Šta znače Zvezdine pobjede na pripremama?

Lalatoviću, pazi se da ne prođeš kao Ljupko 2004. godine! Crveno-beli ostavili vrlo dobar utisak u pripremnim mečevima, ali dešavanja iz bliže prošlosti govore da to nije garancija berićetnog proleća.

Fudbal 17.02.2015 | 22:40
Šta znače Zvezdine pobjede na pripremama?

Dečački osmeh na licu Nenada Lalatovića posle pobede nad večitim šampionom Belorusije BATE Borisovom otkrio je da je mladi stručnjak prezadovoljan učinkom crveno-belih u pripremnim utakmicama. Mada se i Lalatović krije iza dobro poznate trenerske floskule kako rezultati tokom pripremnog perioda uopšte nisu bitni, nekadašnji defanzivac je čovek poznat po tome što ne voli da gubi i na rekreaciji sa prijateljima.

Trijumfi nad jakim ruskim premijerligašima Rubinom i Mordovijom, te skalp učesnika Lige šampiona BATE Borisova učvrstio je stav pojedinih navijača Crvene zvezde da pojačan tim može da se nada odbrani šampionske titule i pored velikog kapitala koji ima večiti rival (šest bodova prim.aut). Međutim, ima i onih starijih, verovatno realnijih, simpatizera Crvene zvezde koji ne daju ni „pet para“ za prijateljske mečeve u kojima je jedini zadatak-ispuniti šefove zahteve. Takav stav učvršćuju im dešavanja iz ne tako davne prošlosti, kada je Crvena zvezda znala da bude šampion pripremnog perioda, a potom da u ekspresnom roku prospe mleko.

Elem, stanje euforije u crveno-belom delu Srbije dostiglo je najvišu tačku leta 2004.godine. Renoviran tim Crvene zvezde, sa mladim lavovima poput Baste, Jankovića i Lukovića, bio je iznenađujuće inspirisan tokom priprema u Nemačkoj. Ekipa koju je predvodio Ljupko Petrović pobedila je Magdenbrug, Galatasaraj, Klub Briž, a na kraju se zakitila i skalpom Verdera. Svi su pričali o potencijalu dostojnom Lige šampiona, a onda se desio-potop. Crveno-bele je prvo izranjavao PSV-a, a velike evropske ambicije definitivno im je na brutalan način ubio Zenit. Tu sezonu Zvezda je završila bez trofeja...

Drugačiji rasplet viđen je u zimu 2006.godine. Formiran tim Valtera Zenge rezultatski nije mogao da se poveže na pripremama na Kipru. Hroničari zbivanja u Ljutice Bogdana setiće se tog perioda i po zanimljivoj anegdoti. Naime, blago nervozan što crveno-beli ne mogu nikog da pobede u Aja Napu je doleteo predsednik Dragan Stojković Piksi i doslovce se obratio igračima uoči generalne probe:
„Ako danas ne pobedite produžiću vam boravak u Aja Napi na još sedam dana“, zapretio je Piksi i izazvao pozitivnu reakciju.

Na stranu to što je Zvezda pobedila u generalnoj probi. Kada je prvenstvo počelo ekipa Valtera Zenge je bila taktički perfektno utegnuta i prilično lako se prošetala do naslova prvaka. U Antaliji nije mogla da se sastavi ni generacija koju je predvodio Robert Prosinečki. Toliko je loše izgledala da su počele spekulacije o tome kako Vladan Lukić želi da uskrati poverenje legendarnom jugoslovenskom reprezentativcu. Ali opet sve je „leglo“ kada su počela takmičenja. Zvezda je vezala osam uzastopnih trijumfa i izbacila večitog rivala iz Kupa Srbije...

Za Lalatovića je dobro što su novajlije u redovima Crvene zvezde predvođene Džošuom Parkerom spoznale osnovi postultat ponašanja u Ljutice Bogdana – da je obaveza pobeđivati i na prijateljskim mečevima. To je možda i najveći benefit ovozimskih pripremama, mada je, vrlo logično, blagu euforiju još posle pobede nad Rubinom pokušao da stiša generalni direktor kluba Zvezdan Terzić.

„Nisu bitne toliko pobede u prijateljskim mečevima. Mi prvo ne znamo kako su naši rivali trenirali tih dana“, realan je bio Terzić.

REZULTATI PRIPREMNIH UTAKMICA CRVENE ZVEZDE

*Tolmin 3:0 ( Katai, Grujic 2)

*Ankaran 3:1 (Jović, Gavrić, Parker)

*Kopar 1:0 (Katai)

*Olimpija 1:1 (Gavrić)

*Rubin 1:0 (Gavrić)

*Metalist 0:0

*Mordovija 1:0 (Jovanović)

*Sarbriknen 2:1 ( Jović, Katai)

*BATE Borisov 2:1 (Parker 2)

UKUPNO 9 7 2 0 14:4

Komentari / 0

Ostavite komentar