Banjaluka ipak poklanja zemljište!

Odluka kojom Grad Banjaluka poklanja 2.000 kvadrata u centru grada Ustavnom sudu Republike Srpske danas je dobila potrebnu većinu na banjalučkoj skupštini.

Republika Srpska 17.02.2015 | 18:20
Banjaluka ipak poklanja zemljište!

Banjaluka će, voljom većine odbornika, kao što je BN već najavio Ustavnom sudu Republike Srpske pokloniti zemljište u centru grada, od gotovo dvije hiljade kvadrata.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović pravda takav postupak potrebom Ustavnog suda za novom zgradom u Banjaluci. Gavranović kaže i da je bolje da grad pokloni zemlju Ustavnom sudu nega da to vrijedno zemljište eventualno propadne.

Ustavni sud Republike Srpske navodno je sredstva za izgradnju zgrade već obezbijedio kod donatora, ali im je bila neophodna i lokacija. Gradu Banjaluci su se obratili 15. decembra prošle godine sa zahtjevom za prenosom prava svojine nad zemljištem.

To da grad pokloni gotovo dva miliona maraka vrijednu lokaciju Ustavnom sudu pravda se Zakonom o stvarnim pravima Član 348 stav 6 koji kaže da se može zaobići javni konkurs i plaćanje naknade po tržišnim cijenama ako je to u interesu i cilju opšteg i socijalnog napretka građana Srpske.

Planirano je, tako piše u lokacijskim uslovima, da zgrada Ustavnog suda ima 4 sprata sa prizemljem i podrumom, ukupno 3500 kvadrata.

Predsjednik skupštine, DNS-ov Budimir Balaban ranije je rekao da ne bi bilo loše da to zemljište na neki način bude plaćeno gradu. Odbornici DNS-a ima li su sličan stav. Nisu protiv Odluke ali očekuju kompezaciju.

Ministar pravde Anton Kasipović nije želio da pred kamerom obrazloži to što Vlada odnosno Ustavni sud neće platiti zemljište Banjaluci. Rekao je samo da za tim nema potrebe jer bi se novac svejedno samo prebacio iz jednog u drugi budžet. Napomenuo je da je Ustavni sud institucija od javnog značaja.

Još se ne zna zvanično ko će da gradi ili učestvuje u izgradnji zgrade Ustavnog suda, ali već postoje informacije da će to da bude jedna banjalučka firma, čiji vlasnik je u izrazito bliskim odnosima i sa sadašnjim ministrom pravde i sa bivšim, a sada predsjednikom Ustavnog suda.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Miki

17.02.2015 17:36

Ustavni Sud je trebao kupiti 2000 kvadrata na Kozari za 1000 Eura i onda menjati sa gradom Banja luka za zemlju u centru. Tako rade lokalni moćnici. Živeo Baja .

ODGOVORITE
Name

Gaja Obilic BL

17.02.2015 18:02

Ustavni i Vrhovni sud RS su obicno orudje u rukama aktuelne vlasti i njegovih tajkuna. Sve njihove odluke su usmjerene protiv obicnog covjeka i malih akcionara, a sve u korist tajkuna, kriminalaca i krupnog kapitala. Pa, nebrojeni su slucajevi uzimanja predmeta preko reda i donosenja odluka pod okriljem noci. I sada ih snsd-ovci caste sa novom zgradom da se razbaskare! Nebitno sto ce grad za to da pokloni zemljiste vrijedno preko 2 miliona maraka

ODGOVORITE
Name

RS

17.02.2015 19:01

a gdje se nalazi lokacija za izgradnju suda, dal neko zna?

ODGOVORITE
Name

mi sami

17.02.2015 19:06

Da se u Laktasima gradi platili bi sigurno.Banjaluci ne treba.Sad ce povecati komunalije da se namire Kaja i Tegeltija.Ide ljeto,more...

ODGOVORITE
Name

MM

17.02.2015 21:45

Lokacija je preko puta IRB, radi lakseg finansiranja izgradnje.

ODGOVORITE
Name

zex

18.02.2015 04:54

Van pameti. A narod sjedi i bleji. Turci vratite se sami cemo dati polovinu. Ovi uzese sve i jos prijete. ..bem te demokratijo.

ODGOVORITE
Name

Miso

18.02.2015 06:21

BRAVO ZA GRADONACELNIKA TO JE PRAVI POTEZ TREBA NAM NOVA VRIJEDNOST ZEMLJISTE TREBA DAVATI ZA 1EURO SAMO DA SE GRADI BICE TU PDV POREZA NA IMOVINU KOMUNALIJA TO PRIPADA GRADU SVE SPORNE NEKRETNINE ZEMLJISTE TREBA DATI INVESTITORIMA KOJI CE POCETI ODMAH DA GRADE DA SE KRENE A NE DA NAM PRAVOBRANILASTVO SVE STOPA I VUCE GODINAMA A U CENTRU BARAKA DO BARAKE.

ODGOVORITE
Name

Da se glasno zavapi...

18.02.2015 09:00

Paddy please, come home, sve ti je oprošteno..

ODGOVORITE