Сутра први свједок Тужилаштва на суђењу Боснићу

Тужилаштво БиХ сутра ће извести првог свједока на суђењу Хусеину Боснићу оптуженом за кривично дјело јавно подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Босна и Херцеговина 17.02.2015 | 13:00
Сутра први свједок Тужилаштва на суђењу Боснићу

Тужилаштво терети Боснића да је током 2013. и 2014. године као припадник такозване селефијске заједнице организоване на подручју БиХ, ван званичних институција Исламске заједнице, у неколико градова као што су заједнице у Великој Кладуши и Горњој Маочи, ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

На почетку суђења 11. фебруара, тужилац Дубравко Чампара рекао је да је Боснић јавно на скуповима на којима је окупљао припаднике селефијске заједнице, као и путем друштвене мреже "јутјуб" одржавао и објављивао своје говоре и упућивао јавне поруке с циљем подстицања припадника селефијске заједнице да постану припадници организоване терористичке групе у такозваној "Исламској држави" и као припадници те групе учествују у активностима које организује та терористичка организација.

Тужилац је, између осталог, рекао да ће током доказног поступка извести свједоке и вјештаке чија имена су достављена уз оптужницу, те најавио додатне свједоке који су му се јавили након подизања оптужнице, а који ће говорити о одласку њихове дјеце на ратишта у Ирак и Сирију.

Боснићев бранилац Адил Лозо најавио је да ће одбрану базирати на члану 9 Европске конвенције којом је дозвољена слобода вјере и говора, на Закону о слободи вјероисповијести, положају цркава и вјерских заједница у БиХ, Уставу БиХ и на чињеницама да његов брањеник није починио ниједно кривично дјело за које се терети.

Почетак сутрашњег рочишта заказан је за 14.00 часова.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

путник

17.02.2015 12:11

Адвокат најавио да це се Босниц бранити принципима као сто је слобода вјере И говора а он не вјерује у те принципе И законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

505

17.02.2015 12:15

ЗНАЈУ ТУЖИОЦИ ДА НАПРАВЕ РЕКЛАМУ И ДА СВИЈЕТ ВИДИ НЕСПОСОБНОСТ ДРЖАВЕ И СУДА.ОПТУЖНИЦА ЈЕ ПОДИГНУТА ЗА ДЈЕЛО КОЈЕ НЕ ПОСТОЈИ НИТИ ЗА ТАКО НЕШТО МОЖЕ БИТИ ОСУЂЕН.МА ОСУДИ ЗА УГРОЖАВАЊЕ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.02.2015 15:52

Нетреба му судити него га послати медју брацу у Сирију нама овакав цупав нетреба

ОДГОВОРИТЕ