Карађорђевићи траже да завире у "Титов сеф"

Чланови породице Карађорђевић преко својих правних заступника затражили су увид у “Титов сеф” у Народној банци Србије, како би могли да се изјасне шта ко од њих одатле конкретно потражује.

Србија 17.02.2015 | 13:52
Карађорђевићи траже да завире у "Титов сеф"

Драгоцености нађене у фамозном “депоу 555”, познатијем као “Титов сеф”, нашле су се још једном под лупом суда - овога пута пред београдским Првим основним, у оставинским расправама које су, 12. септембра прошле године, покренули наследници иза смрти краљице Марије Карађорђевић, кнеза Павла и кнегиње Олге. Једино рочиште које је од септембра одржано, било је по захтеву за спровођење заоставштине иза покојне кнегиње Олге, 6. фебруара. Суд је на њему тражио доказ да је кнегиња рехабилитована и заказао наредно за 10. март. Рочиште у оставинском поступку иза кнеза Павла заказано је једном, 4. децембра, али је због штрајка адвоката одложено, док иза краљице Марије није ни заказивано.

- Заоставштина која је остала после краљице, кнеза Павла и кнегиње Олге, налази се у “сефу 555”, односно у оквиру заоставштине иза покојног Јосипа Броза Тита - каже Душанка Суботић Хомен, пуномоћник наследника кнегиње Олге. - Затражили смо од суда да се породици Карађорђевић омогући увид у покретне ствари које су депоноване у сефу НБС, и приложили два извештаја Комисије Председништва СФРЈ из 1982. Та комисија је утврдила да је реч о предметима који су припадали краљевској династији.

Комисију је формирао и садашњи председник Томислав Николић, пре две године, и на њеном челу је био Оливер Антић. Овлашћени судски вештак Рајко Дупало потврдио је, увидом у вреће са драгоценостима које су тада отпечаћене, такође да је реч о предметима који су припадали Карађорђевићима. Генерални секретаријат Председништва предложио је да се издвоје из Титове оставинске масе. И ову документацију наследници су приложили суду.

Суд, међутим, није био задовољан приложеним записницима као доказним материјалом и тражио је да свако од наследника појединачно прецизира шта му припада.

- Да би свако појединачно могао да определи и преда списак предмета које потражује по основу наследства, они морају имати увид у садржину сефа, на лицу места. Јер, само тако ће моћи да се изјасне шта је чије, пошто одређени златни предмети имају монограме, а и у оквиру породице зна се шта је чије, па међу њима неће бити спора - каже Суботић Хоменова.

Упркос томе што се води неколико оставинских поступака са истим захтевом, суд засада никоме не омогућује увид у сеф, и самим тим подела наследства је закочена.

Први овакав захтев породица Карађорђевић поднела је још по достављању налаза и мишљења за отварање депонованих потписа у оставинском поступку иза Тита, у сепрембру 2013. До данас, суд није одлучио нити да то дозвољава, нити да те предмете изузима из маршалове оставине. Да ли ће овога пута омогућити унуцима краља Александра и краљице Марије, као и потомцима кнеза Павла и кнегиње Олге, али и кнеза Арсена, увид у “забрањени сеф”, знаће се већ на мартовском рочишту.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

маго

17.02.2015 16:45

Нека Карађорђевићи прво врате из Енглеске злато које су однијели из земље када су бјежали, па онда размислити о рехабилитацији! Мало ли им је, па гледају шта још да ћапе!

ОДГОВОРИТЕ