Najava: Nakon 69 dana nastavlja se LŠ!

Ljubitelji fudbala konačno mogu da odahnu, posle 69 dana pauze nastavlja se najelitnije evropsko takmičenje – Liga šampiona.

Fudbal 17.02.2015 | 14:40
Najava: Nakon 69 dana nastavlja se LŠ!

U utorak počinje nokaut faza u kojoj je će učestvovati 16 najboljih timova iz grupne faze takmičenja.

Za ’ušati’ pehar ove sezone boriće se PSŽ, Čelsi, Šahtjor, Bajern, Šalke, Bazel, Porto, Mančester Siti, Barselona, Juventus, Borusija, Bajer Leverkuzen, Atletiko Madrid, Monako, Arsenal i aktuelni šampion Real Madrid.

Već na startu osmine finale igraće se jedan od derbija u kojem će Pari Sen Žermen dočekati ekipu Čelsija, što će biti repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala.

U drugoj utakmici večeri Bajern Minhen, jedan od favorita za osvajanje trofeja, gostuje ukrajinkskom Šahtjoru koji nije odigrao takmičarski meč skoro dva meseca.

Taj susret će zbog rata u Ukrajini biti igran u Lavovu, na više od 800 kilometara od Donjecka.

Oba meča počinju u 20 sati i 45 minuta.

Liga šampiona, osmina finala:
Utorak, 17. februar:
Pari Sen Žermen – Čelsi (20.45)
Šahtjor Donjeck – Bajern Minhen (20.45)
Sreda, 18. februar:
Šalke 04 – Real Madrid (20.45)
Bazel – Porto (20.45)
Utorak, 24. februar:
Mančester Siti – Barselona
Juventus – Borusija Dortmund
Sreda, 25. februar:
Bajer Leverkuzen – Atletiko Madrid
Arsenal – Monako

Revanši su 10, 11, 17. i 18. marta.

Spektakl na ’Parku prinčeva’

Odmah po okončanju žreba u Nionu bilo je jasno da će jedan od favorita iz senke završiti takmičenje već u osmini finala. Baš kao i prošle godine sastaće se PSŽ i Čelsi, ovoga puta jedno kolo ranije, pošto su pre nešto manje od 12 meseci ’Plavci’ prošli zahvaljujući kasnom pogotku Dembe Ba.

Dve ekipe duel očekuju u različitom raspoloženju – Čelsi ima solidnu prednost u Premijer ligi i pobeđuje čak i kada ne igra dobro, dok se ’Sveci’ muče u nacionalnom takmičenju i već su zabeležili 10 remija iz 25 utakmica.

Šampion Francuske biće oslabljen neigranjem Joana Kabaja, Lukasa Mure i Serža Orijea.

„To je zvanično. Nemoguće je da njih trojica budu na terenu“, rekao je novinarima trener Loran Blan, dodajući da su sva trojica povređeni u subotu na prvenstvenoj utakmici protiv Kaena.

Osim povređene trojke, probleme sa povredama ima još nekoliko igrača, među kojima su Markinjoš, Tijago Mota, Blejz Matuidi i Havijer Pastore.

„Imamo još jedan trening, videćemo šta će biti sa ostalima. U svakom slučaju, nemamo dobru pripremu za tako važan meč", poručio je Blan.

Trener Parižana posebno se obratio Marku Veratiju koji je u kratkoj karijeri već pet puta dobijao crveni karton, da ne naseda na Murinjove provokacije.

„Bićemo pod snažnim pritiskom, a Marko ima veliku odgovornost na terenu. Znajući Murinja, mislim da će pokušati da podgreje atmosferu na terenu, pa zbog toga igrači moraju da ostanu mirni. Ne smemo da dobijamo žute kartone jer nemamo previše igrača“, dodao je on.

On se nada da će Zlatan Ibrahimović napraviti razliku na terenu.

„Obojica trenera očekivaće mnogo od svojih timova i najboljih igrača. Veliki igrači igraju najbolje na velikim utakmicama, očekujem mnogo od Ibre, ali i od ostalih igrača“.

David Luiz, bivši igrač Čelsija istakao je da su oba tima na istom nivou.

„Drago mi je da ćemo igrati sa Čelsijem. To je veliki klub sa kvalitetnim igračima, ne treba da se pribojavamo samo Azara i Dijega Koste. Neće biti lako, ali smatram da smo sa njima na istom nivou”, kazao je Luiz.

Kao što je Blan pretpostavio, Žoze Murinjo manje je pričao o stvarima vezanim za utakmicu, pa je tako otkrio da je dva puta odbio PSŽ.

Takođe, portugalski stručnjak izjavio je da će se Dijego Kosta naći u timu, ali da još nije siguran za Seska Fabregasa koji ima grip.

„Da, Dijego će početi utakmicu, ali mislim da to nije dobro za njega, pošto nije igrao tri meča. Mislim da nije baš u najboljem redu fizički. Ali, s druge strane, Loik Remi i Didije Drogba su igrali na prethodna tri susreta. I njima su potrebni minuti, jer mi je bitno da imaju samopouzdanje kako bih mogao da računam na njih", rekao je Murinjo.

Španski vezista još uvek nije siguran za susret u utorak.

„Drugačiji smo tim bez Fabregasa, neću da kažem bolji ili lošiji, samo kažem drugačiji. Tim je izrastao tokom pretsezone iz jednog u drugi tim i nastavio da raste u određenom pravcu. Bez njega, gubimo kontrolu, nekada i posed, ali kada je on tu bolje kontrolišemo meč. Imamo veći posed lopte zbog njegovog načina igre“, dodao je Portugalac.

Šahtjor u Lavovu čeka Bajern

U isto vreme Šahtjor će u Lavovu biti domaćin Bajernu, koji dominira u Bundesligi i u Ukrajinu putuje na krilima ubedljive pobede nad HSV od 8:0. S druge strane, šampion ove zemlje imaće problema jer nije odigrao takmičarski meč više od 40 dana.

Veoma poštujem Šahtjor i njihovog trenera Mirčea Lučeskua, rekao je novinarima pre susreta Bajerna i Šahtjora u Ukrajini.

Međutim, Pep Gvardiola veruje da će njegov kolega Mirčea Lučesku odlično pripremiti tim.

„Veoma poštujem Šahtjor i njihovog trenera Mirčeu Lučeskua. On je veoma pametan trener koje je kreirao jedan od najboljih timova u Evropi. Igrao sam protiv Šahtjora 5 puta sa Barselonom i iako smo imali veoma dobru ekipu svaki put je bilo veoma teško. Možda se sećate UEFA kupa i meča kada smo postigli pogodak u nadoknadi. Jednom su nas pobedili kod kuće 2008/09 u Ligi šampiona“, rekao je Gvardiola.

Trener Šahtjora rekao je uoči osmine finala Lige šampiona protiv Bajerna da su njegovi izabranici u potpunosti posvećeni borbi i želji da pobede.

On je istakao da prvaku Ukrajine svakako predstoji izuzetno težak zadatak, ali smatra da ostvarenje cilja nije "nemoguća misija".

„Ukoliko eliminišemo Bavarce i prođemo u četvrtfinale bićemo pravi heroji. Imamo u timu 13 Brazilaca koji su željni osvete za debakl nacionalne reprezentacije na prošlogodišnjem prvenstvu sveta od Nemačke rezultatom 7:1", kazao je Lučesku.

Darijo Srna, kapiten ukrajinske ekipe, ima druge motive.

„Igraćemo za sve naše navijače koji sada izrazito teško žive na istoku Ukrajine. Ne plašimo se Bajerna. Čast je igrati protiv jednog od najboljih svetskih timova. Znamo sve o njima. Nadam se da će nas i malo sreća pomaziti, te da ih možda možemo izbaciti”, zaključio je Srna.

Komentari / 0

Ostavite komentar