Karađorđevići traže da zavire u "Titov sef"

Članovi porodice Karađorđević preko svojih pravnih zastupnika zatražili su uvid u “Titov sef” u Narodnoj banci Srbije, kako bi mogli da se izjasne šta ko od njih odatle konkretno potražuje.

Srbija 17.02.2015 | 13:52
Karađorđevići traže da zavire u "Titov sef"

Dragocenosti nađene u famoznom “depou 555”, poznatijem kao “Titov sef”, našle su se još jednom pod lupom suda - ovoga puta pred beogradskim Prvim osnovnim, u ostavinskim raspravama koje su, 12. septembra prošle godine, pokrenuli naslednici iza smrti kraljice Marije Karađorđević, kneza Pavla i kneginje Olge. Jedino ročište koje je od septembra održano, bilo je po zahtevu za sprovođenje zaostavštine iza pokojne kneginje Olge, 6. februara. Sud je na njemu tražio dokaz da je kneginja rehabilitovana i zakazao naredno za 10. mart. Ročište u ostavinskom postupku iza kneza Pavla zakazano je jednom, 4. decembra, ali je zbog štrajka advokata odloženo, dok iza kraljice Marije nije ni zakazivano.

- Zaostavština koja je ostala posle kraljice, kneza Pavla i kneginje Olge, nalazi se u “sefu 555”, odnosno u okviru zaostavštine iza pokojnog Josipa Broza Tita - kaže Dušanka Subotić Homen, punomoćnik naslednika kneginje Olge. - Zatražili smo od suda da se porodici Karađorđević omogući uvid u pokretne stvari koje su deponovane u sefu NBS, i priložili dva izveštaja Komisije Predsedništva SFRJ iz 1982. Ta komisija je utvrdila da je reč o predmetima koji su pripadali kraljevskoj dinastiji.

Komisiju je formirao i sadašnji predsednik Tomislav Nikolić, pre dve godine, i na njenom čelu je bio Oliver Antić. Ovlašćeni sudski veštak Rajko Dupalo potvrdio je, uvidom u vreće sa dragocenostima koje su tada otpečaćene, takođe da je reč o predmetima koji su pripadali Karađorđevićima. Generalni sekretarijat Predsedništva predložio je da se izdvoje iz Titove ostavinske mase. I ovu dokumentaciju naslednici su priložili sudu.

Sud, međutim, nije bio zadovoljan priloženim zapisnicima kao dokaznim materijalom i tražio je da svako od naslednika pojedinačno precizira šta mu pripada.

- Da bi svako pojedinačno mogao da opredeli i preda spisak predmeta koje potražuje po osnovu nasledstva, oni moraju imati uvid u sadržinu sefa, na licu mesta. Jer, samo tako će moći da se izjasne šta je čije, pošto određeni zlatni predmeti imaju monograme, a i u okviru porodice zna se šta je čije, pa među njima neće biti spora - kaže Subotić Homenova.

Uprkos tome što se vodi nekoliko ostavinskih postupaka sa istim zahtevom, sud zasada nikome ne omogućuje uvid u sef, i samim tim podela nasledstva je zakočena.

Prvi ovakav zahtev porodica Karađorđević podnela je još po dostavljanju nalaza i mišljenja za otvaranje deponovanih potpisa u ostavinskom postupku iza Tita, u seprembru 2013. Do danas, sud nije odlučio niti da to dozvoljava, niti da te predmete izuzima iz maršalove ostavine. Da li će ovoga puta omogućiti unucima kralja Aleksandra i kraljice Marije, kao i potomcima kneza Pavla i kneginje Olge, ali i kneza Arsena, uvid u “zabranjeni sef”, znaće se već na martovskom ročištu.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

маго

17.02.2015 16:45

Нека Карађорђевићи прво врате из Енглеске злато које су однијели из земље када су бјежали, па онда размислити о рехабилитацији! Мало ли им је, па гледају шта још да ћапе!

ODGOVORITE