Analiza: Orlovi pred Portugal - vrlo loša situacija!

Malo srpskih standardnih reprezentativaca igra u poslednje vreme. U delikatnoj situaciji, selektor Ćurčić će morati da dobro izvaga ko je zaslužio da ostane u reprezentaciji, jer se novi nameću igrama i takmičarskim minutima.

Fudbal 18.02.2015 | 11:40
Analiza: Orlovi pred Portugal - vrlo loša situacija!

Fudbalska reprezentacija Srbije imaće spektakularno buđenje iz zimskog sna, 29. marta u Portugaliji protiv veoma jakog protivnika u utakmici u kojoj bi poraz, možda, značio i kraj puta na EURO 2016 u Francuskoj.

Novi selektor Radovan Ćurčić, koji se hrabro prihvatio nezahvalnog posla, da ispravi sve brljotine koje je napravio smenjeni Dik Advokat, ovih dana putuje po Evropi, obilazi, gleda, snima, razgovara, savetuje, prikuplja savete...

Za vikend je u Belgiji gledao utakmicu Anderleht - Mehelen, gde je video na delu Aleksandra Mitrovića, Ivana Obradovića i Miloša Kosanovića, u sredu uveče gledaće meč Šalke - Real Madrid u Gelzenkirhenu, kako bi na delu video Matiju Nastasića, a onda ostati u Nemačkoj da odgleda veliki derbi između Borusije Dortmund i Šalkea, gde će verovatno uživo videti Nevena Subotića, ali teško i Miloša Jojića.

Ništa manje putovanja, ali i razgovora, Ćurčića ne očekuje do okupljanja "orlova" na samo sedam dana do utakmice sa Kristijanom Ronaldom i ostalima.

Jednostavno, on nema prava na grešku - rezultatsku, a ako je već tako, svestan je da nema pravo na grešku ni u izboru igrača koje će povesti na put.

U toj ulozi, nimalo mu na ruku ne ide situacija sa igračima sa kojima je, verovato, računao. Filip Đorđević i Milan Biševac doživeli su teške povrede, Miloš Jojić, Filip Đuričić i Zdravko Kuzmanović nisu u prvom planu, samim tim nisu ni standardni u svojim klubovima, malo je u formi pao i Dušan Tadić, Lazar Marković se zaleteo, pa dobio žestoku kaznu i suspenziju od četiri utakmice u Ligi Evrope, Aleksandar Kolarov odigrao manje od deset minuta u pet mečeva Premijer lige, pre nego što je konačno počeo meč u Stouku, prošlog vikenda, Stefan Mitrović i zaboravio kada je poslednji put igrao za Frajburg...

GOLMANI

ŽELJKO BRKIĆ/KALJARI/SERIJA A - Od kada ga je Udineze prosledio na pozajmicu na Sardiniju, a to je bilo početkom januara, Brkić se nije makao sa gol-crte. Branio je 90 minuta u svih šest prvenstvenih nastupa Kaljarija. Nije primio manje od jednog, ni više od dva gola. Pre toga, nije imao ni minut na golu Udinezea.

VLADIMIR STOJKOVIĆ/MAKABI HAIFA/LIGAT HAAL - Nezamenljiv na golu Hapoela, i za vreme dok je Aleksandar Stanojević bio u klubu, i posle njegovog odlaska. Primio je jedan gol u poslednja tri kola.

PREDRAG RAJKOVIĆ/CRVENA ZVEZDA/SUPERLIGA - Iako mlad, standardan i siguran na golu šampiona Srbije i jesenas i tokom zimskih priprema. Narednog ponedeljka staće na gol sa kapitenskom trakom na ruci.

ODBRANA

MATIJA NASTASIĆ/ŠALKE/BUNDESLIGA - Agonija našeg mladog asa završena je transferom iz Mančester sitija u Šalke ovog januara. Nakon što godinu dana jedva da je video teren kod Manuela Pelegrinija, Nastasić je od dolaska u Gelzenkirhen bio na terenu po 90 minuta u svakom od četiri kola, doduše u formaciji sa trojicom štopera, što Srbija ne igra. Ali, bolje da je na terenu, nego na tribinama.

MILAN BIŠEVAC/LION/LIGA 1 - Šteta. U trenutku kada je bio standardan i kad se njegov Lion borio za titulu prvaka, čak bio prvoplasirani na tabeli Lige 1, Biševac je doživeo tešku povredu kolena, operisan je i za njega je sezona završena.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ/TORINO/SERIJA A - Maksimović se naigrao fudbala ove sezone u Torinu, koji takođe igra sa trojicom štopera. Bio je standardan do pobede nad Interom u Milanu (0:1, 25. januar), kada se u finišu povredio, propustio je narednu utakmicu, pa dva puta bio na klupi. Pre toga imao je 13 uzastopnih startova u Seriji A, sada se bori da se vrati među 11.

STEFAN MITROVIĆ/FRAJBURG/BUNDESLIGA - Mitrović, koji je igrao u paru sa Nastasićem jesenas, ne igra klupski fudbal od 28. novembra kada je isključen u porazu od Štutgarta. Usledila je pauza u prvenstvu, dve utakmice bio je suspendovan, dve presedeo na klupi, pa se povredio zbog čega je propustio već četiri kola. Trebalo bi da se oporavi do početka marta.

ALEKSANDAR KOLAROV/MANČESTER SITI/PREMIJER LIGA - Jedan od najvažnijih fudbalera Srbije bio je prvi izbor na poziciji levog beka u Sitiju do januara kada je uglavnom sedeo na klupi. Pelegrini je Kolarova ubacivao u igru pet minuta, pa minut, pa ga tri puta uzastopno ostavio među neiskorišćenim rezervama, da bi ga tek prošlog vikenda vratio u 11 i to mu se vratilo pobedom nad Stoukom u gostima od 1:4. Bez Kolarova? Siti je dobio samo jedan od pet pomenutih mečeva!

DUŠKO TOŠIĆ/GENČLERBIRLIGI/SUPER LIG - Nezamenljiv. Odigrao 19 utakmica u turskom prvenstvu, 19 puta bio starter, 19 puta kapiten. Fizički je uvek bio besprekorno spreman.

BRANISLAV IVANOVIĆ/ČELSI/PREMIJER LIGA - Suvišno je trošiti reči. Dobra stvar je što Fudbalska asocijacija nije odlučila da pokrene postupak protiv našeg kapitena zbog incidenta na utakmici sa Evertonom. To će ga ostaviti među starterima kod Žozea Murinja i u iskušenjima koja dolaze, a Čelsi se vratio i Ligi šampiona.

NENAD TOMOVIĆ/FIORENTINA/SERIJA A - Prilično standardan u poslednje vreme u Fiorentini. Kada je na terenu, Montela igra 3-5-2, a Tomović levog od trojice štopera. Propustio je utakmicu prethodnog kola sa Sasuolom, kada je Fiorentina igrala u liniji sa četvoricom. Pre toga, imao je pet mečeva sa po 90 minuta u igri. Violu očekuje i dvoboj sa Totenhemom u Ligi Evrope.

VEZNI RED

ALEKSANDAR IGNJOVSKI/AJNTRAHT/BUNDESLIGA - Ignjovski je poslednji put igrao u Bundesligi 7. decembra u pobedi nad Verderom od 5:2. Usledila je pauza u prvenstvu, zimske pripreme, posle kojih je naš univerzalac dva puta bio na klupi, tri utakmice preskočio zbog prehlade, a od tada ga nema u protokolu.

NEMANJA MATIĆ/ČELSI/PREMIJER LIGA - Samo neka ga zdravlje posluži.

RADOSAV PETROVIĆ/GENČLERBIRLIGI/SUPER LIG - Petrović, jedan od dvojice strelaca na Ćurčićevom debiju jesenas u Grčkoj (0:2 protiv Grka), imao je sedam puta po 90 minuta na terenu, pre suspenzije od jedne utakmice. Potom, na terenu je proveo 54 minuta. Ponovo će biti standardan, još samo da se Genčler pokrene jer ima dve pobede u devet kola i četiri poraza u nizu.

NEMANJA GUDELJ/AZ ALKMAR/EREDIVIZIJE - Ako postoji neko standardniji od Matića i Ivanovića, to su Duško Tošić i Gudelj. Naš vezista odigrao je 23 od 23 utakmice u prvenstvu Holandije ove sezone, dao je osam golova, uz tri asistencije i bio strelac za Srbiju na pomenutoj utakmici sa Grčkom. Verovatno favorit da zaigra uz Matića u manevru.

ZDRAVKO KUZMANOVIĆ/INTER/SERIJA A - Bio je prvi izbor novog trenera Roberta Manćinija, ali je izgubio status startera u poslednje vreme. Kuzmanović je od poraza od Torina 25. januara bio rezerva u četiri od pet Interovih nastupa. U poslednjem kolu odigrao je osam minuta.

MILOŠ JOJIĆ/BORUSIJA DORTMUND/BUNDESLIGA - Jojićeva karijera u Borusiji krenula je strmoglavo uzbrdo i vratila se nizbrdo pod istim uglom. On je od 4. oktobra prošle godine na terenu u Bundesligi proveo 23 i 16 minuta, krajem novembra. Od tada - ni minut. Izostavljen je sa spiska igrača koji će igrati u Ligi šampiona na proleće.

FILIP ĐURIČIĆ/MAJNC/BUNDESLIGA - Iz uloge večite rezerve, Đuričić je poslednjeg dana prelaznog roka u Evropi uskočio u ulogu nekoga ko se bori za minute na terenu. Prelaskom iz Majnca u Sautempton, naš plejmejker promenio je sredinu, zemlju, jezik, fudbalski stil, a sada nam ostaje nada da će do 29. marta i odigrati neke utakmice u tandemu sa Dušanom Tadićem. Jesenas, u Majncu, svaki put je ulazio u igru sa klupe, a onda bio neupotrebljen u tri poslednje utakmice u jesenjem delu prvenstva.

DUŠAN TADIĆ/SAUTEMPTON/PREMIJER LIGA - Tadić nas je oduševljavao od prve utakmice u Sautemptonu, međutim njegova forma pala je u poslednje vreme i on je na terenu provodio manje vremena nego inače. Od 13. decembra, Tadić je samo dva puta proveo 90 minuta u igri u Premijer ligi. U poslednja dva kola igrao je 10 i 27 minuta. Nadamo se promeni!

ZORAN TOŠIĆ/CSKA MOSKVA/PREMIJER LIGA RUSIJE - Tošić je poslednji put odigrao 90 minuta za CSKA, u Premijer ligi Rusije i Ligi šampiona, još 23. avgusta prošle godine! I kada je bio starter, uvek je bio menjan u drugom poluvremenu, a neretko je ulazio sa klupe. Zbog pauze u ruskom prvenstvu, nije igrao takmičarski fudbal od početka decembra. Prvenstvo se nastavlja tek 7. aprila, posle utakmice u Portugaliji.

NAPAD

LAZAR MARKOVIĆ/LIVERPUL/PREMIJER LIGA - Situacija je kod Markovića postala daleko bolja nego jesenas, kada u periodu od 27. septembra do 6. decembra nije odigrao nijednu utakmicu za Liverpul u Premijer ligi. Sreća, pa su "redsi" paralelno igrali Ligu šampiona, FA kup i Liga kup, što se nije promenilo ni tokom januara (engleski kupovi), pa je Lazar upisao važne takmičarske minute. Dao je i prvi gol u Premijer ligi, ali i dalje ne uspeva često da provede 90 minuta na terenu - samo u tri navrata od 6. decembra. UEFA ga je 17. februara suspendovala sa četiri utakmice u Ligi Evrope.

DANKO LAZOVIĆ/PEKING ENTERPRAJSES/ČAJNA LIG 1 - Lazović je jesenas pozvan da se vrati u reprezentaciju zbog standardnih igara u Partizanu i na insistiranje smenjenog selektora Dika Advokata. U situaciji kada je Filip Đorđević doživeo tešku povredu, Lazović će uprkos transferu u Kinu ostati u planovima novog selektora. Od decembra, poput svih ostalih igrača iz naše Superlige, nije igrao takmičarski fudbal.

ALEKSANDAR MITROVIĆ/ANDERLEHT/JUPILER LIG - Mitrović je u novonastaloj situaciji svakako prvi izbor u špicu, a kada je već tako - hrabri njegova forma u poslednje vreme. On je cele sezone, uprkos manjim problemima, igrao za Anderleht, davao je važne golove u Ligi šampiona, ali ga je na kratko iz ritma izbacila zimska pauza u prvenstvu u kombinaciji sa suspenzijom zbog udaranja rivala laktom. Nije igrao od 26. decembra do 1. februara, ali je na poslednje četiri utakmice dao dva gola i potvrdio da se vraća u formu.

FILIP ĐORĐEVIĆ/LACIO/SERIJA A - Taman se zaleteo, počeo da postiže golove i pruža dobre partije za Lacio, bio na putu da se odljuti zbog toga što je bio u drugom planu u reprezentaciji, kada ga je zadesila teška povreda, prelom zgloba i operacija, zbog čega se s njim neće računati. Do daljeg...

Komentari / 0

Ostavite komentar