениски ас Драгутин Шурбек у функцији председника Спортског савеза Загреба, представници његовог родног града Кутине и "Ветерани Србије" .

Комеморацији су присуствовали и представници Града Београда, државни секретар за спорта Предраг Перуничић, председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар и многобројни садашњи и бивши спортски и атлетски асови и спортски радници.

Сахрана Фрање Михалића биће обављена у 14,30 сати на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана.

Коментари / 0

Оставите коментар