Звезда без пораза на старту прољећа - 33 године!

На старту друге полусезоне црвено-бели последњи пут поражени 14. фебруара 1982. године против Жељезничара (2:1)!

Фудбал 18.02.2015 | 14:20
Звезда без пораза на старту прољећа - 33 године!

Навијачи најтрофејнијег српског клуба у прошлој сезони често су експлоатисали изреку – „Јер свако пролеће на Звезду мирише“. Још у лиги старе Југославије тим са Маракане знао је током најлепшег годишњег доба да буде незаустављив, и да већ изгубљене сезоне трансформише у –трофејне.

Девет од 26 титула Црвена звезда је освојила након што у првој полусезони није завршила као лидер на табели. Генерација предвођена тренером Ненадом Лалатовићем има прилику да побољша статистику, а истовремено да одбрани једну јако лепу традицију (бар што се Звезде тиче прим. аут). Наиме, Црвена звезда на пролећној премијери није поражена 33 године.

Последњи пут црвено-бели су изгубили у првом колу наставка шампионата 14.фебруара 1982.године. Тада је на Маракани славио сарајевски Жељезничар (2:1), а једини гол за домаћина постигао је Душан Савић. Од актуелних првотимаца само је Саво Павићевић био рођен...

Традиција дуга више од три деценије почела је на Кошеву наредне године. Гол Рајка Јањанина био је довољан за реми, а касније је ореол непобедивости Звезда градила у сударима са Приштином, Вележом и Хајдуком.

Генерација из Барија за длаку је избегла пораз на старту другог дела против Војводине. Поготком Драгише Бинића изборили су реми (1:1), који су оплеменили додатним пенал бодом. Црвено-бели су три пута на почетку пролећа играли са вечитим ривалом. Голови Дејана Станковића и Александра Кристића 1997.године били су довољни за победу у Хумској. Звезда је била боља и 1.марта 2008.године. Пред празним трибинама Маракане црно-бели су повели голом Ђорђа Лазића, али онда је уследио ураган у црвено-белом. Меч је завршен једном од најубедљивијих победа Црвене звезде у новијој историји – 4:1.

Годину дана касније Звезда је била на прагу тријумфа у Хумској. До последњег минута имала је предност коју је донео Ђорђе Туторић, али је онда магија Алманија Мориере исписала коначан расплет.

Навијачи Звезде сећају се и премијере из 2012.године. Пред 41.250 људи у Љутице Богдана пао је суботички Спартак голом Евандра Гебела. Последње две сезоне пред црвено-белима је пао Јавор.

Да ли је време да круг првих пролећних жртава буде проширен Радничким из Ниша?

Коментари / 0

Оставите коментар