Шта значе Звездине побједе на припремама?

Лалатовићу, пази се да не прођеш као Љупко 2004. године! Црвено-бели оставили врло добар утисак у припремним мечевима, али дешавања из ближе прошлости говоре да то није гаранција берићетног пролећа.

Фудбал 17.02.2015 | 22:40
Шта значе Звездине побједе на припремама?

Дечачки осмех на лицу Ненада Лалатовића после победе над вечитим шампионом Белорусије БАТЕ Борисовом открио је да је млади стручњак презадовољан учинком црвено-белих у припремним утакмицама. Мада се и Лалатовић крије иза добро познате тренерске флоскуле како резултати током припремног периода уопште нису битни, некадашњи дефанзивац је човек познат по томе што не воли да губи и на рекреацији са пријатељима.

Тријумфи над јаким руским премијерлигашима Рубином и Мордовијом, те скалп учесника Лиге шампиона БАТЕ Борисова учврстио је став појединих навијача Црвене звезде да појачан тим може да се нада одбрани шампионске титуле и поред великог капитала који има вечити ривал (шест бодова прим.аут). Међутим, има и оних старијих, вероватно реалнијих, симпатизера Црвене звезде који не дају ни „пет пара“ за пријатељске мечеве у којима је једини задатак-испунити шефове захтеве. Такав став учвршћују им дешавања из не тако давне прошлости, када је Црвена звезда знала да буде шампион припремног периода, а потом да у експресном року проспе млеко.

Елем, стање еуфорије у црвено-белом делу Србије достигло је највишу тачку лета 2004.године. Реновиран тим Црвене звезде, са младим лавовима попут Басте, Јанковића и Луковића, био је изненађујуће инспирисан током припрема у Немачкој. Екипа коју је предводио Љупко Петровић победила је Магденбруг, Галатасарај, Клуб Бриж, а на крају се закитила и скалпом Вердера. Сви су причали о потенцијалу достојном Лиге шампиона, а онда се десио-потоп. Црвено-беле је прво израњавао ПСВ-а, а велике европске амбиције дефинитивно им је на бруталан начин убио Зенит. Ту сезону Звезда је завршила без трофеја...

Другачији расплет виђен је у зиму 2006.године. Формиран тим Валтера Зенге резултатски није могао да се повеже на припремама на Кипру. Хроничари збивања у Љутице Богдана сетиће се тог периода и по занимљивој анегдоти. Наиме, благо нервозан што црвено-бели не могу никог да победе у Аја Напу је долетео председник Драган Стојковић Пикси и дословце се обратио играчима уочи генералне пробе:
„Ако данас не победите продужићу вам боравак у Аја Напи на још седам дана“, запретио је Пикси и изазвао позитивну реакцију.

На страну то што је Звезда победила у генералној проби. Када је првенство почело екипа Валтера Зенге је била тактички перфектно утегнута и прилично лако се прошетала до наслова првака. У Анталији није могла да се састави ни генерација коју је предводио Роберт Просинечки. Толико је лоше изгледала да су почеле спекулације о томе како Владан Лукић жели да ускрати поверење легендарном југословенском репрезентативцу. Али опет све је „легло“ када су почела такмичења. Звезда је везала осам узастопних тријумфа и избацила вечитог ривала из Купа Србије...

За Лалатовића је добро што су новајлије у редовима Црвене звезде предвођене Џошуом Паркером спознале основи постултат понашања у Љутице Богдана – да је обавеза побеђивати и на пријатељским мечевима. То је можда и највећи бенефит овозимских припремама, мада је, врло логично, благу еуфорију још после победе над Рубином покушао да стиша генерални директор клуба Звездан Терзић.

„Нису битне толико победе у пријатељским мечевима. Ми прво не знамо како су наши ривали тренирали тих дана“, реалан је био Терзић.

РЕЗУЛТАТИ ПРИПРЕМНИХ УТАКМИЦА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

*Толмин 3:0 ( Катаи, Грујиц 2)

*Анкаран 3:1 (Јовић, Гаврић, Паркер)

*Копар 1:0 (Катаи)

*Олимпија 1:1 (Гаврић)

*Рубин 1:0 (Гаврић)

*Металист 0:0

*Мордовија 1:0 (Јовановић)

*Сарбрикнен 2:1 ( Јовић, Катаи)

*БАТЕ Борисов 2:1 (Паркер 2)

УКУПНО 9 7 2 0 14:4

Коментари / 0

Оставите коментар