Комшић: БиХ стоји због Човића

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић вјерује да разговори о формирању Владе Федерације БиХ и Савјета министара БиХ неће предуго трајати.

Босна и Херцеговина 17.02.2015 | 20:30
Комшић: БиХ стоји због Човића

У интервјуу за новинску агенција Патриа Комшић је поновио свој пријашњи став да је Савјет министара могао бити завршен у децембру, а Федерална у јануару.

"Сви су већ у позицији да свако зна готов све о свакоме. Понекад је проблем неких нереалних захтјева који превазилазе не само изборни резултат већ и границе елементарне људске пристојности.

Али, то је наш политички живот. ДФ сада има проблем са странкама које су у причи о формирању власти, јер наша политичка филозофија је пуно другачија у односу на оно што они баштине као своју традицију.

Врло тешко им је објаснити да нећемо да учествујемо у игри о расподјели изборног плијена, да желимо да се укључимо у рјешавање проблема, да имамо резултат када учествујемо у тој власти.

Имамо проблем како да појаснимо зашто тражимо да ресори иду по вертикали, да неће бити почишћени људи који добро раде свој посао. То су техничке и суштинске разлике.

Суштинске разлике се огледају у незајажљивим апетитима неких политичара и политичких опција који миселе да могу тражити нереално".

Ко тражи нереално? Изетбеговић, Човић..

"Бјежим од тога да улазим у конфликте, поготово у овом осјетљивом тренутку, али морам рећи да је то Драган Човић. Он хоће шест министарстава у Влади ФБиХ, иако је то немогуће према изборном резултату. Нека израчуна колико гласова има ХДЗ, и нека види колико га то сљедује министарстава".

Ако је према изборном резултату, колико је то онда министарстава ХДЗ-у?

"Ако би се дословно тумачило, СДА има најбољи резултат, послије тога у причи у формирању власти је ДФ, па тек онда ХДЗ. Али да не би правили проблеме и дошли у ситуацију из 2010. године, рекли смо, чак нема везе ни што имаш слабији резултат даћемо ти пет позиција. Дакле, свих пет колико припада хрватском народу. Онда је Човић дошао са захтјевом да хоће још једну.

Сад хоће свих пет хрватских и једну српску. Е, па ако се ти већ упорно позиваш на легитимет народ, на основу чега то сад тражиш српску позицију одакле ти српски легитимитет"?

Значи ДФ и СДА немају никаквих несугласица, дало би се закључити из ових Ваших одговора?

"Мање више нема ничега спорно. Разумијемо се ми на вишем нивоу, али проблем настаје наравно на нижим нивоима. То је врста политичке игре на коју је СДА навикла да дијели изборни плијен по принципу ја теби ти мени. Проблема има, али вјерујем да ће се све ријешити и превазићи. Нема нигдје идеално у свијету, па ни код нас. Не очекујем да ће се ствари ријешити преко ноћи, али полако се иде према рјешењу.

Имате ли понекад осјећај да сте разочарали своје бираче, јер свако мало поручујете како излазите из приче о формирању власти, а они од Вас очекују промјене на боље?

Волио бих и ја да се до сада све ријешило, али није до ДФ-а. Да је до нас ми би сада имали све формирано. Нисам никада рекао излазимо скроз, одустајемо. Рекао сам да нема смисла да не учествујемо у тој причи ако се ствари не откоче, као што је био избор челника ФБиХ. То је урађено и ево сад идемо даље. Не бих волио да разочарам своје бираче и учинићу све да до тога не дође. Чуо сам свакаквих приговора, типа што сте са СДА, шта ће вам они".

А што сте са СДА када се политичка филозофија ДФ-а и те странке разликује драстично?

"Зато што им је народ дао повјерење. Ја нисам гласао за СДА, али људи су им дали повјерење. Човић и ја смо два различита свијета, два различита универзума, али ја поштујем вољу бирача који су му дали повјерење. Али мора се поштовати и бирач ДФ-а, чије се право стално оспорава".

Док сте били члан Предсједништва БиХ приговарано Вам је да сте преварили Бошњаке који су за Вас гласали, да немате хрватски легитимите. Сада се може чути поново како сте преварили Бошњаке који су Вам дали своје гласове, а тражите српска мјеста у Влади ФБиХ.

"Најсретнији бих био да добијемо све позиције, али дође ХДЗ каже наше су хрватске позиције. А онда ви да не правите проблем, кажете у реду узећу бошњачке. Али то је управо оно у шта ХДЗ жели да угура ДФ, да кажу то је бошњачка странка. Онда смо рекли нећемо сад ни бошњачке, дајте нам шта је остало. Нити се ми гурамо да смо бошњачка, нити српска нити хрватска странка. Морају сви схватити да постоје људи као што смо ми. За мене је сваки бирач важан подједнако, мене су изабрали људи ове земље".

И када сад можемо очекивати формирање власти?

"То се могло завршити давно, заправо у децембру смо могли имати Савјет министара, а Владу ФБиХ у јануару. Али, не! Дошло се са причом да мора ићи паралелно Савјет министара и Влада ФБиХ. То је тражио ХДЗ".

Осјећате ли Ви као лидер ДФ-а одговорност за кризе које избијају ево и прије него је завршен процес формирања власти?

"Не знам за шта? Гдје је наша грешка? Гдје год је требало трчали смо први, дај само нека иде. Питајте Човића што се чека овако дуго, што мене питате".

Да ли је по Вашем мишљењу принципијелно оно што ради ХДЗ односно Човић или је то покушај намјерног блокирања свих процеса због јаких веза са Додиком?

"Бог драги зна шта ко ту жели. Не могу да схватим тај начин размишљања. Не политички већ људски. Зашто се развлачи, шта се жели постићи тиме".

Слушам Вас сво вријеме како говорите могло је могло је, али ево није. Кад ће онда напокон бити све завршено?

"Данас сам разговарао са господином Изетбеговићем и договорили смо да он као шеф странке са највећим бројем мандата ово дан два организује састанак у Предсједништву БиХ на којем би се завршило са формирањем Савјета министара".

Шта је са Владом Кантона Сарајево? Напокон је изабран мандатар.

"Напокон, добро сте рекли. Стално су били преговори и никако из СДА да дођу са именом мандатара. Сад су изабрали, али опет је питање да ли Дино Конаковић има подршку свих 10 посланика, односно комплетне СДА. Ми ево мјесецима чекамо да се ријеше унутрашњи односи у СДА".

Ви сте већ одабрали која ће министарства ДФ узети у Кантону Сарајево?

"Наша кантонална организација самостално води те разговоре. Наш једини услов је принцип вертикале. Дакле, ако ја преузмем један ресор онда одговорам искључиво ја и за добре и за лоше одлуке".

Коалиције на државном и федералном нивоу су брзо склопљене. Да ли сте очекивали оволико блокада обзиром да је овај први процес одвијао се без потешкоћа?

"Знао сам да ће то тако бити, али сам желио да вјерујем да ће тешка ситуација у земљи натјерати све да другачије размишљају. Надао сам се да нико није неодговоран да ће због нереалних политичких амбиција довести нас у овакву ситуацију. Нажалост, ево смо сада у неком надуравању ко ће колико министарстава иако знају да је нереално то што траже, мислим на ХДЗ. Ја сам отворен и искрен и као човјек и као политичар, и увијек говорим оно што мислим".

Колико Вас кошта та искреност? Она баш није пожељна у политици.

"Све ја знам и све поштујем. И људске и политичке амбиције и жеље, али мислим да нема потребе за испразне расправе. Кад знаш шта хоћеш, ако градиш партнерски однос онда нема потребе да измишљаш лажне принципе да се међусобно варамо и лажемо. ДФ није Богом дан да буде дио власти, али ако смо у тој причи онда ће односи бити коректни. Оно што је до сада била политичка пракса ми то нећемо. Ако сметамо реците да вам сметамо".

Ако ово потраје је ли ДФ спреман изаћи из ове приче?

"Неће ово потрајати. Мора се брзо завршити. Сви све знамо".

Мора? И тако већ мјесецима…

"Мора, због ситације у земљи, јер више неће бити битно ко је власт а ко није у власти. Мора бити врло брзо".

Шта је то врло брзо?

"Савјет министара може већ сутра бити што се нас тиче. Ништа ми не условаљавамо. Владу ФБиХ исто тако можемо завршити одмах, али како када Човић каже мени шест министарстава".

Данас је Човић изјавио да је то најмање шест…

"Можда је и то мало. Можда је требао тражити осам. То су ствари на којима се губи вријеме, јер нереално је то што се тражи".

Све више људи одлази из ове земље, не само млади, а не чините ништа да се тај негативни тренд заустави.

"Кад кажете не чините ништа на кога мислите?"

На Вас. ДФ и Ви као њен лидер сте дио власти.

"Ушао сам у ову причу да направимо бољи амбијент, бољи живот. Ушао сам у ову причу па макар и сагорио у њој. Видите, ја нисам гласао за СДА, СНСД, ХДЗ…"

Али људи гледају у Вас, Ваши бирачи. Чиме ћете их задржати у овој земљи?

"Једино поштеним односом. Ја вам не могу обећати 100.000 радних мјеста".

Ваш поштен однос не гарантује да ће људи имати сутра гдје радити, шта јести?

"Не гарантује ни мени, али не смијем стати. Јер, могу и ја сада подићи руке и рећи шта је ово. Е онда ћете ми доћи и рећи што си се то предао. Знам ја с ким имам посла и са каквом политичком филозофијом. Некад чак и самоубилачки идем, али морам".

Може ли се елиминисати досадашња политичка пракса?

"Мора се елиминисати, јер овако више не може, све стоји. Мора се савладати, нема другог пута. Могу једино обећати да ћу се за ову земљу борити, да ћу радити чак и са оним људима којима до ове борбе и ове земље није стало. Али, ипак ћу радити".

(Патриа)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

оги приједор

17.02.2015 19:55

РЕАЛНО,МАЛО ЈЕ РЕЋИ РЕАЛНО И ИСКРЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

18.02.2015 06:17

Да, искрено је од Комсица, али Цолиц под изговором застите интереса хрватског народа у БиХ, ОЦИГЛЕДНО УЦЈЕЊУЈЕ. А мозе му се јер зна да нико нема петље да без њега (ХДЗ-а) формира вецину, иако је то математицки могуце. Тај уцјењивацки занат добро је науцио, а имао је и од кога. Додика наравно. Медјутим, могуце је да је све ово сто се десава са формирањем власти на нивоу БИХ и ФБиХ само дио мало вецег (великог) сценарија, мозда цак и медјународне заједнице, а то је ; ВЈЕСТАЦКО ИЗАЗИВАЊЕ КРИЗЕ У БИХ. Зели се реци: оваква дејтонска БИХ објективно не мозе висе функционисати и она се, као таква, МОРА преуредити. Познато је да дејтонска БИХ не одговара ни Босњацима (не могу се помирити са цињеницом постојања "геноцидне" РС), Србима (тразе обецану неависност као компензацију за Косово, а након тога припајање Србији) и Хрватима (јер зеле свој кантон, а послије припајање Хрватској. Све би то тако и било да се Европа не боји стварања независне и самосталне исламске дрзаве у властитој куци, поготово након посљедњиг догадјаја везаних за исламски фундаментализам. А цињеница је да би прављење неког новог Дејтона само отворило Пандорину кутију и отворило нове процесе (мозда и орузане сукобе) које нико не би могао контролисати. Јер ни Европа (неслозна, у дубокој економској и институционалној кризи, безидејној, итд) ни САД (нема висе војну и политицку моц и утицај који је имала) не би имале снаге ни могуцности да то спријеце. Па видите само како координара украјинску кризу, и арапске земље након револуција (Ирак, Египат, Либија, Сирија). У нека "сретнија" времена запад би подијелио мале дрзавице (као сто је на залост наса БИХ) на интересне сфере, ухватио насе политицке водје за уси, и наредио им ста це да раде. Водеце европске силе нису се јос око тога договориле (ста це коме припасти) и наси политицари то користе. Некад трце (слузе) једнима, а некад другима, и лове (краду), за себе, у мутном. Само сто су неки, па и Комсиц, "кратки" да то схвате, јер их медјународна заједница не схвата озбиљно јер нису праве и типицне водје свог народа (стада).

Name

Тораби

17.02.2015 19:59

Не знам за вас ал у овој нашој напаћеној БиХ има мјеста за 15 народа а камоли за 3 шаке јада, глади и мизерије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

17.02.2015 21:24

Човић с**е само не знам докле ће. Све је то закувао Баја из Лакташа, иначе његов велики Пајдо Милорад Додик, који је изјавио, да у институцијама БИХ Драган Човић представља Србе из РС, а не легитимно изабрани Младен Иванић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.02.2015 21:40

Браво Жељко. Договори са Босићем и Изетбеговицем, па укључите Рагужа у већину, а Човића стави Додику на располагање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозидар

17.02.2015 21:42

Комсиц је једини постени лик у овој политицкој моцвари. Обецавају нам Европу, а добијамо опет исте оне који су се, на нас рацун, обогатили. Види Цовица ста све он и родбина му има, види Додика, Изетбеговица… А ми, обицни људи, градјани, сељаци, народи, имамо тацно онолико мање колико они имају висе. Треба их све пљунути у лице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јупитер

17.02.2015 22:31

човић је тројански коњ послат од стране Баје да опструише све што би значило напредак ових напаћених народа,њих двојицу не вежу дате ријечи већ неке дубље работе,овај Жељко је поштен чово али је упао у врзино коло из којег може изаћи или као вођа промена или ће завршити на сметлишту историје и препустити своју улогу неким који су способнији од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

17.02.2015 23:31

Ми Срби стварно имамо 'кратку' памет... Не дај Бозе да нам се деси ста нам дотицни зели... Видели смо га на делу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

18.02.2015 10:42

Мој Комсицу, гледали смо Вас цетири године ... ста сте то урадили ? Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ