ЛШ, најава: Шалкеова клопка за Реал, Базел - Порто

Пауза је превише дуго трајала, да би, сада када је Лига шампиона настављена, превише морали да чекамо на нове дуеле. Иза нас су прва два меча осмине финала, и то два ремија (ПСЖ - Челси 1:1, Шахтјор - Бајерн 0:0), а ове среде на програму су нова два сусрета: Базел дочекује Порто, а у Гелзенкирхен стиже Реал, који је прошле године декласирао управо екипу Шалкеа.

Фудбал 18.02.2015 | 12:00
ЛШ, најава: Шалкеова клопка за Реал, Базел - Порто

Реал је са севера Немачке у нокаут фази кренуо у поход на 10. титулу првака, а тада су у гостима славили са убедљивих 6:1 и касније у реваншу потврдили пласман даље (3:1). А сада би да понови прошлу годину и постане први тим који је одбранио пехар Лиге шампиона.

Италијански стручњак Карло Анћелоти за меч против Шалкеа има доста проблема са повредама играча, пошто неће наступити Лука Модрић, Сами Кедира, Џејмс Родригез, Фабио Коентрао и Серхио Рамос, док је неизвестан Пепе.

"Реал је најбољи када је најтеже и верујем да ћемо то доказати поново. Идемо на тешко гостовање, али циљ је победа", јасан је био Анћелоти.

Шалке је минулог викенда прекинуо низ од шест утакмица без пораза у Бундеслиги пошто је изгубио од Ајнтрахта у Франкфурту са 1:0.

Ипак, према речима капитена Бенедикта Хеведеса пораз неће пореметити екипу.

"Знамо да је Реал један од најбољих тимова у Европи, али није непобедив. Прошле године су нас доминантно елиминисали, али верујем да ћемо ове пружити јачи отпор", навео је репрезентативац Немачке.

Међу "рударе" се враћа најбољи стрелац Клас Јан Хунтелар после суспензије од два меча у Бундеслиги, па нема сумње да на крилима одличних резултата из јануара, а уз свог голгетера у стартној постави, у Гелзенкирхену спремају клопку ослабљеним "краљевићима".

Ипак, не треба заборавити квалитет Мадриђана, а и чињеницу да се Шалке прилично намучио да би прошао међу најбољих 16 тимова, пошто је тек у последњем колу победом у Марибору изборио пролаз у конкуренцији још Челсија и лисабонског Спортинга.

Према свим прогнозама, наш репрезентативац Матија Настасић наћи ће се наспрам Реаловог убојитог напада, јер ће са Хуведесом и Матипом чинити дефанзивни трио Шалкеа, испред голмана Веленројтера. Испред њих би требало да заиграју Учида и Фухс, те Кирхоф, Хугер и Боатенг, а у нападу Чупо-Мотинг и Хунтелар. Мадриђани би требало да заиграју у саставу Касиљас, Карвахал, Пепе, Варан, Марсело, Лукаш Силва, Крос, Иско, Бејл, Роналдо, Бензема.

Други меч који је у среду на програму је дуел на Сент Јакобу између најпријатнијег изненађења Базела и некадашњег шампиона Европе Порта.

Шампион Швајцарске се трећи пут у историји пласирао у нокаут фазу елитног такмичењима, након што је у групи био бољи од Ливерпула.

Новом чуду нада се тренер Пауло Соуса, који који је током играчке каријере наступао за највеће ривале Порта - Бенфику и Спортинг.

"Базел је способан сваком тиму да помрси рачуне", кратак је био поругалски стручњак.

Са друге стране, Порто има лепу традицију против швајцарских тимова јер је изгубио само један меч у досадашњим дуелима.

Ипак, иако је капитен фудбалера Базела Марко Штрелер признао да је у предстојећој утакмици осмине финала Лиге шампиона Порто фаворит, додао је и да његова екипа има шансе да се први пут у клупској историји пласира у четвртфинале најелитнијег европског такмичења.

"Порто је у прошлости освајао Лигу шампиона, увек су имали одличне играче у тиму, а тако је и сада. Имају јак тим и знамо да нас чека тешка утакмица. Порто је фаворит у овом дуелу. Заслужено смо се пласирали у нокаут фазу и поносни смо што смо успели да урадимо нешто на европској сцени. Сигуран сам да имамо шансе у две утакмице против Порта, али не смемо заборавити да смо се у прошлости увек мучили против португласких екипа. Играмо у осмини финала Лиге шампиона, остали су само добри противници и због тога се радујемо предстојећем дуелу", рекао је Штрелер, који од уобичајених саиграча овога пута уз себе на терену неће имати Фабијана Шара, због суспензије.

Двоструки европски првак Порто је од освајања титуле 2004. године само једном играо у четвртфиналу (2008/2009), а Базел је до сада само једном играо у тој фази и то пре 41 годину.

Порто је једна од три непоражене екипе ове сезоне у Лиги шампиона, поред Челсија и Реал Мадрида - остварио је четири победе и два ремија у мечевима против Шахтјора, Батеа и Билбаа.

Тренер португалске екипе Хулен Лопетеги рекао је да његова екипа мора опрезно да уђе у дуел.

"Базел је екипа која је заслужила да се пласира у нокаут фазу пошто је играла добро у групи са Ливерпулом и Реалом. Победили су Ливерпул и намучили Реал у Швајцарској. То је искусан и талентован тим. Играмо у осмини финала ту су тешки противници, али желимо да их победимо и прођемо даље", рекао је Лопетеги.

Порто је изгубио само једном у последњих 14 утакмица у европским такмичењима.

Утакмице у Базелу и Гелзенкирхену на програму су од 20.45.

Коментари / 0

Оставите коментар