Анализа: Орлови пред Португал - врло лоша ситуација!

Мало српских стандардних репрезентативаца игра у последње време. У деликатној ситуацији, селектор Ћурчић ће морати да добро извага ко је заслужио да остане у репрезентацији, јер се нови намећу играма и такмичарским минутима.

Фудбал 18.02.2015 | 11:40
Анализа: Орлови пред Португал - врло лоша ситуација!

Фудбалска репрезентација Србије имаће спектакуларно буђење из зимског сна, 29. марта у Португалији против веома јаког противника у утакмици у којој би пораз, можда, значио и крај пута на ЕУРО 2016 у Француској.

Нови селектор Радован Ћурчић, који се храбро прихватио незахвалног посла, да исправи све брљотине које је направио смењени Дик Адвокат, ових дана путује по Европи, обилази, гледа, снима, разговара, саветује, прикупља савете...

За викенд је у Белгији гледао утакмицу Андерлехт - Мехелен, где је видео на делу Александра Митровића, Ивана Обрадовића и Милоша Косановића, у среду увече гледаће меч Шалке - Реал Мадрид у Гелзенкирхену, како би на делу видео Матију Настасића, а онда остати у Немачкој да одгледа велики дерби између Борусије Дортмунд и Шалкеа, где ће вероватно уживо видети Невена Суботића, али тешко и Милоша Јојића.

Ништа мање путовања, али и разговора, Ћурчића не очекује до окупљања "орлова" на само седам дана до утакмице са Кристијаном Роналдом и осталима.

Једноставно, он нема права на грешку - резултатску, а ако је већ тако, свестан је да нема право на грешку ни у избору играча које ће повести на пут.

У тој улози, нимало му на руку не иде ситуација са играчима са којима је, веровато, рачунао. Филип Ђорђевић и Милан Бишевац доживели су тешке повреде, Милош Јојић, Филип Ђуричић и Здравко Кузмановић нису у првом плану, самим тим нису ни стандардни у својим клубовима, мало је у форми пао и Душан Тадић, Лазар Марковић се залетео, па добио жестоку казну и суспензију од четири утакмице у Лиги Европе, Александар Коларов одиграо мање од десет минута у пет мечева Премијер лиге, пре него што је коначно почео меч у Стоуку, прошлог викенда, Стефан Митровић и заборавио када је последњи пут играо за Фрајбург...

ГОЛМАНИ

ЖЕЉКО БРКИЋ/КАЉАРИ/СЕРИЈА А - Од када га је Удинезе проследио на позајмицу на Сардинију, а то је било почетком јануара, Бркић се није макао са гол-црте. Бранио је 90 минута у свих шест првенствених наступа Каљарија. Није примио мање од једног, ни више од два гола. Пре тога, није имао ни минут на голу Удинезеа.

ВЛАДИМИР СТОЈКОВИЋ/МАКАБИ ХАИФА/ЛИГАТ ХААЛ - Незаменљив на голу Хапоела, и за време док је Александар Станојевић био у клубу, и после његовог одласка. Примио је један гол у последња три кола.

ПРЕДРАГ РАЈКОВИЋ/ЦРВЕНА ЗВЕЗДА/СУПЕРЛИГА - Иако млад, стандардан и сигуран на голу шампиона Србије и јесенас и током зимских припрема. Наредног понедељка стаће на гол са капитенском траком на руци.

ОДБРАНА

МАТИЈА НАСТАСИЋ/ШАЛКЕ/БУНДЕСЛИГА - Агонија нашег младог аса завршена је трансфером из Манчестер ситија у Шалке овог јануара. Након што годину дана једва да је видео терен код Мануела Пелегринија, Настасић је од доласка у Гелзенкирхен био на терену по 90 минута у сваком од четири кола, додуше у формацији са тројицом штопера, што Србија не игра. Али, боље да је на терену, него на трибинама.

МИЛАН БИШЕВАЦ/ЛИОН/ЛИГА 1 - Штета. У тренутку када је био стандардан и кад се његов Лион борио за титулу првака, чак био првопласирани на табели Лиге 1, Бишевац је доживео тешку повреду колена, оперисан је и за њега је сезона завршена.

НИКОЛА МАКСИМОВИЋ/ТОРИНО/СЕРИЈА А - Максимовић се наиграо фудбала ове сезоне у Торину, који такође игра са тројицом штопера. Био је стандардан до победе над Интером у Милану (0:1, 25. јануар), када се у финишу повредио, пропустио је наредну утакмицу, па два пута био на клупи. Пре тога имао је 13 узастопних стартова у Серији А, сада се бори да се врати међу 11.

СТЕФАН МИТРОВИЋ/ФРАЈБУРГ/БУНДЕСЛИГА - Митровић, који је играо у пару са Настасићем јесенас, не игра клупски фудбал од 28. новембра када је искључен у поразу од Штутгарта. Уследила је пауза у првенству, две утакмице био је суспендован, две преседео на клупи, па се повредио због чега је пропустио већ четири кола. Требало би да се опорави до почетка марта.

АЛЕКСАНДАР КОЛАРОВ/МАНЧЕСТЕР СИТИ/ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Један од најважнијих фудбалера Србије био је први избор на позицији левог бека у Ситију до јануара када је углавном седео на клупи. Пелегрини је Коларова убацивао у игру пет минута, па минут, па га три пута узастопно оставио међу неискоришћеним резервама, да би га тек прошлог викенда вратио у 11 и то му се вратило победом над Стоуком у гостима од 1:4. Без Коларова? Сити је добио само један од пет поменутих мечева!

ДУШКО ТОШИЋ/ГЕНЧЛЕРБИРЛИГИ/СУПЕР ЛИГ - Незаменљив. Одиграо 19 утакмица у турском првенству, 19 пута био стартер, 19 пута капитен. Физички је увек био беспрекорно спреман.

БРАНИСЛАВ ИВАНОВИЋ/ЧЕЛСИ/ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Сувишно је трошити речи. Добра ствар је што Фудбалска асоцијација није одлучила да покрене поступак против нашег капитена због инцидента на утакмици са Евертоном. То ће га оставити међу стартерима код Жозеа Муриња и у искушењима која долазе, а Челси се вратио и Лиги шампиона.

НЕНАД ТОМОВИЋ/ФИОРЕНТИНА/СЕРИЈА А - Прилично стандардан у последње време у Фиорентини. Када је на терену, Монтела игра 3-5-2, а Томовић левог од тројице штопера. Пропустио је утакмицу претходног кола са Сасуолом, када је Фиорентина играла у линији са четворицом. Пре тога, имао је пет мечева са по 90 минута у игри. Виолу очекује и двобој са Тотенхемом у Лиги Европе.

ВЕЗНИ РЕД

АЛЕКСАНДАР ИГЊОВСКИ/АЈНТРАХТ/БУНДЕСЛИГА - Игњовски је последњи пут играо у Бундеслиги 7. децембра у победи над Вердером од 5:2. Уследила је пауза у првенству, зимске припреме, после којих је наш универзалац два пута био на клупи, три утакмице прескочио због прехладе, а од тада га нема у протоколу.

НЕМАЊА МАТИЋ/ЧЕЛСИ/ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Само нека га здравље послужи.

РАДОСАВ ПЕТРОВИЋ/ГЕНЧЛЕРБИРЛИГИ/СУПЕР ЛИГ - Петровић, један од двојице стрелаца на Ћурчићевом дебију јесенас у Грчкој (0:2 против Грка), имао је седам пута по 90 минута на терену, пре суспензије од једне утакмице. Потом, на терену је провео 54 минута. Поново ће бити стандардан, још само да се Генчлер покрене јер има две победе у девет кола и четири пораза у низу.

НЕМАЊА ГУДЕЉ/АЗ АЛКМАР/ЕРЕДИВИЗИЈЕ - Ако постоји неко стандарднији од Матића и Ивановића, то су Душко Тошић и Гудељ. Наш везиста одиграо је 23 од 23 утакмице у првенству Холандије ове сезоне, дао је осам голова, уз три асистенције и био стрелац за Србију на поменутој утакмици са Грчком. Вероватно фаворит да заигра уз Матића у маневру.

ЗДРАВКО КУЗМАНОВИЋ/ИНТЕР/СЕРИЈА А - Био је први избор новог тренера Роберта Манћинија, али је изгубио статус стартера у последње време. Кузмановић је од пораза од Торина 25. јануара био резерва у четири од пет Интерових наступа. У последњем колу одиграо је осам минута.

МИЛОШ ЈОЈИЋ/БОРУСИЈА ДОРТМУНД/БУНДЕСЛИГА - Јојићева каријера у Борусији кренула је стрмоглаво узбрдо и вратила се низбрдо под истим углом. Он је од 4. октобра прошле године на терену у Бундеслиги провео 23 и 16 минута, крајем новембра. Од тада - ни минут. Изостављен је са списка играча који ће играти у Лиги шампиона на пролеће.

ФИЛИП ЂУРИЧИЋ/МАЈНЦ/БУНДЕСЛИГА - Из улоге вечите резерве, Ђуричић је последњег дана прелазног рока у Европи ускочио у улогу некога ко се бори за минуте на терену. Преласком из Мајнца у Саутемптон, наш плејмејкер променио је средину, земљу, језик, фудбалски стил, а сада нам остаје нада да ће до 29. марта и одиграти неке утакмице у тандему са Душаном Тадићем. Јесенас, у Мајнцу, сваки пут је улазио у игру са клупе, а онда био неупотребљен у три последње утакмице у јесењем делу првенства.

ДУШАН ТАДИЋ/САУТЕМПТОН/ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Тадић нас је одушевљавао од прве утакмице у Саутемптону, међутим његова форма пала је у последње време и он је на терену проводио мање времена него иначе. Од 13. децембра, Тадић је само два пута провео 90 минута у игри у Премијер лиги. У последња два кола играо је 10 и 27 минута. Надамо се промени!

ЗОРАН ТОШИЋ/ЦСКА МОСКВА/ПРЕМИЈЕР ЛИГА РУСИЈЕ - Тошић је последњи пут одиграо 90 минута за ЦСКА, у Премијер лиги Русије и Лиги шампиона, још 23. августа прошле године! И када је био стартер, увек је био мењан у другом полувремену, а неретко је улазио са клупе. Због паузе у руском првенству, није играо такмичарски фудбал од почетка децембра. Првенство се наставља тек 7. априла, после утакмице у Португалији.

НАПАД

ЛАЗАР МАРКОВИЋ/ЛИВЕРПУЛ/ПРЕМИЈЕР ЛИГА - Ситуација је код Марковића постала далеко боља него јесенас, када у периоду од 27. септембра до 6. децембра није одиграо ниједну утакмицу за Ливерпул у Премијер лиги. Срећа, па су "редси" паралелно играли Лигу шампиона, ФА куп и Лига куп, што се није променило ни током јануара (енглески купови), па је Лазар уписао важне такмичарске минуте. Дао је и први гол у Премијер лиги, али и даље не успева често да проведе 90 минута на терену - само у три наврата од 6. децембра. УЕФА га је 17. фебруара суспендовала са четири утакмице у Лиги Европе.

ДАНКО ЛАЗОВИЋ/ПЕКИНГ ЕНТЕРПРАЈСЕС/ЧАЈНА ЛИГ 1 - Лазовић је јесенас позван да се врати у репрезентацију због стандардних игара у Партизану и на инсистирање смењеног селектора Дика Адвоката. У ситуацији када је Филип Ђорђевић доживео тешку повреду, Лазовић ће упркос трансферу у Кину остати у плановима новог селектора. Од децембра, попут свих осталих играча из наше Суперлиге, није играо такмичарски фудбал.

АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ/АНДЕРЛЕХТ/ЈУПИЛЕР ЛИГ - Митровић је у новонасталој ситуацији свакако први избор у шпицу, а када је већ тако - храбри његова форма у последње време. Он је целе сезоне, упркос мањим проблемима, играо за Андерлехт, давао је важне голове у Лиги шампиона, али га је на кратко из ритма избацила зимска пауза у првенству у комбинацији са суспензијом због ударања ривала лактом. Није играо од 26. децембра до 1. фебруара, али је на последње четири утакмице дао два гола и потврдио да се враћа у форму.

ФИЛИП ЂОРЂЕВИЋ/ЛАЦИО/СЕРИЈА А - Таман се залетео, почео да постиже голове и пружа добре партије за Лацио, био на путу да се одљути због тога што је био у другом плану у репрезентацији, када га је задесила тешка повреда, прелом зглоба и операција, због чега се с њим неће рачунати. До даљег...

Коментари / 0

Оставите коментар