Zvezda bez poraza na startu proljeća - 33 godine!

Na startu druge polusezone crveno-beli poslednji put poraženi 14. februara 1982. godine protiv Željezničara (2:1)!

Fudbal 18.02.2015 | 14:20
Zvezda bez poraza na startu proljeća - 33 godine!

Navijači najtrofejnijeg srpskog kluba u prošloj sezoni često su eksploatisali izreku – „Jer svako proleće na Zvezdu miriše“. Još u ligi stare Jugoslavije tim sa Marakane znao je tokom najlepšeg godišnjeg doba da bude nezaustavljiv, i da već izgubljene sezone transformiše u –trofejne.

Devet od 26 titula Crvena zvezda je osvojila nakon što u prvoj polusezoni nije završila kao lider na tabeli. Generacija predvođena trenerom Nenadom Lalatovićem ima priliku da poboljša statistiku, a istovremeno da odbrani jednu jako lepu tradiciju (bar što se Zvezde tiče prim. aut). Naime, Crvena zvezda na prolećnoj premijeri nije poražena 33 godine.

Poslednji put crveno-beli su izgubili u prvom kolu nastavka šampionata 14.februara 1982.godine. Tada je na Marakani slavio sarajevski Željezničar (2:1), a jedini gol za domaćina postigao je Dušan Savić. Od aktuelnih prvotimaca samo je Savo Pavićević bio rođen...

Tradicija duga više od tri decenije počela je na Koševu naredne godine. Gol Rajka Janjanina bio je dovoljan za remi, a kasnije je oreol nepobedivosti Zvezda gradila u sudarima sa Prištinom, Veležom i Hajdukom.

Generacija iz Barija za dlaku je izbegla poraz na startu drugog dela protiv Vojvodine. Pogotkom Dragiše Binića izborili su remi (1:1), koji su oplemenili dodatnim penal bodom. Crveno-beli su tri puta na početku proleća igrali sa večitim rivalom. Golovi Dejana Stankovića i Aleksandra Kristića 1997.godine bili su dovoljni za pobedu u Humskoj. Zvezda je bila bolja i 1.marta 2008.godine. Pred praznim tribinama Marakane crno-beli su poveli golom Đorđa Lazića, ali onda je usledio uragan u crveno-belom. Meč je završen jednom od najubedljivijih pobeda Crvene zvezde u novijoj istoriji – 4:1.

Godinu dana kasnije Zvezda je bila na pragu trijumfa u Humskoj. Do poslednjeg minuta imala je prednost koju je doneo Đorđe Tutorić, ali je onda magija Almanija Moriere ispisala konačan rasplet.

Navijači Zvezde sećaju se i premijere iz 2012.godine. Pred 41.250 ljudi u Ljutice Bogdana pao je subotički Spartak golom Evandra Gebela. Poslednje dve sezone pred crveno-belima je pao Javor.

Da li je vreme da krug prvih prolećnih žrtava bude proširen Radničkim iz Niša?

Komentari / 0

Ostavite komentar