Бањалука ипак поклања земљиште!

Одлука којом Град Бањалука поклања 2.000 квадрата у центру града Уставном суду Републике Српске данас је добила потребну већину на бањалучкој скупштини.

Република Српска 17.02.2015 | 18:20
Бањалука ипак поклања земљиште!

Бањалука ће, вољом већине одборника, као што је БН већ најавио Уставном суду Републике Српске поклонити земљиште у центру града, од готово двије хиљаде квадрата.

Градоначелник Слободан Гаврановић правда такав поступак потребом Уставног суда за новом зградом у Бањалуци. Гаврановић каже и да је боље да град поклони земљу Уставном суду нега да то вриједно земљиште евентуално пропадне.

Уставни суд Републике Српске наводно је средства за изградњу зграде већ обезбиједио код донатора, али им је била неопходна и локација. Граду Бањалуци су се обратили 15. децембра прошле године са захтјевом за преносом права својине над земљиштем.

То да град поклони готово два милиона марака вриједну локацију Уставном суду правда се Законом о стварним правима Члан 348 став 6 који каже да се може заобићи јавни конкурс и плаћање накнаде по тржишним цијенама ако је то у интересу и циљу општег и социјалног напретка грађана Српске.

Планирано је, тако пише у локацијским условима, да зграда Уставног суда има 4 спрата са приземљем и подрумом, укупно 3500 квадрата.

Предсједник скупштине, ДНС-ов Будимир Балабан раније је рекао да не би било лоше да то земљиште на неки начин буде плаћено граду. Одборници ДНС-а има ли су сличан став. Нису против Одлуке али очекују компезацију.

Министар правде Антон Касиповић није желио да пред камером образложи то што Влада односно Уставни суд неће платити земљиште Бањалуци. Рекао је само да за тим нема потребе јер би се новац свеједно само пребацио из једног у други буџет. Напоменуо је да је Уставни суд институција од јавног значаја.

Још се не зна званично ко ће да гради или учествује у изградњи зграде Уставног суда, али већ постоје информације да ће то да буде једна бањалучка фирма, чији власник је у изразито блиским односима и са садашњим министром правде и са бившим, а сада предсједником Уставног суда.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мики

17.02.2015 17:36

Уставни Суд је требао купити 2000 квадрата на Козари за 1000 Еура и онда мењати са градом Бања лука за земљу у центру. Тако раде локални моћници. Живео Баја .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја Обилиц БЛ

17.02.2015 18:02

Уставни и Врховни суд РС су обицно орудје у рукама актуелне власти и његових тајкуна. Све њихове одлуке су усмјерене против обицног цовјека и малих акционара, а све у корист тајкуна, криминалаца и крупног капитала. Па, небројени су слуцајеви узимања предмета преко реда и доносења одлука под окриљем ноци. И сада их снсд-овци цасте са новом зградом да се разбаскаре! Небитно сто це град за то да поклони земљисте вриједно преко 2 милиона марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

17.02.2015 19:01

а гдје се налази локација за изградњу суда, дал неко зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

17.02.2015 19:06

Да се у Лактасима гради платили би сигурно.Бањалуци не треба.Сад це повецати комуналије да се намире Каја и Тегелтија.Иде љето,море...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

17.02.2015 21:45

Локација је преко пута ИРБ, ради лаксег финансирања изградње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеx

18.02.2015 04:54

Ван памети. А народ сједи и блеји. Турци вратите се сами цемо дати половину. Ови узесе све и јос пријете. ..бем те демократијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

18.02.2015 06:21

БРАВО ЗА ГРАДОНАЦЕЛНИКА ТО ЈЕ ПРАВИ ПОТЕЗ ТРЕБА НАМ НОВА ВРИЈЕДНОСТ ЗЕМЉИСТЕ ТРЕБА ДАВАТИ ЗА 1ЕУРО САМО ДА СЕ ГРАДИ БИЦЕ ТУ ПДВ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ КОМУНАЛИЈА ТО ПРИПАДА ГРАДУ СВЕ СПОРНЕ НЕКРЕТНИНЕ ЗЕМЉИСТЕ ТРЕБА ДАТИ ИНВЕСТИТОРИМА КОЈИ ЦЕ ПОЦЕТИ ОДМАХ ДА ГРАДЕ ДА СЕ КРЕНЕ А НЕ ДА НАМ ПРАВОБРАНИЛАСТВО СВЕ СТОПА И ВУЦЕ ГОДИНАМА А У ЦЕНТРУ БАРАКА ДО БАРАКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се гласно завапи...

18.02.2015 09:00

Паддy плеасе, цоме хоме, све ти је опроштено..

ОДГОВОРИТЕ