Да ли ови момци куцају на врата А тима ''Орлова''?

Није све тако црно. У тренутку када су многи стандардни репрезентативци ван форме или повређени, намеће се група играча која игра добро, често и ефикасно. Ипак, селектор Ћурчић није у ситуацији да једноставно позове сваког од њих.

Фудбал 18.02.2015 | 14:00
Да ли ови момци куцају на врата А тима ''Орлова''?

Фудбалска репрезентација Србије, логично, није само група играча коју је јесенас окупљао смењени селектор Дик Адвокат, иста она група играча коју је после шамара које смо добили од Данаца на Крит грогирану повео актуелни селектор Радован Ћурчић.

Фудбалска репрезентација Србије су сви играчи са српским пасошем, па чак и они који незадовољни статусом у екипи или односима са другим репрезентативцима, нису желели да се потом одазивају на позиве. Ту пре свега мислимо на Невена Суботића и Адема Љајића, а мислили бисмо и на Филипа Ђорђевића и на Немању Матића.

На све њих, у тренутку када је пожелео да се подвуче црта и реше сви конфликти у прошлости, Ћурчић (потенцијално) може да рачуна. Између осталог, селектор је најавио да ће гледати утакмицу Борусија Дортмунд - Шалке 04, после које ће разговарати и са Субитћем, док је повратак Љајића известан.

Ко су алтернативе до данас стандардним репрезентативцима, који се муче да се изборе за такмичарске минуте у својим клубовима или који чак нису ни регистровани за нека од актуелних такмичења? Које су алтернативе за тешко повређене Милана Бишевца и Филипа Ђорђевића?

Позабавили смо се формом и здрављем играча који су били део репрезентације или би тек могли да постану.

АЛТЕРНАТИВЕ

АДЕМ ЉАЈИЋ/РОМА/СЕРИЈА А - У тренутку када је Тадић помало пао у форми, а Ђуричић остао у другом плану, кретивност, прецизност и минути Љајића у дресу Роме добили су на знатно већем значају. И тога је селектор свестан, па је обавио разговоре са нашим плејмејкером, чији је други повратак међу "орлове" више него известан. Љајић је 29. октобра последњи пут преседео на клупи утакмицу Серије А, незаменљив је у последње време, има осам голова и две асистенције у првенству.

АЛЕКСАНДАР ПЕШИЋ/ТУЛУЗ/ЛИГА 1 - После повреде Ђорђевића, отворила се потреба за проналажењем конкуренције Митровићу у шпицу. Пешић игра редовно, не увек по 90 минута за Тулуз, а имао пет голова и две асистенције ове сезоне. Дао је гол Ријему у претпрошлом колу, од 19 наступа у Лиги 1, 14 је било у улози стартера.

УРОШ СПАЈИЋ/ТУЛУЗ/ЛИГА 1 - Колико потреба за нападачем, толико и потреба за штопером указала се због повреде Бишевца. Један од оних који би могли да "улете" је млади Спајић, међутим он није толико стандардан у последње време. Штавише... Од 17. јануара и ремија са Бастијом, Спајић није одиграо ниједну од три утакмице за Тулуз у Лиги 1. Пре тога имао је три наступа са по 90 минута.

ЛУКА МИЛИВОЈЕВИЋ/ОЛИМПИЈАКОС/СУПЕРЛИГ - Миливојевић је статус репрезентативца, стечен код Михајловића, изгубио неконзистентним играма у Андерлехту, али од када је прешао у Олимпијакос подсетио је све на оно што може, уме и зна. Момак, који је у Лиги шампиона умео да претрчи и по 17 километара на утакмици, био је незаменљив до повреде колена коју је доживео 6. децембра, а због које није играо до 24. јануара. Ипак, од тада је повремено на клупи, повремено улази као резерва, а једном је одиграо и 90 минута.

УРОШ ЂУРЂЕВИЋ/ВИТЕСЕ/ЕРЕДИВИЗИЈЕ - Какав је таленат, 20-годишњи нападач подсетио нас је недавно када је дао прелеп гол Ајаксу за победу Витесеа од 1:0, али му је то успело за само седам минута на терену. Он нема 90 минута у игри ове сезоне, а од 1. кола летос до 17. јануара ове године, играо је само два пута, 14 и 11 минута. Од 17. 1. не пропушта ниједну утакмицу, али је сваки пут ушао као резерва.

СЕРГЕЈ МИЛИНКОВИЋ-САВИЋ/ГЕНК/ЈУПИЛЕР ЛИГ - Можда је Сергеја, као 19-годишњака, рано да ускочи у "А" репрезентацију у тако деликатном тренутку, али се он својим наступима у Генку у последње време озбиљно намеће. Наш снажни везиста од 7. децембра одиграо је сваку првенствену утакмицу за клуб, по 90 минута.

ДУШАН БАСТА/ЛАЦИО/СЕРИЈА А - Басте није било јесенас у посртањима репрезентације Србије, због повреде која га је држала ван терена од 21. септембра до 22. новембра. Од тада, Баста је неизоставан у тиму Лација, одиграо је 87 минута у Серији А после повреде, а онда 11 пута по 90 минута, био је и биран у тим кола. Уколико се селектор одлучи да Ивановића помери на место штопера, нема потребе да брине за десни бок. Само да Баста остане здрав.

ИВАН ОБРАОВИЋ/МЕХЕЛЕН/ЈУПИЛЕР ЛИГ - Ћурчић је прошли викенд провео у Белгији гледајући Митровића, Обрадовића и Косановића. Не случајно! У тренутку када је Коларов чешће резерва, селектор је морао да размишља о позицији левог бека, а она је припадала Обрадовићу пре него што су тада младог играча стигле сурове повреде и операције. Али, то је прошлост изгледа, јер је Обраодвић без проблема одиграо свих 25 утакмица за Мехелен ове сезоне, у првенству. Има гол и две асистенције код тренера Александра Јанковића. Његов повратак међу "орлове" је известан.

НЕВЕН СУБОТИЋ/БОРУСИЈА ДОРТМУНД/БУНДЕСЛИГА - И он је стандардан попут Љајића, међутим, питање је да ли је његов повратак међу "орлове" известан колико и Љајићев. Суботић је незаменљив код Јиргена Клопа, без обзира на понирања Дортмунда ове сезоне, али та екипа се дигла, па је Суботићева одбрана примила један гол на последње четири утакмице у Бундеслиги. Разговор са Ћурчићем очекује га наредне недеље.

МИЛОШ КОСАНОВИЋ/МЕХЕЛЕН/ЈУПИЛЕР ЛИГ - Косановић је био стандардан у млађим селекцијама, као играч Краковије био је интересантан и Црвеној звезди и Партизану, али се обрео у Белгији, код Јанковића и наиграо се фудбала ове сезоне. Наступио је у 23 од 25 мечева у лиги и привукао пажњу селектору Ћурчићу. Да ли ће добити позив? Зависи од њега. Континуитет има...

АНТОНИО РУКАВИНА/ВИЉАРЕАЛ/ПРИМЕРА - Рукавина, најчешћа алтернатива Ивановићу на десном боку, игра отприлике сваку другу утакмицу у Виљареалу ове године, али је охрабрење то што је у последња два кола Ла Лиге провео на терену по 90 минута. На њега се увек може ослонити...

АЛЕКСАНДАР ПАНТИЋ/КОРДОБА/ПРИМЕРА - Пантић се, од трансфера у Виљареал у Црвену звезду, мучио да се наметне на "Ел Мадригалу", али не мора да брине за место у тиму од када је позајмљен Кордоби, Мирослава Ђукића. Штопер, који може да одигра и десног бека, пропустио је само једну утакмицу од септембра, ону против Виљареала коју према уговору није могао да игра. Остало је у највећем броју случајева одиграо свих 90 минута.

НЕНАД КРСТИЧИЋ/САМПДОРИЈА/СЕРИЈА А - Док је селектор "орлова" био Синиша Михајловић, Крстичић је често позиван у "А" селекцију, чак и када је био потребнији младима. Сада, такође код Михајловића, игра ретко и мало. Од 24. септембра није провео 90 минута на терену, а у последње време Михајловић му је давао 2, 9, 1 и 12 минута у игри.

НЕМАЊА РАДОЈА/СЕЛТА/ПРИМЕРА - Стандардан, сигуран, самоуверен. Радоја је 19 од 22 утакмице за Селту ове сезоне у Примери одиграо у улози стартера, у претпрошлом колу против Кордобе се повредио и био замењен после 10 минута, пропустио је наредну утакмицу, па одиграо свих 90 у победи Селте над шампионом Атлетико Мадридом од 2:0. У периоду године када је мали број класичних везиста стандардан, попут Јојића, Кузмановића и Ђуричића, није немогуће да Радоја добије позив. Заслужено...

ПЕТАР ШКУЛЕТИЋ/ЛОКОМОТИВА/ПРЕМИЈЕР ЛИГА РУСИЈЕ - Шкулетић је са 21 голом у црно-белом дресу јесенас постао нови рекордер Партизана по броју голова у полусезони. Чак 14 голова дао је у Суперлиги, али му то за сада није донело статус репрезентативца Србије, па ни Црне Горе. Момак из Даниловграда недвосмислено је поручио да га занимају само "орлови", јер се осећа Србином, а Ћурчић је сада пред дилемом - да ли да му баш он отвори врата репрезентације. Шкулетић је прешао у Локомотиву из Москве и лоша ствар је што ће прву првенствену утакмицу одиграти тек после Португалије, 7. марта. До тада, наставиће да се припрема, што је био случај и у Партизану у претходних месец и по дана.

ГРУПА И

1. Данска 4 2-1-1 (6:4) 7
2. Португалија 3 2-0-1 (2:1) 6
3. Албанија 3 1-1-1 (2:4) 4
4. Србија 3 1-1-1 (5:4) 1
5. Јерменија 3 0-1-2 (2:4) 1

Парови (29. март): Албанија - Јерменија, Португалија - Србија.

Коментари / 0

Оставите коментар