Da li ovi momci kucaju na vrata A tima ''Orlova''?

Nije sve tako crno. U trenutku kada su mnogi standardni reprezentativci van forme ili povređeni, nameće se grupa igrača koja igra dobro, često i efikasno. Ipak, selektor Ćurčić nije u situaciji da jednostavno pozove svakog od njih.

Fudbal 18.02.2015 | 14:00
Da li ovi momci kucaju na vrata A tima ''Orlova''?

Fudbalska reprezentacija Srbije, logično, nije samo grupa igrača koju je jesenas okupljao smenjeni selektor Dik Advokat, ista ona grupa igrača koju je posle šamara koje smo dobili od Danaca na Krit grogiranu poveo aktuelni selektor Radovan Ćurčić.

Fudbalska reprezentacija Srbije su svi igrači sa srpskim pasošem, pa čak i oni koji nezadovoljni statusom u ekipi ili odnosima sa drugim reprezentativcima, nisu želeli da se potom odazivaju na pozive. Tu pre svega mislimo na Nevena Subotića i Adema Ljajića, a mislili bismo i na Filipa Đorđevića i na Nemanju Matića.

Na sve njih, u trenutku kada je poželeo da se podvuče crta i reše svi konflikti u prošlosti, Ćurčić (potencijalno) može da računa. Između ostalog, selektor je najavio da će gledati utakmicu Borusija Dortmund - Šalke 04, posle koje će razgovarati i sa Subitćem, dok je povratak Ljajića izvestan.

Ko su alternative do danas standardnim reprezentativcima, koji se muče da se izbore za takmičarske minute u svojim klubovima ili koji čak nisu ni registrovani za neka od aktuelnih takmičenja? Koje su alternative za teško povređene Milana Biševca i Filipa Đorđevića?

Pozabavili smo se formom i zdravljem igrača koji su bili deo reprezentacije ili bi tek mogli da postanu.

ALTERNATIVE

ADEM LJAJIĆ/ROMA/SERIJA A - U trenutku kada je Tadić pomalo pao u formi, a Đuričić ostao u drugom planu, kretivnost, preciznost i minuti Ljajića u dresu Rome dobili su na znatno većem značaju. I toga je selektor svestan, pa je obavio razgovore sa našim plejmejkerom, čiji je drugi povratak među "orlove" više nego izvestan. Ljajić je 29. oktobra poslednji put presedeo na klupi utakmicu Serije A, nezamenljiv je u poslednje vreme, ima osam golova i dve asistencije u prvenstvu.

ALEKSANDAR PEŠIĆ/TULUZ/LIGA 1 - Posle povrede Đorđevića, otvorila se potreba za pronalaženjem konkurencije Mitroviću u špicu. Pešić igra redovno, ne uvek po 90 minuta za Tuluz, a imao pet golova i dve asistencije ove sezone. Dao je gol Rijemu u pretprošlom kolu, od 19 nastupa u Ligi 1, 14 je bilo u ulozi startera.

UROŠ SPAJIĆ/TULUZ/LIGA 1 - Koliko potreba za napadačem, toliko i potreba za štoperom ukazala se zbog povrede Biševca. Jedan od onih koji bi mogli da "ulete" je mladi Spajić, međutim on nije toliko standardan u poslednje vreme. Štaviše... Od 17. januara i remija sa Bastijom, Spajić nije odigrao nijednu od tri utakmice za Tuluz u Ligi 1. Pre toga imao je tri nastupa sa po 90 minuta.

LUKA MILIVOJEVIĆ/OLIMPIJAKOS/SUPERLIG - Milivojević je status reprezentativca, stečen kod Mihajlovića, izgubio nekonzistentnim igrama u Anderlehtu, ali od kada je prešao u Olimpijakos podsetio je sve na ono što može, ume i zna. Momak, koji je u Ligi šampiona umeo da pretrči i po 17 kilometara na utakmici, bio je nezamenljiv do povrede kolena koju je doživeo 6. decembra, a zbog koje nije igrao do 24. januara. Ipak, od tada je povremeno na klupi, povremeno ulazi kao rezerva, a jednom je odigrao i 90 minuta.

UROŠ ĐURĐEVIĆ/VITESE/EREDIVIZIJE - Kakav je talenat, 20-godišnji napadač podsetio nas je nedavno kada je dao prelep gol Ajaksu za pobedu Vitesea od 1:0, ali mu je to uspelo za samo sedam minuta na terenu. On nema 90 minuta u igri ove sezone, a od 1. kola letos do 17. januara ove godine, igrao je samo dva puta, 14 i 11 minuta. Od 17. 1. ne propušta nijednu utakmicu, ali je svaki put ušao kao rezerva.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ/GENK/JUPILER LIG - Možda je Sergeja, kao 19-godišnjaka, rano da uskoči u "A" reprezentaciju u tako delikatnom trenutku, ali se on svojim nastupima u Genku u poslednje vreme ozbiljno nameće. Naš snažni vezista od 7. decembra odigrao je svaku prvenstvenu utakmicu za klub, po 90 minuta.

DUŠAN BASTA/LACIO/SERIJA A - Baste nije bilo jesenas u posrtanjima reprezentacije Srbije, zbog povrede koja ga je držala van terena od 21. septembra do 22. novembra. Od tada, Basta je neizostavan u timu Lacija, odigrao je 87 minuta u Seriji A posle povrede, a onda 11 puta po 90 minuta, bio je i biran u tim kola. Ukoliko se selektor odluči da Ivanovića pomeri na mesto štopera, nema potrebe da brine za desni bok. Samo da Basta ostane zdrav.

IVAN OBRAOVIĆ/MEHELEN/JUPILER LIG - Ćurčić je prošli vikend proveo u Belgiji gledajući Mitrovića, Obradovića i Kosanovića. Ne slučajno! U trenutku kada je Kolarov češće rezerva, selektor je morao da razmišlja o poziciji levog beka, a ona je pripadala Obradoviću pre nego što su tada mladog igrača stigle surove povrede i operacije. Ali, to je prošlost izgleda, jer je Obraodvić bez problema odigrao svih 25 utakmica za Mehelen ove sezone, u prvenstvu. Ima gol i dve asistencije kod trenera Aleksandra Jankovića. Njegov povratak među "orlove" je izvestan.

NEVEN SUBOTIĆ/BORUSIJA DORTMUND/BUNDESLIGA - I on je standardan poput Ljajića, međutim, pitanje je da li je njegov povratak među "orlove" izvestan koliko i Ljajićev. Subotić je nezamenljiv kod Jirgena Klopa, bez obzira na poniranja Dortmunda ove sezone, ali ta ekipa se digla, pa je Subotićeva odbrana primila jedan gol na poslednje četiri utakmice u Bundesligi. Razgovor sa Ćurčićem očekuje ga naredne nedelje.

MILOŠ KOSANOVIĆ/MEHELEN/JUPILER LIG - Kosanović je bio standardan u mlađim selekcijama, kao igrač Krakovije bio je interesantan i Crvenoj zvezdi i Partizanu, ali se obreo u Belgiji, kod Jankovića i naigrao se fudbala ove sezone. Nastupio je u 23 od 25 mečeva u ligi i privukao pažnju selektoru Ćurčiću. Da li će dobiti poziv? Zavisi od njega. Kontinuitet ima...

ANTONIO RUKAVINA/VILJAREAL/PRIMERA - Rukavina, najčešća alternativa Ivanoviću na desnom boku, igra otprilike svaku drugu utakmicu u Viljarealu ove godine, ali je ohrabrenje to što je u poslednja dva kola La Lige proveo na terenu po 90 minuta. Na njega se uvek može osloniti...

ALEKSANDAR PANTIĆ/KORDOBA/PRIMERA - Pantić se, od transfera u Viljareal u Crvenu zvezdu, mučio da se nametne na "El Madrigalu", ali ne mora da brine za mesto u timu od kada je pozajmljen Kordobi, Miroslava Đukića. Štoper, koji može da odigra i desnog beka, propustio je samo jednu utakmicu od septembra, onu protiv Viljareala koju prema ugovoru nije mogao da igra. Ostalo je u najvećem broju slučajeva odigrao svih 90 minuta.

NENAD KRSTIČIĆ/SAMPDORIJA/SERIJA A - Dok je selektor "orlova" bio Siniša Mihajlović, Krstičić je često pozivan u "A" selekciju, čak i kada je bio potrebniji mladima. Sada, takođe kod Mihajlovića, igra retko i malo. Od 24. septembra nije proveo 90 minuta na terenu, a u poslednje vreme Mihajlović mu je davao 2, 9, 1 i 12 minuta u igri.

NEMANJA RADOJA/SELTA/PRIMERA - Standardan, siguran, samouveren. Radoja je 19 od 22 utakmice za Seltu ove sezone u Primeri odigrao u ulozi startera, u pretprošlom kolu protiv Kordobe se povredio i bio zamenjen posle 10 minuta, propustio je narednu utakmicu, pa odigrao svih 90 u pobedi Selte nad šampionom Atletiko Madridom od 2:0. U periodu godine kada je mali broj klasičnih vezista standardan, poput Jojića, Kuzmanovića i Đuričića, nije nemoguće da Radoja dobije poziv. Zasluženo...

PETAR ŠKULETIĆ/LOKOMOTIVA/PREMIJER LIGA RUSIJE - Škuletić je sa 21 golom u crno-belom dresu jesenas postao novi rekorder Partizana po broju golova u polusezoni. Čak 14 golova dao je u Superligi, ali mu to za sada nije donelo status reprezentativca Srbije, pa ni Crne Gore. Momak iz Danilovgrada nedvosmisleno je poručio da ga zanimaju samo "orlovi", jer se oseća Srbinom, a Ćurčić je sada pred dilemom - da li da mu baš on otvori vrata reprezentacije. Škuletić je prešao u Lokomotivu iz Moskve i loša stvar je što će prvu prvenstvenu utakmicu odigrati tek posle Portugalije, 7. marta. Do tada, nastaviće da se priprema, što je bio slučaj i u Partizanu u prethodnih mesec i po dana.

GRUPA I

1. Danska 4 2-1-1 (6:4) 7
2. Portugalija 3 2-0-1 (2:1) 6
3. Albanija 3 1-1-1 (2:4) 4
4. Srbija 3 1-1-1 (5:4) 1
5. Jermenija 3 0-1-2 (2:4) 1

Parovi (29. mart): Albanija - Jermenija, Portugalija - Srbija.

Komentari / 0

Ostavite komentar