Најава: Након 69 дана наставља се ЛШ!

Љубитељи фудбала коначно могу да одахну, после 69 дана паузе наставља се најелитније европско такмичење – Лига шампиона.

Фудбал 17.02.2015 | 14:40
Најава: Након 69 дана наставља се ЛШ!

У уторак почиње нокаут фаза у којој је ће учествовати 16 најбољих тимова из групне фазе такмичења.

За ’ушати’ пехар ове сезоне бориће се ПСЖ, Челси, Шахтјор, Бајерн, Шалке, Базел, Порто, Манчестер Сити, Барселона, Јувентус, Борусија, Бајер Леверкузен, Атлетико Мадрид, Монако, Арсенал и актуелни шампион Реал Мадрид.

Већ на старту осмине финале играће се један од дербија у којем ће Пари Сен Жермен дочекати екипу Челсија, што ће бити реприза прошлогодишњег четвртфинала.

У другој утакмици вечери Бајерн Минхен, један од фаворита за освајање трофеја, гостује украјинкском Шахтјору који није одиграо такмичарски меч скоро два месеца.

Тај сусрет ће због рата у Украјини бити игран у Лавову, на више од 800 километара од Доњецка.

Оба меча почињу у 20 сати и 45 минута.

Лига шампиона, осмина финала:
Уторак, 17. фебруар:
Пари Сен Жермен – Челси (20.45)
Шахтјор Доњецк – Бајерн Минхен (20.45)
Среда, 18. фебруар:
Шалке 04 – Реал Мадрид (20.45)
Базел – Порто (20.45)
Уторак, 24. фебруар:
Манчестер Сити – Барселона
Јувентус – Борусија Дортмунд
Среда, 25. фебруар:
Бајер Леверкузен – Атлетико Мадрид
Арсенал – Монако

Реванши су 10, 11, 17. и 18. марта.

Спектакл на ’Парку принчева’

Одмах по окончању жреба у Ниону било је јасно да ће један од фаворита из сенке завршити такмичење већ у осмини финала. Баш као и прошле године састаће се ПСЖ и Челси, овога пута једно коло раније, пошто су пре нешто мање од 12 месеци ’Плавци’ прошли захваљујући касном поготку Дембе Ба.

Две екипе дуел очекују у различитом расположењу – Челси има солидну предност у Премијер лиги и побеђује чак и када не игра добро, док се ’Свеци’ муче у националном такмичењу и већ су забележили 10 ремија из 25 утакмица.

Шампион Француске биће ослабљен неиграњем Јоана Кабаја, Лукаса Муре и Сержа Оријеа.

„То је званично. Немогуће је да њих тројица буду на терену“, рекао је новинарима тренер Лоран Блан, додајући да су сва тројица повређени у суботу на првенственој утакмици против Каена.

Осим повређене тројке, проблеме са повредама има још неколико играча, међу којима су Маркињош, Тијаго Мота, Блејз Матуиди и Хавијер Пасторе.

„Имамо још један тренинг, видећемо шта ће бити са осталима. У сваком случају, немамо добру припрему за тако важан меч", поручио је Блан.

Тренер Парижана посебно се обратио Марку Вератију који је у краткој каријери већ пет пута добијао црвени картон, да не наседа на Мурињове провокације.

„Бићемо под снажним притиском, а Марко има велику одговорност на терену. Знајући Муриња, мислим да ће покушати да подгреје атмосферу на терену, па због тога играчи морају да остану мирни. Не смемо да добијамо жуте картоне јер немамо превише играча“, додао је он.

Он се нада да ће Златан Ибрахимовић направити разлику на терену.

„Обојица тренера очекиваће много од својих тимова и најбољих играча. Велики играчи играју најбоље на великим утакмицама, очекујем много од Ибре, али и од осталих играча“.

Давид Луиз, бивши играч Челсија истакао је да су оба тима на истом нивоу.

„Драго ми је да ћемо играти са Челсијем. То је велики клуб са квалитетним играчима, не треба да се прибојавамо само Азара и Дијега Косте. Неће бити лако, али сматрам да смо са њима на истом нивоу”, казао је Луиз.

Као што је Блан претпоставио, Жозе Мурињо мање је причао о стварима везаним за утакмицу, па је тако открио да је два пута одбио ПСЖ.

Такође, португалски стручњак изјавио је да ће се Дијего Коста наћи у тиму, али да још није сигуран за Сеска Фабрегаса који има грип.

„Да, Дијего ће почети утакмицу, али мислим да то није добро за њега, пошто није играо три меча. Мислим да није баш у најбољем реду физички. Али, с друге стране, Лоик Реми и Дидије Дрогба су играли на претходна три сусрета. И њима су потребни минути, јер ми је битно да имају самопоуздање како бих могао да рачунам на њих", рекао је Мурињо.

Шпански везиста још увек није сигуран за сусрет у уторак.

„Другачији смо тим без Фабрегаса, нећу да кажем бољи или лошији, само кажем другачији. Тим је израстао током претсезоне из једног у други тим и наставио да расте у одређеном правцу. Без њега, губимо контролу, некада и посед, али када је он ту боље контролишемо меч. Имамо већи посед лопте због његовог начина игре“, додао је Португалац.

Шахтјор у Лавову чека Бајерн

У исто време Шахтјор ће у Лавову бити домаћин Бајерну, који доминира у Бундеслиги и у Украјину путује на крилима убедљиве победе над ХСВ од 8:0. С друге стране, шампион ове земље имаће проблема јер није одиграо такмичарски меч више од 40 дана.

Веома поштујем Шахтјор и њиховог тренера Мирчеа Луческуа, рекао је новинарима пре сусрета Бајерна и Шахтјора у Украјини.

Међутим, Пеп Гвардиола верује да ће његов колега Мирчеа Луческу одлично припремити тим.

„Веома поштујем Шахтјор и њиховог тренера Мирчеу Луческуа. Он је веома паметан тренер које је креирао један од најбољих тимова у Европи. Играо сам против Шахтјора 5 пута са Барселоном и иако смо имали веома добру екипу сваки пут је било веома тешко. Можда се сећате УЕФА купа и меча када смо постигли погодак у надокнади. Једном су нас победили код куће 2008/09 у Лиги шампиона“, рекао је Гвардиола.

Тренер Шахтјора рекао је уочи осмине финала Лиге шампиона против Бајерна да су његови изабраници у потпуности посвећени борби и жељи да победе.

Он је истакао да прваку Украјине свакако предстоји изузетно тежак задатак, али сматра да остварење циља није "немогућа мисија".

„Уколико елиминишемо Баварце и прођемо у четвртфинале бићемо прави хероји. Имамо у тиму 13 Бразилаца који су жељни освете за дебакл националне репрезентације на прошлогодишњем првенству света од Немачке резултатом 7:1", казао је Луческу.

Даријо Срна, капитен украјинске екипе, има друге мотиве.

„Играћемо за све наше навијаче који сада изразито тешко живе на истоку Украјине. Не плашимо се Бајерна. Част је играти против једног од најбољих светских тимова. Знамо све о њима. Надам се да ће нас и мало срећа помазити, те да их можда можемо избацити”, закључио је Срна.

Коментари / 0

Оставите коментар