Каква се сточна храна увози у БиХ?

Храна која се увози у Републику Српску требало би да подлијеже стогим контролама ради утврђивања присуства ГМО-а. Увозници житарица и друге хране за животиње, тврде, да то није случај на граничном прелазу у Брчком и Федерацији. Контоле, кажу, нема.

Босна и Херцеговина 17.02.2015 | 22:40
Каква се сточна храна увози у БиХ?

Увозници кажу да храна која се увози у Републику Српску пролази строге контроле ради утврђивања присуства генетски модификованих производа. Ипак, тврде, да таква ситуација није на граничном прелазу у Брчком и Федерацији, гдје такве робе улазе без икакве контроле.

Према њиховим подацима, достављеним у писменој форми нашој редакцији, храна за животиње без икаквог узимања узорака улази на гранчиним прелазима Орашје, Изачић и Брчко.

Увозници се жале да су оштећени најновијом одлуком надлежних инспекцијских органа о обавезном узорковању сточне хране на граници, због чега трпе озбиљну штету.

Тврде да је на губитку Република Српска и њен буџет, јер већина камиона са сточном храном сада заобилази граничне прелазе у Српској. То аутоматски значи мање приходе од директних пореза и такса.

Увозницима је посебно неприхватљиво то да њихови камиони с робом чекају на граници пет дана док не стигну резултати анализе из Пољопривредног института у Бањалуци.

У Инпекторату се позивају на процедуре.

У Инспекторату Српске не желе да се баве анализом рада инспекције у Ф БиХ. Што се тиче Српске, правила су јасна. Свака храна која се нађе на границама у РС мора да буде преконтролисана.

Увозници поручују да неће одустати од својих захтјева и најављују радикланије мјере уколико се нешто не промијени. Сматрају да се инспекторат касно сјетио да контролише присуство ГМО-а у сточној храни и питају:

Шта ће бити са храном у којој је присутан ГМО, а која је неконтролисана ушла у БиХ преко граничних прелаза у Федерацији и може да заврши на тржишту Српске.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хармоника

17.02.2015 22:23

Она која одговара стоци која ту постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рст

18.02.2015 06:16

Да знате само каква се храна увози за људску исхрану, онда би тек позељели ипак ону стоцну. Вјеруј те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

18.02.2015 08:30

Па све преко Федерације.

ОДГОВОРИТЕ