LŠ, najava: Šalkeova klopka za Real, Bazel - Porto

Pauza je previše dugo trajala, da bi, sada kada je Liga šampiona nastavljena, previše morali da čekamo na nove duele. Iza nas su prva dva meča osmine finala, i to dva remija (PSŽ - Čelsi 1:1, Šahtjor - Bajern 0:0), a ove srede na programu su nova dva susreta: Bazel dočekuje Porto, a u Gelzenkirhen stiže Real, koji je prošle godine deklasirao upravo ekipu Šalkea.

Fudbal 18.02.2015 | 12:00
LŠ, najava: Šalkeova klopka za Real, Bazel - Porto

Real je sa severa Nemačke u nokaut fazi krenuo u pohod na 10. titulu prvaka, a tada su u gostima slavili sa ubedljivih 6:1 i kasnije u revanšu potvrdili plasman dalje (3:1). A sada bi da ponovi prošlu godinu i postane prvi tim koji je odbranio pehar Lige šampiona.

Italijanski stručnjak Karlo Anćeloti za meč protiv Šalkea ima dosta problema sa povredama igrača, pošto neće nastupiti Luka Modrić, Sami Kedira, Džejms Rodrigez, Fabio Koentrao i Serhio Ramos, dok je neizvestan Pepe.

"Real je najbolji kada je najteže i verujem da ćemo to dokazati ponovo. Idemo na teško gostovanje, ali cilj je pobeda", jasan je bio Anćeloti.

Šalke je minulog vikenda prekinuo niz od šest utakmica bez poraza u Bundesligi pošto je izgubio od Ajntrahta u Frankfurtu sa 1:0.

Ipak, prema rečima kapitena Benedikta Hevedesa poraz neće poremetiti ekipu.

"Znamo da je Real jedan od najboljih timova u Evropi, ali nije nepobediv. Prošle godine su nas dominantno eliminisali, ali verujem da ćemo ove pružiti jači otpor", naveo je reprezentativac Nemačke.

Među "rudare" se vraća najbolji strelac Klas Jan Huntelar posle suspenzije od dva meča u Bundesligi, pa nema sumnje da na krilima odličnih rezultata iz januara, a uz svog golgetera u startnoj postavi, u Gelzenkirhenu spremaju klopku oslabljenim "kraljevićima".

Ipak, ne treba zaboraviti kvalitet Madriđana, a i činjenicu da se Šalke prilično namučio da bi prošao među najboljih 16 timova, pošto je tek u poslednjem kolu pobedom u Mariboru izborio prolaz u konkurenciji još Čelsija i lisabonskog Sportinga.

Prema svim prognozama, naš reprezentativac Matija Nastasić naći će se naspram Realovog ubojitog napada, jer će sa Huvedesom i Matipom činiti defanzivni trio Šalkea, ispred golmana Velenrojtera. Ispred njih bi trebalo da zaigraju Učida i Fuhs, te Kirhof, Huger i Boateng, a u napadu Čupo-Moting i Huntelar. Madriđani bi trebalo da zaigraju u sastavu Kasiljas, Karvahal, Pepe, Varan, Marselo, Lukaš Silva, Kros, Isko, Bejl, Ronaldo, Benzema.

Drugi meč koji je u sredu na programu je duel na Sent Jakobu između najprijatnijeg iznenađenja Bazela i nekadašnjeg šampiona Evrope Porta.

Šampion Švajcarske se treći put u istoriji plasirao u nokaut fazu elitnog takmičenjima, nakon što je u grupi bio bolji od Liverpula.

Novom čudu nada se trener Paulo Sousa, koji koji je tokom igračke karijere nastupao za najveće rivale Porta - Benfiku i Sporting.

"Bazel je sposoban svakom timu da pomrsi račune", kratak je bio porugalski stručnjak.

Sa druge strane, Porto ima lepu tradiciju protiv švajcarskih timova jer je izgubio samo jedan meč u dosadašnjim duelima.

Ipak, iako je kapiten fudbalera Bazela Marko Štreler priznao da je u predstojećoj utakmici osmine finala Lige šampiona Porto favorit, dodao je i da njegova ekipa ima šanse da se prvi put u klupskoj istoriji plasira u četvrtfinale najelitnijeg evropskog takmičenja.

"Porto je u prošlosti osvajao Ligu šampiona, uvek su imali odlične igrače u timu, a tako je i sada. Imaju jak tim i znamo da nas čeka teška utakmica. Porto je favorit u ovom duelu. Zasluženo smo se plasirali u nokaut fazu i ponosni smo što smo uspeli da uradimo nešto na evropskoj sceni. Siguran sam da imamo šanse u dve utakmice protiv Porta, ali ne smemo zaboraviti da smo se u prošlosti uvek mučili protiv portuglaskih ekipa. Igramo u osmini finala Lige šampiona, ostali su samo dobri protivnici i zbog toga se radujemo predstojećem duelu", rekao je Štreler, koji od uobičajenih saigrača ovoga puta uz sebe na terenu neće imati Fabijana Šara, zbog suspenzije.

Dvostruki evropski prvak Porto je od osvajanja titule 2004. godine samo jednom igrao u četvrtfinalu (2008/2009), a Bazel je do sada samo jednom igrao u toj fazi i to pre 41 godinu.

Porto je jedna od tri neporažene ekipe ove sezone u Ligi šampiona, pored Čelsija i Real Madrida - ostvario je četiri pobede i dva remija u mečevima protiv Šahtjora, Batea i Bilbaa.

Trener portugalske ekipe Hulen Lopetegi rekao je da njegova ekipa mora oprezno da uđe u duel.

"Bazel je ekipa koja je zaslužila da se plasira u nokaut fazu pošto je igrala dobro u grupi sa Liverpulom i Realom. Pobedili su Liverpul i namučili Real u Švajcarskoj. To je iskusan i talentovan tim. Igramo u osmini finala tu su teški protivnici, ali želimo da ih pobedimo i prođemo dalje", rekao je Lopetegi.

Porto je izgubio samo jednom u poslednjih 14 utakmica u evropskim takmičenjima.

Utakmice u Bazelu i Gelzenkirhenu na programu su od 20.45.

Komentari / 0

Ostavite komentar