Evo zašto je dobro pročitati ''Aleksa Fergusona''!

"Ovo nije fudbalska knjiga, već preporuka za menadžere-upravljače preduzeća". "On je čovek koji je perfektno sproveo u delo moto škotskog klana Ferguson - ja sam uvek u pravu". "Uspeo je zato što je umeo u hodu da se menja".

Fudbal 17.02.2015 | 17:40
Evo zašto je dobro pročitati ''Aleksa Fergusona''!

Već nedeljama unazad iz izloga knjižara gleda vas ser Aleks Ferguson, na omotu autobiografije, sa onim njegovim čuvenim osmehom, ciničnim, koji vam govori: "Možeš da pokušaš da mi se suprostaviš, ali znaj da ću ja uvek biti u pravu i da ću pobediti".

Da, to je Aleks Ferguson, bez dileme, jedan od najboljih trenera koji je fudbalska igra videla i sigurno će ostati najtrofejniji trener u Velikoj Britaniji svih vremena, jer teško da može da se ponovi era da neki trener sedi na klupi istog kluba tri decenije.

Od vlasnika paba u Aberdinu do najviših fudbalskih zvezda, do trofeja, do uspeha, do astronomskih zarada o kojem neki manji klubovi ili ovi naši jadni klubovi mogu samo da sanjaju.

Zašto je dobro pročitati ovu knjigu? Prema rečima onih koji su je već pročitali, "iz milion razloga".

"Ova knjiga nije o fudbalu, iako ju je sastavljao jedan od najuspešnijih trenera. Ovo je knjiga i liderstvu, viziji, psihologiji, međuljudskim odnosima, o donošenju teških i nepopularnih odluka. Ljudi i događaji iz Mančester junajteda, Fergusonu su poslužili samo kao ilustracija onoga što je želeo svojom autobiografijom da predstavi. Ovo je pravi priručnik za menažere, odnose sa javnošću, upravljanje malim ili srednjim preduzećem", rekao je Dušan Mihajilović u ime izdavača "Albion books".

Mihajilović je posebno apostrofirao crtu ličnosti sjajnog fudbalskog trenera.

"Moto škotskog klana Ferguson je - ja sam uvek u pravu. Aleks Ferguson je taj moto sproveo u svim svojim odnosima, osim u odnosu sa suprugom Keti", primetio je Mihajilović.

Novinari Vladimir Novaković i Miloš Milić, vrsni poznavaoci prilika u engleskom fudbalu, podvukli su da je ključ Fergusonovog uspeha zapravo u tome što se menjao. Kako se menjao fudbal, kako je on od zabavne igre postajao vrhunski biznis, tako se menjao i Ferguson.

"Pogledaćete deo knjige u kojem govori o sukobu sa Rojem Kinom, o toj svađi posle koje je Irac napustio Mančester junajted. Ferguson priznaje da se u jednom trenutku plašio Kinovog pogleda, a kada mu je fudbaler rekao da se promenio, Ferguson mu je odgovorio: 'Naravno da sam se promenio!'. To je bila i njegova najveća spososbnost, uz onu da iz svake situacije izađe kao pobednik. Radio je to svesno i usudio bih se da kažem da je bio najveći 'control freak' u fudbalskoj Britaniji", rekao je Miloš Milić, inače voditelj Dnevnika na RTS.

Nastavio je: "Menjajući sebe, prihvatao je nove okolnosti u fudbalu i biznisu, a time je na uspešan način vodio klub. Svojim igračima je istovremeno bio i trener, i otac, i brat, i prijatelj, ali i policajac, neprijatelj. I u tome nije bio dosledan, odnosno nije bio prema svima isti. Neke igrače je voleo, a druge ne, oni su bili tu da završe posao. Ali i one koje je voleo, pustio je da odu kada je video da mu više nisu bili potrebni i u tome nije bio nimalo nostalgičan".

Milić je primetio i da kroz ovu knjigu "Ferguson poravnava račune", ali svesno prećutkuje neke stvari, jer je on zapravo takav.

Sportski novinar Vladimir Novaković, za koga važi da je najbolji poznavalac ili jedan od najboljih poznavalaca engleskog fudbala i Mančester junajteda ovde, istakao je da oni koji pročitaju autobiografiju ne treba da se zanose da će uspeti ono što je Ferguson.

Da li će engleski fudbal ili fudbal uopšte ikada više videti nekog novog Fergusona, bilo je jedno od pitanja.

Sva trojica su odgovorila identično: "To je nemoguće! Fudbal se promenio, a i niko više neće imati strpljenja da nekog čeka pet godina da počne da niže uspehe. Ferguson je zatekao tim u kojem su bili pijanci. U godini kada je Mančester junajted osvojio kup, a dve godine nakon toga konačno i titulu, mediji su brujali da će dobiti otkaz. Od gola Marka Robinsa koji je prokrčio put osvajanju FA kupa, za Fergusona se sve promenilo nabolje. Ali, niko više neće imati strpljenja za takve projekte".

Sagovornici su se dotakli i Dejvida Mojesa... neuspešnog trenera, zapravo projekta upravo ser Aleksa Fergusopna.

"Posle ovog izdanja autobiografije, pojavilo se novo dopunjeno. Taj odeljak knjige odnosio se samo na Mojesa, a u njemu nam je Fergi objasnio kako nije on doveo Mojesa, već uprava, odnosno Amerikanci koji imaju tek osnovna znanja o pravilima fudbala. Svi znamo da ga je Ferguson doveo. Iz istog su grada, države... ali, Mojes nije imao taj autoruitet, niti je takva ličnost kao Ferguson. Onog dana kada je Mojes prepustio ulogu favorita gradskom rivalu, njega više niko nije ozbiljno shvatio u Junajtedu. A Ferguson je uvek govorio da se u Junajtedu sve vrti oko njega i to je jasno stavljao do znanja svima".

Dakle, ova knjiga je idealan poklon za:

- ljubitelje fudbala, pogotovo Mančester junajteda i lika i dela ser Aleksa Fergusona;

- za šefove, odnosno menadžere preduzeća;

- za one koji vole da čitaju sportske autobiografije ("Prevod je odličan, kroz njega gotovo da se čuje Fergusonov glas").

Komentari / 0

Ostavite komentar