Ево зашто је добро прочитати ''Алекса Фергусона''!

"Ово није фудбалска књига, већ препорука за менаџере-управљаче предузећа". "Он је човек који је перфектно спровео у дело мото шкотског клана Фергусон - ја сам увек у праву". "Успео је зато што је умео у ходу да се мења".

Фудбал 17.02.2015 | 17:40
Ево зашто је добро прочитати ''Алекса Фергусона''!

Већ недељама уназад из излога књижара гледа вас сер Алекс Фергусон, на омоту аутобиографије, са оним његовим чувеним осмехом, циничним, који вам говори: "Можеш да покушаш да ми се супроставиш, али знај да ћу ја увек бити у праву и да ћу победити".

Да, то је Алекс Фергусон, без дилеме, један од најбољих тренера који је фудбалска игра видела и сигурно ће остати најтрофејнији тренер у Великој Британији свих времена, јер тешко да може да се понови ера да неки тренер седи на клупи истог клуба три деценије.

Од власника паба у Абердину до највиших фудбалских звезда, до трофеја, до успеха, до астрономских зарада о којем неки мањи клубови или ови наши јадни клубови могу само да сањају.

Зашто је добро прочитати ову књигу? Према речима оних који су је већ прочитали, "из милион разлога".

"Ова књига није о фудбалу, иако ју је састављао један од најуспешнијих тренера. Ово је књига и лидерству, визији, психологији, међуљудским односима, о доношењу тешких и непопуларних одлука. Људи и догађаји из Манчестер јунајтеда, Фергусону су послужили само као илустрација онога што је желео својом аутобиографијом да представи. Ово је прави приручник за менажере, односе са јавношћу, управљање малим или средњим предузећем", рекао је Душан Михајиловић у име издавача "Албион боокс".

Михајиловић је посебно апострофирао црту личности сјајног фудбалског тренера.

"Мото шкотског клана Фергусон је - ја сам увек у праву. Алекс Фергусон је тај мото спровео у свим својим односима, осим у односу са супругом Кети", приметио је Михајиловић.

Новинари Владимир Новаковић и Милош Милић, врсни познаваоци прилика у енглеском фудбалу, подвукли су да је кључ Фергусоновог успеха заправо у томе што се мењао. Како се мењао фудбал, како је он од забавне игре постајао врхунски бизнис, тако се мењао и Фергусон.

"Погледаћете део књиге у којем говори о сукобу са Ројем Кином, о тој свађи после које је Ирац напустио Манчестер јунајтед. Фергусон признаје да се у једном тренутку плашио Киновог погледа, а када му је фудбалер рекао да се променио, Фергусон му је одговорио: 'Наравно да сам се променио!'. То је била и његова највећа спососбност, уз ону да из сваке ситуације изађе као победник. Радио је то свесно и усудио бих се да кажем да је био највећи 'цонтрол фреак' у фудбалској Британији", рекао је Милош Милић, иначе водитељ Дневника на РТС.

Наставио је: "Мењајући себе, прихватао је нове околности у фудбалу и бизнису, а тиме је на успешан начин водио клуб. Својим играчима је истовремено био и тренер, и отац, и брат, и пријатељ, али и полицајац, непријатељ. И у томе није био доследан, односно није био према свима исти. Неке играче је волео, а друге не, они су били ту да заврше посао. Али и оне које је волео, пустио је да оду када је видео да му више нису били потребни и у томе није био нимало носталгичан".

Милић је приметио и да кроз ову књигу "Фергусон поравнава рачуне", али свесно прећуткује неке ствари, јер је он заправо такав.

Спортски новинар Владимир Новаковић, за кога важи да је најбољи познавалац или један од најбољих познавалаца енглеског фудбала и Манчестер јунајтеда овде, истакао је да они који прочитају аутобиографију не треба да се заносе да ће успети оно што је Фергусон.

Да ли ће енглески фудбал или фудбал уопште икада више видети неког новог Фергусона, било је једно од питања.

Сва тројица су одговорила идентично: "То је немогуће! Фудбал се променио, а и нико више неће имати стрпљења да неког чека пет година да почне да ниже успехе. Фергусон је затекао тим у којем су били пијанци. У години када је Манчестер јунајтед освојио куп, а две године након тога коначно и титулу, медији су брујали да ће добити отказ. Од гола Марка Робинса који је прокрчио пут освајању ФА купа, за Фергусона се све променило набоље. Али, нико више неће имати стрпљења за такве пројекте".

Саговорници су се дотакли и Дејвида Мојеса... неуспешног тренера, заправо пројекта управо сер Алекса Фергусопна.

"После овог издања аутобиографије, појавило се ново допуњено. Тај одељак књиге односио се само на Мојеса, а у њему нам је Ферги објаснио како није он довео Мојеса, већ управа, односно Американци који имају тек основна знања о правилима фудбала. Сви знамо да га је Фергусон довео. Из истог су града, државе... али, Мојес није имао тај ауторуитет, нити је таква личност као Фергусон. Оног дана када је Мојес препустио улогу фаворита градском ривалу, њега више нико није озбиљно схватио у Јунајтеду. А Фергусон је увек говорио да се у Јунајтеду све врти око њега и то је јасно стављао до знања свима".

Дакле, ова књига је идеалан поклон за:

- љубитеље фудбала, поготово Манчестер јунајтеда и лика и дела сер Алекса Фергусона;

- за шефове, односно менаџере предузећа;

- за оне који воле да читају спортске аутобиографије ("Превод је одличан, кроз њега готово да се чује Фергусонов глас").

Коментари / 0

Оставите коментар