Kakva se stočna hrana uvozi u BiH?

Hrana koja se uvozi u Republiku Srpsku trebalo bi da podliježe stogim kontrolama radi utvrđivanja prisustva GMO-a. Uvoznici žitarica i druge hrane za životinje, tvrde, da to nije slučaj na graničnom prelazu u Brčkom i Federaciji. Kontole, kažu, nema.

Bosna i Hercegovina 17.02.2015 | 22:40
Kakva se stočna hrana uvozi u BiH?

Uvoznici kažu da hrana koja se uvozi u Republiku Srpsku prolazi stroge kontrole radi utvrđivanja prisustva genetski modifikovanih proizvoda. Ipak, tvrde, da takva situacija nije na graničnom prelazu u Brčkom i Federaciji, gdje takve robe ulaze bez ikakve kontrole.

Prema njihovim podacima, dostavljenim u pismenoj formi našoj redakciji, hrana za životinje bez ikakvog uzimanja uzoraka ulazi na grančinim prelazima Orašje, Izačić i Brčko.

Uvoznici se žale da su oštećeni najnovijom odlukom nadležnih inspekcijskih organa o obaveznom uzorkovanju stočne hrane na granici, zbog čega trpe ozbiljnu štetu.

Tvrde da je na gubitku Republika Srpska i njen budžet, jer većina kamiona sa stočnom hranom sada zaobilazi granične prelaze u Srpskoj. To automatski znači manje prihode od direktnih poreza i taksa.

Uvoznicima je posebno neprihvatljivo to da njihovi kamioni s robom čekaju na granici pet dana dok ne stignu rezultati analize iz Poljoprivrednog instituta u Banjaluci.

U Inpektoratu se pozivaju na procedure.

U Inspektoratu Srpske ne žele da se bave analizom rada inspekcije u F BiH. Što se tiče Srpske, pravila su jasna. Svaka hrana koja se nađe na granicama u RS mora da bude prekontrolisana.

Uvoznici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva i najavljuju radiklanije mjere ukoliko se nešto ne promijeni. Smatraju da se inspektorat kasno sjetio da kontroliše prisustvo GMO-a u stočnoj hrani i pitaju:

Šta će biti sa hranom u kojoj je prisutan GMO, a koja je nekontrolisana ušla u BiH preko graničnih prelaza u Federaciji i može da završi na tržištu Srpske.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

harmonika

17.02.2015 22:23

Ona koja odgovara stoci koja tu postoji.

ODGOVORITE
Name

rst

18.02.2015 06:16

Da znate samo kakva se hrana uvozi za ljudsku ishranu, onda bi tek pozeljeli ipak onu stocnu. Vjeruj te.

ODGOVORITE
Name

vuk

18.02.2015 08:30

Pa sve preko Federacije.

ODGOVORITE