Радници Шипада живе од 100 КМ мјесечно

Представници Синдиката компаније Шипад комерц намјештај у Сарајеву ступили су данас у једносатни штрајк упозорења јер тврде да управа компаније дужи период не исплаћује плате и доприносе за 26 запослених у Сарајеву, Јајцу, Бихаћу, Зеници, Стоцу и Градачцу.

Босна и Херцеговина 18.02.2015 | 12:15
Радници Шипада живе од 100 КМ мјесечно

Радници истичу да нису примили 19 плата и између 15 и 18 накнада за топли оброк. Директор им је обећао да ће то исплатити до децембра прошле године, што се није догодило. Посљедњу плату и заостатке добили су у априлу 2014. године, када је продата зграда у Титовој улици.

"Обећање лудом радовање"

"Сваки мјесец добијамо 100-150 КМ топлог оброка захваљујући Беку и Конзуму који изнајмљују наше просторе. Има нас укупно 26 радника у свим Шипадима (Бихаћ, Зеница, Столац, Градачац и Јајце), а било нас је 200 прије приватизације. У КС послије рата је свака општина имала барем један салон Шипада и складиште, ми данас немамо ниједан салон нити складиште. Ова наша робна кућа је под Хипотеком. Данас се управо врши расправа о томе на суду", рекао је Нермин Бербер, директор Синдиката радника фирме Шипад комерц намјештај.

Радници сваки дан долазе на посао, али не могу радити јер немају робу због дуговања фабрикама које су им достављале. Генерални директор им никада није дошао и не жели разговарати с њим. Штрајк упозорења одржали су у сарадњи са Синдикатом трговине и услужних дјелатности.

"Обећавали су нам, али ништа није учињено", додао је Бербер.

Фахро Клепо радио је у Шипаду 38 година и 11 мјесеци. Проглашен је технолошким вишком, а до пензије му је недостајало 13 мјесеци радног стажа. Тренутно је на бироу и огорчен је дешавањима у фирми.

"Ово је криминал. За мене нема већих лопова од Рефика Буцаловића и Хамзе Казазића. Добио сам отказ, а покушао сам спасити ову фирму. Нека се стиде ових људи, они нису радници, они су робови. Молим државу и власт да изађу у сусрет овим људима који раде, да им дају заштиту", рекао је Клепо.

Радници су се одлучили на овај потез јер истичу да више не могу.

"Били смо крајње коректни. Људима дугују по три-четири плате па крену у штрајк, а ми нисмо. Ово је крајњи криминал, распродали су све објекте, складишта грађевиснког материјала, а сада је дошао у питање и овај објекат. Питање је дана када ће нас истјерати. Наш једини циљ је да нам исплате плате, а правосуђе треба да уради своје. Шипад је прије приватизације вриједио 200 милиона КМ, а сада не вриједи ни 20 милиона. Наш директор Рефик Буцаловић је манипулисао нама, одбијао нам је на стаж додатак - проценат, што по закону није смио, смањивао је за седам дана годишњи одмор, годину и по укинуо топли оброк, што није смио", рекао је Емир Курузовић, потпредсједник Синдиката радника Шипад комерц намјештаја.

"Рјешење проблема убрзо"

Директор фирме Шипад комерц намјештај Рефик Буцаловић није хтио разговарати с радницима, али је пристао дати изјаве за медије након дужег увјеравања и препирке с новинарима. Тврдио је како се не осјећа добро и да због тога не жели да га снимају.

"Радници су управу јер ми њима дугујемо плате. Ја сваки дан сједим с њима и разговарам. Ради се 24 сата на рјешењу и на путу смо да ријешимо проблем. У врло кратком времену ће ово бити најстабилнија фирма јер ће доћи толико средстава да ћемо све исплатити радницима, повезати радни стаж и наставити радити", рекао је Буцаловић, али није желио открити на који начин планирају набавити толико средстава.

Истакао је како су доста тога урадили заједничким снагама с радницима и како мисли да ће ова криза бити превазиђена.

"Нећу да говорим о пројектима који су у току, али ова ситуација ће се брзо ријешити", казао је.

На питања новинара шта је с хипотеком, колико фирми има, те због чега управа не жели разговарати с радницима казао је да то требамо питати Управу "Шипад комерца". Радници су поручили да ће наставити с активностима штрајка док се њихова ситуација не ријеши јер са 100 КМ мјесечно не могу прехранити своју породицу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

18.02.2015 11:17

Пребацит це им посланици неку марку, они имају од 5-10 хиљада, брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

18.02.2015 11:46

Не могу да вјерујем да неко мозе презивјети са толико новца, ја мјесецно потросим на цигарете хиљаду марака, није хвала него је залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

19.02.2015 03:52

И то је превише.

ОДГОВОРИТЕ