Radnici Šipada žive od 100 KM mjesečno

Predstavnici Sindikata kompanije Šipad komerc namještaj u Sarajevu stupili su danas u jednosatni štrajk upozorenja jer tvrde da uprava kompanije duži period ne isplaćuje plate i doprinose za 26 zaposlenih u Sarajevu, Jajcu, Bihaću, Zenici, Stocu i Gradačcu.

Bosna i Hercegovina 18.02.2015 | 12:15
Radnici Šipada žive od 100 KM mjesečno

Radnici ističu da nisu primili 19 plata i između 15 i 18 naknada za topli obrok. Direktor im je obećao da će to isplatiti do decembra prošle godine, što se nije dogodilo. Posljednju platu i zaostatke dobili su u aprilu 2014. godine, kada je prodata zgrada u Titovoj ulici.

"Obećanje ludom radovanje"

"Svaki mjesec dobijamo 100-150 KM toplog obroka zahvaljujući Beku i Konzumu koji iznajmljuju naše prostore. Ima nas ukupno 26 radnika u svim Šipadima (Bihać, Zenica, Stolac, Gradačac i Jajce), a bilo nas je 200 prije privatizacije. U KS poslije rata je svaka opština imala barem jedan salon Šipada i skladište, mi danas nemamo nijedan salon niti skladište. Ova naša robna kuća je pod Hipotekom. Danas se upravo vrši rasprava o tome na sudu", rekao je Nermin Berber, direktor Sindikata radnika firme Šipad komerc namještaj.

Radnici svaki dan dolaze na posao, ali ne mogu raditi jer nemaju robu zbog dugovanja fabrikama koje su im dostavljale. Generalni direktor im nikada nije došao i ne želi razgovarati s njim. Štrajk upozorenja održali su u saradnji sa Sindikatom trgovine i uslužnih djelatnosti.

"Obećavali su nam, ali ništa nije učinjeno", dodao je Berber.

Fahro Klepo radio je u Šipadu 38 godina i 11 mjeseci. Proglašen je tehnološkim viškom, a do penzije mu je nedostajalo 13 mjeseci radnog staža. Trenutno je na birou i ogorčen je dešavanjima u firmi.

"Ovo je kriminal. Za mene nema većih lopova od Refika Bucalovića i Hamze Kazazića. Dobio sam otkaz, a pokušao sam spasiti ovu firmu. Neka se stide ovih ljudi, oni nisu radnici, oni su robovi. Molim državu i vlast da izađu u susret ovim ljudima koji rade, da im daju zaštitu", rekao je Klepo.

Radnici su se odlučili na ovaj potez jer ističu da više ne mogu.

"Bili smo krajnje korektni. Ljudima duguju po tri-četiri plate pa krenu u štrajk, a mi nismo. Ovo je krajnji kriminal, rasprodali su sve objekte, skladišta građevisnkog materijala, a sada je došao u pitanje i ovaj objekat. Pitanje je dana kada će nas istjerati. Naš jedini cilj je da nam isplate plate, a pravosuđe treba da uradi svoje. Šipad je prije privatizacije vrijedio 200 miliona KM, a sada ne vrijedi ni 20 miliona. Naš direktor Refik Bucalović je manipulisao nama, odbijao nam je na staž dodatak - procenat, što po zakonu nije smio, smanjivao je za sedam dana godišnji odmor, godinu i po ukinuo topli obrok, što nije smio", rekao je Emir Kuruzović, potpredsjednik Sindikata radnika Šipad komerc namještaja.

"Rješenje problema ubrzo"

Direktor firme Šipad komerc namještaj Refik Bucalović nije htio razgovarati s radnicima, ali je pristao dati izjave za medije nakon dužeg uvjeravanja i prepirke s novinarima. Tvrdio je kako se ne osjeća dobro i da zbog toga ne želi da ga snimaju.

"Radnici su upravu jer mi njima dugujemo plate. Ja svaki dan sjedim s njima i razgovaram. Radi se 24 sata na rješenju i na putu smo da riješimo problem. U vrlo kratkom vremenu će ovo biti najstabilnija firma jer će doći toliko sredstava da ćemo sve isplatiti radnicima, povezati radni staž i nastaviti raditi", rekao je Bucalović, ali nije želio otkriti na koji način planiraju nabaviti toliko sredstava.

Istakao je kako su dosta toga uradili zajedničkim snagama s radnicima i kako misli da će ova kriza biti prevaziđena.

"Neću da govorim o projektima koji su u toku, ali ova situacija će se brzo riješiti", kazao je.

Na pitanja novinara šta je s hipotekom, koliko firmi ima, te zbog čega uprava ne želi razgovarati s radnicima kazao je da to trebamo pitati Upravu "Šipad komerca". Radnici su poručili da će nastaviti s aktivnostima štrajka dok se njihova situacija ne riješi jer sa 100 KM mjesečno ne mogu prehraniti svoju porodicu.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milan

18.02.2015 11:17

Prebacit ce im poslanici neku marku, oni imaju od 5-10 hiljada, bruka i sramota.

ODGOVORITE
Name

bob

18.02.2015 11:46

Ne mogu da vjerujem da neko moze prezivjeti sa toliko novca, ja mjesecno potrosim na cigarete hiljadu maraka, nije hvala nego je zalosno.

ODGOVORITE
Name

baja

19.02.2015 03:52

I to je previše.

ODGOVORITE